ΑΕΚ: To crash-test των υποψήφιων προπονητών για τον πάγκο της

09:53 | 24/04/2022

Στην ΑΕΚ το μείζον ζήτημα είναι η εύρεση του προπονητή που θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες του νέου πρότζεκτ της ομάδας που έχει ως απώτερο στόχο να γίνει η ομάδα και πάλι διεκδικήτρια των τίτλων στην Ελλάδα. Ποιός, όμως, της ταιριάζει καλύτερα από τους Ματίας Αλμέιδα, Ιβάν Λέκο, Ρούντι Γκαρσία, Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο και Μαουρίσιο Πελεγκρίνο;

Η αλήθεια είναι πως από το πρότζεκτ της ΑΕΚ απουσιάζει το βασικό κομμάτι. Ο κόουτς. Διότι αυτός είναι που θα κληθεί να εντοπίσει τις ανάγκες που έχει η ομάδα, να δουλέψει με το ρόστερ και να κρίνει αν μπορεί να υπηρετήσει το χρονοδιάγραμμα που θα του δώσουν ή όχι.

Επίσης μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι πως οι συγκεκριμένοι προπονητές είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Από πλευράς φιλοσοφίας μπορούμε να τους κατατάξουμε σε δύο γενικές κατηγορίες. Σε αυτούς που είναι αδιάλλακτοι – Ματίας Αλμέιδα, Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο – και σ' εκείνους που μπορούν να προσαρμοστούν – Ρούντι Γκαρσία, Ιβάν Λέκο, Μαουρίσιο Πελεγκρίνο.

Από εκεί κι έπειτα, σε συνθήκες πραγματικού πρωταθλητισμού έχουν δοκιμαστεί τρεις: ο Αλμέιδα, ο Γκαρσία κι ο Λέκο. Από αυτούς, ο Λέκο έχει το πλεονέκτημα πως έχει έρθει σε επαφή με το ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς υπήρξε βοηθός του Ιγκόρ Τούντορ στον ΠΑΟΚ. Ο Γκαρσία, από την άλλη, έχει εργαστεί ως επί το πλείστον σε κλαμπ με ελίτ οργάνωση, ενώ ο Αλμέιδα έχει... μικρό φιτίλι. Αν τα πράγματα δεν γίνονται όπως έχουν συμφωνηθεί δεν θα διστάσει να φύγει.

Όσο για τον Ντι Φραντσέσκο, έχει συνεργαστεί με διάφορους χαρακτήρες στην καριέρα του στην Ιταλία. Ξέρει να διαχειρίζεται καταστάσεις και να είναι «άνθρωπος του κλαμπ». Το ίδιο ισχύει και για τον Πελεγκρίνο.

Ο Ρούντι Γκαρσία όπου κι αν έχει εργαστεί έχει φέρει εις πέρας τους στόχους που του έθεσαν οι διοικήσεις. Ο Αλμέιδα το ίδιο με εξαίρεση την τελευταία στάση του στους Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς. Ο Λέκο επίσης έχει περισσότερες επιτυχίες παρά αποτυχίες. Ο Πελεγκρίνο έχει αρνητικό πρόσημο σ' αυτή την κατηγορία κι ο Ντι Φραντσέσκο ας πούμε είναι 50-50.

Αυτό το αναφέρουμε γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα... πρότζεκτ. Στον Αλμέιδα αρέσουν πολύ. Θέλει να αφήνει «κληρονομιά» στις ομάδες που εργάζεται. Ο Γκαρσία θέλει τα πρότζεκτ να του παρέχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζει ανταγωνιστικές ομάδες. Ο Λέκο κι ο Ντι Φραντσέσκο, ο Πελεγκρίνο, όπως κι ο Αλμέιδα, δεν έχουν πρόβλημα να εργάζονται με νεαρούς παίκτες και να τους μαθαίνουν. Ο Πελεγκρίνο είναι πιο πραγματιστής και δεν απαιτεί πολλά, μιας και στην Ευρώπη έχει εργαστεί σε ομάδες που έπαιζαν για την παραμονή τους.

Όλα, όμως, εξαρτιούνται από το στόχο που έχει το κλαμπ και την υπομονή. Όλοι τους αντιλαμβάνονται πως οι ομάδες είναι ζωντανοί οργανισμοί. Η εξέλιξή τους ποτέ δεν είναι μια ευθεία γραμμή.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η προσωπικότητα. Ο Γκαρσία έχει την αίγλη του κόουτς από την... ανεπτυγμένη Ευρώπη, αν και ορισμένες φορές είναι σκληρός με τους παίκτες του. Ο Αλμέιδα είναι πιο κοντινός προς αυτούς. Ο Λέκο αναπτύσσει σχέσεις μαζί τους. Ο Ντι Φραντσέσκο ενίοτε παρουσιάζεται πιο διδακτικός κι ο Πελεγκρίνο προτιμά να κρατά κάποια απόσταση.

Ο ιδανικότερος όλων μάλλον είναι ο Ρούντι Γκαρσία. Ωστόσο, εδώ μπαίνουν άλλες παράμετροι στο... παιχνίδι: τα χρήματα και η φιλοδοξία. Θα τον βοηθήσει η ΑΕΚ να επιστρέψει στην ελίτ; Διότι στις περιπτώσεις των υπολοίπων δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Ο Ντι Φραντσέσκο έχει κασέ στην Ιταλία από τη δουλειά που έκανε στη Σασουόλο και στη Ρόμα. Ο Αλμέιδα δεν θα δυσκολευτεί να βρει δουλειά στην Αργεντινή ή στο Μεξικό. Η «πόρτα» του Βελγίου μπορεί να έχει κλείσει για τον Λέκο, αλλά η εμπειρία του στην Κλαμπ Μπριζ τον κάνει... ελκυστικό για ορισμένους παράγοντες. Ο Πελεγκρίνο ξανάφτιαξε το όνομά του στη Βέλεζ Σάρσφιλντ.

Η δέυτερη καλύτερη επιλογή είναι μάλλον ένας εκ των Αλμέιδα – Ντι Φραντσέσκο, αλλά επειδή το χρηματικό πάντοτε παίζει ρόλο ο Λέκο κι ο Πελεγκρίνο που παρουσιάζονται πιο προσιτοί. Η απόφαση δεν είναι εύκολη μιας και πρώτα πρέπει να καθοριστεί όχι το πού θέλει να φτάσει ο σύλλογος, αλλά το πώς θα φτάσει εκεί...

Πηγή: Sportday.gr

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.