Αρχισε η διήμερη Γενική Συνέλευση των 205 Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών

16:27 | 24/10/2021

Αρχισαν σήμερα (24/10) το πρωί, οι εργασίες της 25ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC), που πραγματοποιείται στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά από δυο χρόνια που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν είχε πραγματοποιηθεί.

Στη Γενική Συνέλευση συμμετέχουν εκπρόσωποι και από τις 205 Ολυμπιακές Επιτροπές των χωρών από όλο τον κόσμο (155 εξ αυτών με φυσική παρουσία και οι υπόλοιποι μέσω τηλεδιάσκεψης), ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και η Εκτελεστική Επιτροπή της, όπως επίσης Διεθνείς Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων, οι Οργανωτικές Επιτροπές των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκυο 2020» για τον απολογισμό της, «Πεκίνο 2022» (Χειμερινοί) και «Παρίσι 2024» για τον προγραμματισμό τους.

Από τα βασικά θέματα της Γενικής Συνέλευσης, είναι η ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας για τους Παγκόσμιους Παράκτιους Αγώνες της ANOC, η παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου της ANOC, καθώς και οι εκθέσεις από τις Επιτροπές ANOC και τις Οργανωτικές Επιτροπές των Ολυμπιακών Αγώνων. Την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης της ANOC έκανε με χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, Ο κ. Αυγενάκης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, αναφέροντας ότι «είναι τιμή για την Ελλάδα, να βρίσκονται εδώ, στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, όλοι οι ηγέτες του Ολυμπιακού κινήματος, της προστασίας και προώθησης των Ολυμπιακών αξιών ανά την υφήλιο» προσθέτοντας ότι μέσω της Γενικής Συνέλευσης θα σταλούν τα αναγκαία για την εποχή μηνύματα των Ολυμπιακών Ιδεωδών σε όλο τον κόσμο «ανοίγοντας ξανά δρόμους όπως μόνο ο αθλητισμός ξέρει και μπορεί να κάνει. Ο αθλητισμός που έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο» πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι πρόκειται για μια κορυφαία στιγμή, κατά την οποία παγκοσμίως ο αθλητισμός καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο, σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και ζητήματα όπως όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, με φόντο τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη λάβει η ΔΟΕ.

«Πρόκειται για πρωτοβουλίες που είμαι βέβαιος ότι ο αθλητισμός πρέπει με μεγάλη ταχύτητα να αναλάβει και να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη. Οι Ολυμπιακές αξίες και τα Ολυμπιακά ιδεώδη, είναι η καλύτερη στιγμή να βρουν μεγαλύτερη εφαρμογή και πρεσβευτές αυτής της προσπάθειας είναι οι εκπρόσωποι που συμμετέχουν σήμερα σε αυτή τη Γενική Συνέλευση» είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού που συμπλήρωσε ότι η εικόνα που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες « είναι η καλύτερη περιγραφή για το τι είναι η Ελλάδα σήμερα» ενώ κατέληξε ότι «και εμείς ως χώρα και ως Κυβέρνηση « είμαστε πολύ περήφανοι που η στρατηγική της εξωστρέφειας αποδίδει καρπούς».

Ο εν ενεργεία πρόεδρος της ANOC, Robin Mitchell, επισήμανε ότι είναι υπέροχο να ανταμώνεις με τόσους πολλούς εκπροσώπους από την οικογένεια των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, καθώς και από το ευρύτερο Ολυμπιακό Κίνημα, εδώ στην Κρήτη. «Η σημαντική προσέλευση είναι ένα δείγμα του πόσο εκτιμούν οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να συναντιούνται αυτοπροσώπως. Έπειτα από δύο χρόνια χωρίς Γενική Συνέλευση, οι επόμενες μέρες είναι πραγματικά σημαντικές, καθώς προσαρμοζόμαστε σε έναν κόσμο μετά τον COVID-19» πρόσθεσε ο κ. Mitchell.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, μέλος της ΔΟΕ, πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και αντιπρόεδρος της ANOC, Σπύρος Καπράλος, υπογράμμισε: «Βλέποντας από πάνω τους 600 σύνεδρους που ήρθαν από όλα τα μέρη της γης, , αισθάνθηκα για μία ακόμη φορά περήφανος σαν έλληνας, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για τιμήσουν την χώρα μας, που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και βεβαίως η Γενική Συνέλευση των Ολυμπιακών χωρών του κόσμου που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είναι σημαντικό γεγονός που βάζει πάλι την χώρα στον Ολυμπιακό χάρτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Απόψε, Κυριακή 24 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ.στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Βράβευσης «ANOC Awards 2021», για τους καλύτερους αθλητές/τριες των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο, μαζί με τον καλύτερο Έλληνα, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.