Ατζέντα: Πότε παίζουν στην Ευρώπη οι ελληνικές ομάδες

08:36 | 12/05/2023

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός θα βρεθούν στα προκριματικά του Champions League, ο Άρης στα προκριματικά του Europa Conference League και Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Europa League, με τον έτερο να ακολουθεί τους κιτρίνους στην τρίτη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση.

Το ντέρμπι στην Τούμπα δεν θα κρίνει απαραίτητα τα δύο τελευταία εισιτήρια, όσο υπάρχει ανοιχτό και το Κύπελλο Ελλάδας Novibet, με τον ΠΑΟΚ να μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα την τελευταία στιγμή.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι το μονοπάτι που θα περιμένει τον πρωταθλητή και τον δευτεραθλητή Ελλάδας. Ο πρώτος, κατά πάσα πιθανότητα η ΑΕΚ, θα τοποθετηθεί στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και στο μονοπάτι των πρωταθλητών. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται δύο προκρίσεις για να φτάσει στους "χρυσοφόρους" ομίλους.

Αν κάνει μία πρόκριση και αποκλειστεί στα playoffs, τότε συνεχίζει στους ομίλους του Europa League. Αν αποκλειστεί από τον 3ο προκριματικό, τότε θα αγωνιστεί στα playoffs του Europa League. Αν προκριθεί από εκεί, συνεχίζει στους ομίλους εκείνης της διοργάνωσης, ενώ σε περίπτωση αποκλεισμού, θα "υποβιβαστεί" στους ομίλους του Europa Conference League.

Ο δευτεραθλητής Ελλάδας, πιθανότατα ο Παναθηναϊκός, αρχίζει την ευρωπαϊκή πορεία του από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Σε αντίθεση με τον πρωταθλητή Ελλάδας, δεν έχει εξασφαλισμένους ομίλους του Europa Conference League, αλλά χρειάζεται τουλάχιστον μία πρόκριση.

Αν τα καταφέρει, τότε ισχύουν τα ίδια δεδομένα με τον πρωταθλητή Ελλάδας, αλλά στα αντίστοιχα μονοπάτια μη πρωταθλητών. Αν δεν προχωρήσει στα προκριματικά του Champions League, τότε συνεχίζει στον 3ο προκριματικό του Europa League και από εκεί πάει στα playoffs είτε του Europa League είτε του Europa Conference League.

Ο πρωταθλητής θα δώσει το πρώτο παιχνίδι του 3ου προκριματικού γύρου στις 8-9 Αυγούστου και το δεύτερο στις 15 του μήνα (κλήρωση στις 24 Ιουλίου). Ο δευτεραθλητής Ελλάδας θα αγωνιστεί αρχικά στις 25-26 Ιουλίου, κατόπιν στις 1-2 Αυγούστου (κλήρωση στις 21 Ιουνίου) και αν προκριθεί, οι ημερομηνίες του θα είναι ίδιες με του πρωταθλητή Ελλάδας. Αν δε φτάσουν στα playoffs (κλήρωση στις 7 Αυγούστου), τότε θα αγωνιστούν στις 22-23 Αυγούστου πρώτη φορά και 29-30 του μήνα τη δεύτερη για το "εισιτήριο" των ομίλων.

Τι ισχύει με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό για το Europa League

Η 15η θέση στην οποία τερμάτισε η Ελλάδα στην κατάταξη της UEFA τη σεζόν 2021-2022 της δίνει πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια για τη σεζόν 2023-2024: δύο εξ αυτών στα προκριματικά του Champions League, δύο εξ αυτών στα προκριματικά του Europa Conference League και ένα εξ αυτών στον προκριματικό γύρο του Europa League.

Το τελευταίο εισιτήριο αφορά στον Κυπελλούχο Ελλάδας, όμως αν δεν το χρειάζεται, τότε παραχωρείται στην 3η ομάδα των playoffs. Με τα τρέχοντα δεδομένα, αν η ΑΕΚ κατακτήσει το κύπελλο, τότε δεν χρειάζεται το εισιτήριο γιατί θα αγωνιστεί στα προκριματικά του Champions League κι έτσι η 3η θέση των playoffs αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Αντιθέτως, αν ο ΠΑΟΚ κατακτήσει το κύπελλο, τότε παίρνει αυτομάτως και το εισιτήριο των προκριματικών του Europa League, ανεξαρτήτως πλασαρίσματος στο πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός μαζί με τον Άρη θα αγωνιστούν στο Europa Conference League.

Europa League: Οι γύροι που θα αγωνιστούν οι ελληνικές ομάδες

Η ελληνική ομάδα που θα βρεθεί στη διοργάνωση, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αρχίσει την πορεία της από τον προκριματικό γύρο.

Το rebalancing που θα σημειωθεί από τις κατακτήσεις των τριών φετινών ευρωπαϊκών διοργανώσεων συν κάποια πλασαρίσματα στα εγχώρια πρωταθλήματα αναμένεται να προκαλέσουν ανακατατάξεις.

Αρχικά θα ευνοηθεί η εκπρόσωπος της Ολλανδίας στα playoffs του επόμενου Europa League, η οποία θα "προβιβαστεί" στους ομίλους. Η εκπρόσωπος της Ελλάδας θα κληθεί να καλύψει αυτό το κενό στα playoffs κι έτσι αυτομάτως εξασφαλίζει παρουσία στους ομίλους του Europa Conference League (αν αποκλειστεί στα playoffs του Europa League).

Σε περίπτωση πάντως που ο εκπρόσωπος της Ελλάδας αρχίζει από τον 3ο προκριματικό γύρο κι αποκλειστεί εκεί, θα αγωνιστεί στα playoffs του Europa Conference League, ύστερα να διεκδικήσει είσοδο στη φάση των ομίλων.

Ο κάτοχος του εισιτηρίου του Κυπελλούχου Ελλάδας (είτε τελικά είναι κυπελλούχος είτε όχι) αρχίζει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του την Πέμπτη 10 Αυγούστου, με το δεύτερο παιχνίδι να διεξάγεται την Πέμπτη 17 Αυγούστου (κλήρωση στις 24 Ιουλίου) αν βρεθεί στον 3ο προκριματικό.

Αν τελικά βρεθεί στα playoffs, τότε θα αγωνιστεί πρώτη φορά την Πέμπτη 24 Αυγούστου και θα διεκδικήσει θέση στους ομίλους του θεσμού την Πέμπτη 31 Αυγούστου (η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Αυγούστου).

Europa Conference League

Το Europa Conference League αποτελεί τη διοργάνωση που εκτός συγκλονιστικό απροόπτου θα βρεθούν όλοι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, είτε νωρίτερα είτε αργότερα.

Ο Άρης θα αρχίσει από τον 2ο προκριματικό του θεσμού και μαζί του θα βρεθεί είτε ο ΠΑΟΚ είτε ο Ολυμπιακός. Οι υπόλοιπες ομάδες ενδέχεται να "υποβιβαστούν" στο εν λόγω τουρνουά έπειτα από αποκλεισμούς τους από τις ανώτερες διοργανώσεις σε μεταγενέστερες φάσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει "μαξιλαράκι" αποκλεισμού. Οι ελληνικές ομάδες θα πρέπει να κάνουν τρεις προκρίσεις για να βρεθούν στη φάση των ομίλων κι αν αποκλειστούν, η ευρωπαϊκή πορεία λήγει άδοξα.

Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Europa Conference League θα αρχίσουν την παρουσία τους στη διοργάνωση την Πέμπτη 27 Ιουλίου και θα δώσουν το δεύτερο παιχνίδι στον 2ο προκριματικό γύρο στις 3 Αυγούστου (κλήρωση στις 21 Ιουνίου). Κατόπιν, θα ακολουθήσουν το καλεντάρι των προκριματικών του Europa League, δηλαδή θα αγωνιστούν 10 και 17 Αυγούστου στον 3ο προκριματικό και 24 και 31 του μήνα στα playoffs.

Πηγή: SPORT24

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.