ΒΑΚ: Το όραμα Θόδωρου-Γκέραρντ και το αύριο του Μπούση

21:10 | 19/03/2019

Μία ιστορία για το ΒΑΚ. Το αθλητικό κέντρο με τη δική του πορεία που πλέον γίνεται το μεγάλο όραμα του Μιχάλη Μπούση.

Το ΒΑΚ δεν είναι απλά ένα αθλητικό κέντρο. Είναι το όραμα του Θόδωρου Βαρδινογιάννη, είναι η επιθυμία του Ευγένιου Γκέραρντ, είναι η ιστορία του ΟΦΗ. Σχεδόν 30 χρόνια από τη δημιουργία του Αθλητικού Κέντρου, η ιστορία γράφεται ξανά. Αυτή τη φορά με μπροστάρη τον Μιχάλη Μπούση και το όραμά του για ένα υπερσύγχρονο ΒΑΚ.

Οι ιστορικές εξελίξεις στον ΟΦΗ με τη συμφωνία ΠΑΕ-Ερασιτέχνη φέρνουν θύμησες του παρελθόντος. Από την πρώτη συνάντηση του Θόδωρα με τον Ολλανδό και τις πρώτες συζητήσεις για το Αθλητικό Κέντρο. Ένα έργο ζωής για την κρητική ομάδα, ένας ιστορικός χώρος για τα όνειρα του συλλόγου και του κόσμου.

Πρόσφατα, στο μεγάλο αφιέρωμα του Zastro για το Capitano.gr, είχε γίνει εκτενής αναφορά επί του θέματος. Ας θυμηθούμε τι έγραφε για τη γνωριμία των δύο ανδρών και πώς φτάσαμε το '89 στα εγκαίνια του έργου που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του ΟΦΗ.

THODOROS_EVGENIOS_KYPELLO.jpg#asset:43343

Έτσι άρχισαν όλα...

Η κομβικότερη και σημαντικότερη ίσως απόφαση του Θόδωρου στα πρώτα χρόνια ενασχόλησης με τον ΟΦΗ, ήταν εκείνη η εντολή για ένα τηλεφώνημα στην Ολλανδία, Νοέμβρη του ’84. Κατόπιν αναφοράς του Γρηγόρη Τσινού και αλίευσης κάποιων εντυπωσιακών στοιχείων όπως η κατακόρυφη άνοδος της προσέλευσης των φιλάθλων στο γήπεδο της Ρόντα, έγινε η πρώτη επαφή με έναν άσημο Ολλανδό προπονητή: τον Έγκεν Γκέραρντ. 

Ο Κώστας Καζανάκης αναφέρει εν πρώτοις στο Θόδωρο, ότι ο Ολλανδός υπήρξε θετικός στην προσέγγιση, αλλά εξήγησε ευγενικά ότι δεν μπορεί να αφήσει τη Ρόντα εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου και θα προτιμούσε να ξαναγίνει η συζήτηση το καλοκαίρι. Ενάμιση χρόνο αργότερα, ο Ευγένιος Γκέραρντ είχε ανακοινωθεί από τον ΟΦΗ ως ο επόμενος προπονητής του.

Συνάντησε το Θόδωρο στο γραφείο του στο Σύνταγμα, κόλλησαν αμέσως, υπέγραψαν μόνο εκείνο το συμβόλαιο, όλα τα επόμενα υπογράφηκαν με ένα σφίξιμο στο χέρι. Κρητικά και αντρίκεια. «Αυτός ο άνθρωπος γελάει, εμπνέει εμπιστοσύνη και αποπνέει χαρά. Θα μεγαλουργήσει στον ΟΦΗ» είπε ο Θόδωρος μετά τη γνωριμία με τον Ολλανδό. Και είχε δίκιο.

Ο Γκέραρντ που μέχρι τότε ερχόταν μόνο για διακοπές στην Ελλάδα, πήρε το μικρό Volks Wagen του, το έβαλε στο καράβι, κατέβηκε στο νησί και ερωτεύτηκε πάνω απ’ όλα τον τόπο και μετά τον ΟΦΗ. Όταν του είπαν να πάρει διερμηνέα, αρνήθηκε πεισματικά, απάντησε ότι τη χώρα τη μαθαίνεις μόνο αν μάθεις τη γλώσσα. Πήρε τη γυναίκα ενός Ολλανδού που είχε μείνει στο νησί, την Αφροδίτη Σχιλτς και έκανε μαθήματα κάθε μέρα, συνεχώς τη ρωτούσε για την Κρήτη, την ιστορία της, τα ήθη, τα έθιμα, τις κρυμμένες γωνιές της πόλης.

Στην αρχή κανείς δεν έδινε τύχη στο σχέδιο του Θόδωρου και του Ολλανδού, ο ΟΦΗ ξεκίνησε με πολλά νεαρά παιδιά και πολλά άσχημα αποτελέσματα. Η εντολή όμως ήταν να αποφευχθούν οι παλαιότερες παλινωδίες (πριν τον Γκέραρντ ο ΟΦΗ είχε αλλάξει τρεις προπονητές σε μια σεζόν, τον Πετρόπουλο, τον Μπέιλι και τον Πάκερτ), να πέσει το βάρος στις ακαδημίες, να στηριχθεί ο προπονητής. 

Κι όπως γίνεται στα παραμύθια, ο ΟΦΗ από τον Ιανουάριο του ’86 άρχισε να πετάει φωτιές. Ταυτόχρονα με την πρόοδο στην ομάδα υψωνόταν επιτέλους και η κερκίδα με την επέκταση στο Γεντί Κουλέ, έπεφταν τα θεμέλια για το μεγαλύτερο απ’ όλα τα έργα υποδομής, το «Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο» που ολοκληρώθηκε το ’89-90. Ξεκινούσε η εποχή ΟΦΗ στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΤΟ ΒΑΚ ΟΠΩΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

Το BΑΚ διαθέτει 4 γήπεδα ποδοσφαίρου, τα οποία καθημερινά χρησιμοποιούνται από την μεγάλη ομάδα του OΦH. 

Eκτός από τους αγωνιστικούς χώρους, υπάρχουν κτηριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με όλα τα σύγχρονα μέσα. Στο ισόγειο, είναι τα αποδυτήρια για την μεγάλη ομάδα. Σε χώρο 40 τ.μ. υπάρχει ένα σύγχρονο φυσικοθεραπευτικό - εργομετρικό κέντρο που περιλαμβάνει:

-Σάϊπεξ, υπέρηχο, διαδυναμικά ρεύματα, δινόλουτρο, λέηζερ, ψυχρά και θερμά επιθέματα, διαθερμείες, πισίνα, σάουνα, ποδήλατο, απινιδωτής καρδιάς, πιεσόμετρο, οξύμετρο για την μέτρηση των αυτιών και του οφθαλμών,μικρό χειρουργικό σετ.

Eπίσης στο ισόγειο, υπάρχει το μπαρ όπου μπορούν να καθήσουν οι επισκέπτες και όχι μόνο, ενώ υπάρχουν δύο γραφεία και αποδυτήρια για τους προπονητές της ομάδας.

Στο ανώγειο υπάρχει γυμναστήριο σε χώρο 60 τ.μ. που είναι πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Aκόμη στο ανώγειο, υπάρχουν σύγχρονα αποδυτήρια, αποδυτήρια για τους διαιτητές και  γραφεία του OΦH.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ευγένιος Γκέραρντ 1940-2018

Γίνηκε η σπίθα σου φωτιά

Μπούσης: «Ενα νησί, μία ομάδα, ο ΟΦΗ»

Το ξέσπασμα του Μπούση

Η κοινή ανακοίνωση Ερασιτέχνη-ΠΑΕ ΟΦΗ για την ιστορική συμφωνία

Δείτε τις στιγμές των ιστορικών υπογραφών ΠΑΕ-Ερασιτέχνη

Τα 240 στρέμματα του μεγάλου ονείρου

Γιάννης Δανδάλης, ο θεματοφύλακας της ιστορίας του ΟΦΗ

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.