Για κάθε ρατσιστικό παραλήρημα, υπάρχει ένας Κωφίδης

Απόψεις

Για κάθε Λιάγκα και Μπογδάνο υπάρχει ένας Σάββας Κωφίδης. Ευτυχώς.

Τον χαρακτηρίζουν «επαναστάτη». Το κανονικό το έχουν «βαφτίσει» διαφορετικό. Ο Σάββας Κωφίδης δεν είναι διαφορετικός, είναι άνθρωπος. Σαν κι εσένα, σαν κι εμένα. Είναι η ανθρωπιά, ηλίθιε.

Ο Συντονιστής Τμημάτων Υποδομής της ΠΑΕ ΟΦΗ δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος σε μία «εικονογράφηση» της ελληνικής κοινωνίας γεμάτη μίσος και ρατσισμό. Από τη μία έχουμε δηλώσεις απέχθειας προς τους μετανάστες. Μπάρμπεκιου ντροπής, ένα παραλήρημα που ξεφεύγει από τα όρια της ανθρωπιάς. Γίνεται μία σκιά πάνω από μία ελληνική κοινωνία που δεν έχει μάθει να αγαπά.

Ο Κωφίδης μίλησε στην ιστοσελίδα «Ημεροδρόμος» με λόγια αληθινά, ανθρώπινα. Μίλησε γι' αυτό που τον πρεσβεύει. «Φύσηξε» για να φύγει το μαύρο σύννεφο του ρατσισμού. Είπε τα αυτονόητα. Μίλησε για τους μετανάστες, κούνησε το δάχτυλο στην παρακμή, έδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι ο άνθρωπος γεννήθηκε για να αγαπά τον διπλανό του. Σεβασμός, αγάπη, κατανόηση, φιλοξενία. Ο Σάββας Κωφίδης είναι ό,τι θέλουμε να γίνουμε, είναι όσα φοβόμαστε να πούμε. Ή ξεχνάμε να φωνάζουμε.

Δεν μας προκαλεί έκπληξη η στάση ζωής του, οι δηλώσεις, η θέση που πήρε στα τελευταία τεκταινόμενα. Δεν είναι συλλογικό θέμα, δεν είναι ο ΟΦΗ ή οτιδήποτε άλλο. Είναι ο Κωφίδης. Είναι δηλαδή αυτό: «Οι πολίτες είναι ποτισμένοι από το καπιταλιστικό σύστημα. (...) Αν καταφέρουμε ν' αποβάλουμε εσωτερικά ότι αυτό είναι δικό μου και να ενισχύσουμε τις έννοιες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας αυτόματα θα δούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε αδελφικά. Δεν το έχουμε ανάγκη όλο το άλλο. Ο πλανήτης μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους απ' όσους υπάρχουν τώρα. Μπορεί να ταΐσει περισσότερους απ' όσους υπάρχουν τώρα. Αποδεδειγμένο αυτό. (...) Δεν χρειάζεται να έχεις δύο εκατομμύρια στρέμματα για να ζήσεις. Η γη φτάνει για όλους. Μόνο έτσι μπορούμε ν' αποδεχθούμε και να διαβάσουμε μέσα από την αλήθεια. Μετά σκέφτεσαι. Δεν θα μου πουν τα βιβλία τι να κάνω ή να μην κάνω. Ιδέες μου δίνουν για να πλάσω εγώ τις δικές μου». (απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο contra.gr).

Ο Σάββας Κωφίδης δεν μας αξίζει. Δεν αξίζει σε μία κοινωνία του Λιάγκα και της Τσιμτσιλή. Αν θες να γίνει μισάνθρωπος και ρατσιστής μπορείς να ανοίξεις την τηλεόραση. Αν θες να γίνεις άνθρωπος, υπάρχει ένας Κωφίδης να υπενθυμίζει όσα έχουμε ξεχάσει ή όσα δεν μας δίδαξαν ποτέ. 

Το ποδόσφαιρο και η ελληνική κοινωνία έχουν ανάγκη περισσότερη ανθρωπιά. Και μη φοβάστε: οι ξένοι δεν θα αλλοιώσουν τον πολιτισμό του Μπογδάνου. Να φοβάσαι την κακία που γίνεται «κανονικότητα», όχι τον κάθε Σάββα Κωφίδη αυτού του κόσμου.

ΥΓ: Για κάντε το εικόνα. Πόσο ωραίο θα ήταν το ελληνικό ποδόσφαιρο αν από τους πρωταγωνιστές του ακούγαμε μόνο τέτοιες δηλώσεις. Για να πλάθονται μυαλά και νοοτροπίες. Χωρίς μπούρδες και σοσιαλμιντιακή καθημερινότητα. Από τον Μπογδάνο έως τον Κωφίδη είναι ένας Αλεξανδρής δρόμος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλεξανδρής κατά μεταναστών

Οι εξηγήσεις του Αλεξανδρή για τους μετανάστες

Κωφίδης: «Ελλάδα δεν είναι να τσικνίζεις τον πεινασμένο»

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.