Η «κραυγή αγωνίας» και η διέξοδος...

09:10 | 16/08/2018

Ο πρώην νομικός του ΟΦΗ, Μανώλης Φωτάκης, καταθέτει τις σκέψεις του για τις προϋποθέσεις μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της κρητικής ομάδας

Του Μανώλη Φωτάκη

''Μια «κραυγή αγωνίας» ήρθε να ταράξει τα υποτιθέμενα ήρεμα νερά, που κανονικά έπρεπε να υπάρχουν πλέον στον ΟΦΗ. Προέκυψε κατά τη πρόσφατη παρουσίαση της ομάδας, αυτής δηλαδή που θα αγωνιστεί στο νέο πρωτάθλημα της SUPERLEAGUE.

Συγκεκριμένα πληροφορήθηκα ότι επίλεκτος ποδοσφαιριστής της ομάδας, δήλωσε δημόσια, ότι «υπάρχει ακόμη το οικονομικό πρόβλημα και μάλιστα ότι αυτό είναι πιο σοβαρό από εκείνο του Δεκεμβρίου…».

Και αυτά μόλις τρία (3) χρόνια !!!! από τότε που η ομάδα μας διασυρόμενη αποχωρούσε από το πρωτάθλημα της SUPERLEAGUE, υποβιβαζόμενη στη Γ΄ Εθνική. Mόλις οκτώ (8) μήνες από το περασμένο Δεκέμβρη που για μια ακόμη φορά, βρισκόταν σε κατάσταση διάλυσης, με ποδοσφαιριστές να αποχωρούν από την ομάδα.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, απ’ ότι φαίνεται το Οικονομικό και εφέτος θα είναι ο πέλεκυς που θα επικρέμεται επί των κεφαλών μας και δυστυχώς ας είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτά που κινδυνεύουμε και πάλι να βιώσουμε. Και μάλιστα σε μια στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η δυνατότητα πλέον του Ερασιτέχνη ΟΦΗ, να μπορεί να ιδρύσει νέα ΠΑΕ με διαγραφή χρεών και να κάνει επανεκκίνηση, δεν υπάρχει. Η σχετική ευνοϊκή διάταξη καταργήθηκε.

Αυτό βέβαια θα έπρεπε να κάνει τους διαχειριζόμενους το πρόβλημα και ειδικά τον Ερασιτέχνη ΟΦΗ, πολύ προσεκτικούς.

Ακριβώς λοιπόν γι αυτό το λόγο, βρίσκω κατ αρχήν ως πολύ θετική εξέλιξη τα όσα διαρρέονται από την πλευρά των ότι «εμείς είμαστε ανοιχτοί στον κάθε επενδυτή να έρθει στην ομάδα μας, όμως ουδείς σοβαρός εμφανίζεται….». Δείχνει, ότι οι σημερινοί διοικούντες συνειδητοποιούν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν αναλάβει.

Και λέω κατ αρχήν, γιατί πιστεύω ότι δεν αρκεί αυτή η διαρροή για να προσεγγισθεί το μεγάλο πρόβλημα. 

Ως άνθρωπος που αγαπώ την ομάδα, σκεπτόμενος με τη κοινή λογική και αξιοποιώντας την Νομική μου ιδιότητα,θέλω να καταθέσω τις ακόλουθες σκέψεις, προκειμένου να γίνει πράξη, η όποια βούληση μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ:

Κανείς δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει μια προσπάθεια που δεν θα την ελέγχει σε απόλυτο βαθμό. Με λίγα λόγια η εποχή του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη πέρασε ανεπιστρεπτί, αφού κανείς δεν θα εμπιστευτεί τα χρήματα του, να τα διαχειρίζονται αλλότρια πρόσωπα. Ας μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία γι αυτό.

Υγιής ενασχόληση με την ομάδα μας, που είναι από τις πιο πολυπληθείς, σε Φιλάθλους στη Χώρα μας, σημαίνειότι πέραν από την αγάπη για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο και ειδικά τον ΟΦΗ, οι όποιοι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να γνωρίζουν:

Συγκεκριμένα, τα παραπάνω για να μπορέσουν να υλοποιηθούν χρειάζονται:

Η όλη προσπάθεια πρέπει να βρει τη στήριξη των θεσμικών Φορέων της Κρήτης (Περιφερειάρχη, Δήμαρχο της πόλης κλπ).Οι Φορείς αυτοί πρέπει να γίνουν κοινωνοί και διαπρύσιοι κήρυκεςτης ως άνω απόφασης, βοηθώντας τα μέγιστα στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

α.    Αν υπάρχει πραγματική βούληση για μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ.

β.    Την καθαρή εικόνα της.

γ.    Λοιπά στοιχεία, όπως το τωρινό μέγεθος του χρέους καθώς και το ύψος των ανειλημμένων υποχρεώσεων κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο‎ (Budget).

α.    Πρακτικό Δ.Σ., όπου θα αποτυπώνεται η βούληση των οργάνων της ΠΑΕ για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου, ενώ θα εξουσιοδοτείται μέλος του ή μη, για να προσεγγίσει και να πείσει τους όποιους κατ αρχήν ενδιαφέρονται.

β.  Τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ με ακρίβεια (ή δυνατόν προσδιορισμένα από αναγνωρισμένη λογιστική Εταιρεία), αφού όπως είναι φυσικό θα επακολουθήσει από τον ενδιαφερόμενο εξονυχιστικός έλεγχος. Και αυτά ως συνοδευτικό παράρτημα του ως άνω Πρακτικού.

Θεωρώ υποχρέωση μου να διατυπώσω τις σκέψεις αυτές, γιατί,έχω τη σταθερή άποψη ότι μόνο υπό τις παραπάνω τέσσερις προϋποθέσεις, η βούληση των οργάνων της ‘’ΠΑΕ ΟΦΗ 1925’’ για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου, είναι ειλικρινής, ενώ χωρίς αυτές, είναι μόνο για λαϊκή κατανάλωση. Και βέβαια γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη χρόνος.

Τα παραπάνω συνιστούν το μοναδικό δρόμο, για να δοθεί οριστική διέξοδος στη κραυγή αγωνίας του επίλεκτου ποδοσφαιριστή μας, για να μην δημιουργηθεί ποτέ πια κρίση, ενώ θα τεθούν οι βάσεις για να ξαναγίνει ο ΟΦΗ, η μεγάλη ομάδα του παρελθόντος, δυνατός στη Χώρα και έξω από αυτή.''

(Του Μανώλη Φωτάκη-Δικηγόρου παρά Αρείω Πάγω)

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.