«Κούρεμα» 50% στα χρέη των πτωχευμένων ΠΑΕ

Νέα τροπολογία ετοιμάζει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει «κούρεμα» 50% στις οφειλές των ομάδων που πτώχευσαν και υποβιβάστηκαν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Το σχέδιο του Γιώργου Βασιλειάδη για το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετές ομάδες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας.

Αυτό τουλάχιστον προανήγγειλε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Αθλητισμού και θα αντικαταστήσει τη διάταξη του νόμου 4410, καθώς ο προκάτοχός του, Σταύρος Κοντονής, τον Αύγουστο του 2016 είχε τροποποιήσει το άρθρο 111 του ν.2725/1999 για τα χρέη των ομάδων που πτώχευσαν και υποβιβάστηκαν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ή προέκυψαν νέες ΠΑΕ, οι οποίες «κληρονομούσαν» τις… αμαρτίες του παρελθόντος. 

«Στο πλαίσιο του νόμου που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες υπάρχει μέσα και η ειδική διάταξη για περιπτώσεις σαν τον Ηρακλή. Η γενική φιλοσοφία είναι ότι τα χρέη δεν ξεχνιούνται, αλλά αναγεννώνται. Δεν μπορείς να φέρεις μια ρύθμιση αν κάνουμε τα ίδια που κάναμε στο παρελθόν, γιατί θα έχουμε αναπαράγει ένα μοντέλο που μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης στην ΕΡΑ Σπορ και πρόσθεσε: 

«Οπότε εκεί χωράει μια τροπολογία, ώστε και τα χρέη να μην χάνονται και το δημόσιο να μην ζημιώνεται, αλλά και η εταιρία να μπορεί να συνεχίσει. Για να ξαναγίνεις ΠΑΕ, τα χρέη δεν σβήνονται, η εκκαθάριση συνεχίζεται και θα πρέπει να καλύψεις το 50% των χρεών στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν αφήνουμε κανένα κενό, θα πρέπει αυτοί που δημιούργησαν προβλήματα να πληρώσουν…». 

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την αλλαγή τροποποίησης του κανονισμού της αδειοδότησης, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Ηρακλή, καθώς το άρθρο 45 ανέφερε ότι «κάθε νέα ΠΑΕ που ιδρύεται «ευθύνεται για τις ποδοσφαιρικές οφειλές σε ποσοστό 50% αυτών, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την ΠΑΕ που υποβιβάστηκε και έχει τεθεί σε εκκαθάριση». 

Η παραπάνω διάταξη, ωστόσο, δεν μπορούσε να γίνει στην πράξη, μιας και υπερίσχυε ο νόμος Κοντονή που προέβλεπε ότι οι ομάδες που υποβιβάστηκαν «κουβαλούσαν» όλα τα παλιά χρέη τους

Πηγή:
sport-fm
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.