Μέσι: Η αγορά του από την Παρί στο Δικαστήριο της ΕΕ

18:52 | 18/10/2022

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο...μεταφέρθηκε σήμερα  η αγορά του Λιονέλ Μέσι από την Παρί Σεν Ζερμέν, όπου έγινε ακρόαση σχετικά με την καταγγελία που υποβλήθηκε από μια ομάδα μελών της Μπαρτσελόνα και του μεγαλύτερου συλλόγου οπαδών της ισπανικής ομάδας στη Γαλλία κατά της Παρί Σεν Ζερμέν για παράβαση των κανόνων του οικονομικού fair play στην απόκτηση του διάσημου Αργεντινού το περασμένο καλοκαίρι, ζητώντας την ακύρωση του συμβολαίου.

Ο Μέσι, ο οποίος δεν μπορούσε να μείνει στη Μπαρτσελόνα λόγω του οικονομικού fair play, μετακόμισε στη Γαλλία και τη Παρί Σεν Ζερμέν, σε ένα πρωτάθλημα όπου οι κανόνες σε οικονομικό επίπεδο είναι τελείως διαφορετικοί από τη La Liga.

Αυτός είναι ο λόγος που η ομάδα που αποτελείται από μέλη και φιλάθλους ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στην Παρί Σεν Ζερμέν και να γίνουν κάποιες αλλαγές στους κανόνες του ποδοσφαίρου ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο. Οι ενάγοντες απαιτούν όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να διέπονται εσωτερικά από το ίδιο οικονομικό fair play.

Ο Γαλλο-Ισπανός δικηγόρος Χουάν Μπράνκο, ο οποίος υποστηρίζει νομικά την καταγγελία, ανέφερε ότι η Παρί Σεν Ζερμέν μπόρεσε να πραγματοποιήσει αυτήν την αγορά μόνο χάρη στην αναβολή στη Γαλλία -για τον Μάιο του 2023- της εφαρμογής των κανόνων του οικονομικού Fair Play από την UEFA, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως «κρατική ενίσχυση».
Αυτοί οι ίδιοι κανόνες που ίσχυαν ήδη στην Ισπανία, υποστήριξαν, «ανάγκασαν την Μπαρτσελόνα να χωρίσει από τον Μέσι», δημιουργώντας ουσιαστικά «μια στρέβλωση του ανταγωνισμού από την οποία ωφελήθηκε η Παρί Σεν Ζερμέν», όπως είπε σήμερα ο Μπράνκο.

Ο Μπρούνο Στρόμσκι, από τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής, απέρριψε αυτά τα επιχειρήματα, σημειώνοντας ότι «αυτά τα οποία καταγγέλλονται δεν εμπίπτουν σε κρατικές ενισχύσεις», προσθέτοντας ότι «η ίδια η Μπαρτσελόνα δεν έχει υποβάλει καταγγελία».

Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ δεν αναμένεται πριν από αρκετούς μήνες.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.