Μηνάς Πίτσος στο Capitano.gr: «Γι' αυτό έφυγα από τον Γιούχτα»

Special
08:23 | 14/05/2019

Ο Μηνάς Πίτσος σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη στο Capitano.gr αναφέρεται στους λόγους αποχώρησης του από την ομάδα των Αρχανών, μιλάει για τον ΟΦΗ, τις κρητικές ομάδες, τον Γιάννη Πετράκη καθώς και για την σχέση του με τους Νίκο Μπουνάκη και Σταύρο Αρναουτάκη

Του Γιάννη Χαμαλάκη

Είναι μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες στην Κρήτη και από τους πιο ταλαντούχους προπονητές στο νησί. Ο Μηνάς Πίτσος μιλάει για πρώτη φορά μετά τον διαζύγιο με τον Γιούχτα, σε μια συνέντευξη περίπου 3.000 λέξεων. Μιλάει για ''όλους και όλα'' , κυριολεκτικά. Αποκαλύπτει τους λόγους της απομάκρυνσης του από την ομάδα των Αρχανών, αναφέρεται σε ΟΦΗ και Βέρα, στα μπαράζ, στις ομάδες της Football league, μιλάει για την αναδιάρθρωση, τον Γιάννη Πετράκη καθώς και τις φοβερές ανατροπές που συνέβησαν τελευταία στο Champions League. Ο 47χρονος σε μια συνέντευξη κατάθεση - ψυχής!

Αρχικά, θέλω να μου πεις την γνώμη σου σε ένα... αιώνιο ερώτημα: Οι παίκτες ''κάνουν'' τους προπονητές ή το αντίθετο;

Σε μια ομάδα, το αρχικό πλάνο είναι το πιο δύσκολο. Δηλαδή, το πως θα οργανώσεις μια ομάδα, το πως θα βρεθούν οι κατάλληλοι παίκτες με βάση το τι θες να παίξεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο προπονητής να πρέπει να διαλέξει το καλοκαίρι τους παίκτες με βάση το σχήμα που θέλει να υπηρετήσει.

Τι έγινε εφέτος στη Γ' Εθνική, στον 5ο όμιλο, πες μου τα στοιχεία που οδήγησαν τον ΟΦΙ στην άνοδο.

Κοίτα, στην αρχή κατατάσσουμε τις ομάδες με βάση τις μεταγραφές και την διοικητική σταθερότητα. Επισκοπή, ο ΟΦΙ και οι Ιωνικός και Εθνικός στην αρχή ήταν από αυτές τις κορυφής. Ο ΟΦΙ είχε μια σταθερή πορεία μέχρι ένα σημείο, ενώ στην ''κοιλιά'' του οι ομάδες που ''κυνηγούσαν'' το πρωτάθλημα δεν εκμεταλλεύτηκαν τις απώλειες του. Αυτό ήταν βασικό στοιχείο που τον κράτησε πρώτο. Όταν είχαμε κερδίσει στην Ιεράπετρα, νομίζω είχαμε περάσει τον ΟΦΙ στους 2 ή 3 βαθμούς, αν θυμάμαι καλά. Μόνο ο Γιούχτας είχε τις λιγότερες ήττες μέχρι τώρα, ή 12 ή 13 σερί ματς αήττητοι. Ο ΟΦΙ ευνοήθηκε με το εύκολο πρόγραμμα στο τέλος και πήρε το πρωτάθλημα.

Ο Γιούχτας δεν ήταν ανάμεσα σε αυτές;

Δεν είχαμε βλέψεις πρωταθλητισμού. Οι αρχικοί στόχοι ήταν η γρήγορη παραμονή. Αν δούμε ποιοι παίκτες πήγαν σε ποιες ομάδες, θα καταλάβουμε ότι άλλοι είχαν προτεραιότητα την χρονιά που ολοκληρώθηκε.

«Η ομάδα ήταν χτισμένη για να πάρει το πρωτάθλημα»

303736_190514_073527.jpg#asset:94075


Που οφείλεται η καλή πορεία του Γιούχτα στη Γ' Εθνική;

Τυχαίνει να γνωρίζω πολύ καλά το Γιούχτα, καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα. Και στην προηγούμενη άνοδο ήμουν εγώ προπονητής, είχαμε το πρωτάθλημα στη Γ' Εθνική, το πρωτάθλημα το περσινό και την καλή πορεία μέχρι τη στιγμή που έφυγα. Ο λόγος ήταν η πολύ καλή προετοιμασία που έγινε στην ομάδα τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς πήραμε μια ομάδα από το τοπικό, φτιάχτηκε 100% από το προπονητικό τιμ, δεν είχαμε καμία παρέμβαση διοικητικά και οτιδήποτε ζήτησα από τη διοίκηση έγινε, χωρίς αντίρρηση. Το ποδοσφαιρικό κομμάτι ήταν εξ ολοκλήρου δικό μας. Θεωρώ το χτίσιμο της ομάδας τα τελευταία δύο χρόνια, τα παιδιά που ήρθαν γνώριζαν το κλίμα. Είχα στο ακέραιο την εμπιστοσύνη της διοίκησης.

Το ποδόσφαιρο που έπαιζε, το υλικό που φτιάξαμε με έντονο κρητικό στοιχείο στην ομάδα. Κυρίως μετά την ισοπαλία με τον Ιωνικό. Με έντονο το κρητικό στοιχείο. Ξέρεις, είμαι από αυτούς που έχω στηρίξει και στηρίζω τα κρητικά ταλέντα το έχω αποδείξει στις ομάδες που έχω αναλάβει. Θεωρώ ότι υπάρχει ταλέντο στην Κρήτη και στο Ηράκλειο. Την πρώτη φορά πριν 5-6 χρόνια που... βγάλαμε την ομάδα, ήταν σχεδόν όλοι Ηρακλειώτες.

Και γιατί δεν πήρε το πρωτάθλημα;

Όταν ένας προπονητής έχει να διαχειριστεί 30 διαφορετικούς χαρακτήρες, έχει να διαχειριστεί στόχους, ένα προπονητικό επιτελείο που το επέλεξε και το δυσκολότερο αλλά και να διαχειριστεί πρωταθλητισμό σε μια αλλαγή στόχων, υπάρχουν οι εντάσεις. Επίσης, υπάρχουν τα νεύρα. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι στόχοι που κατά τον προπονητή δεν μπορείς να κυνηγήσεις. Τώρα για κάποιους παράγοντες διοικητικούς και εξωδιοικητικούς μπορείς να κυνηγήσεις τα πάντα, μακάρι οι κύριοι, οι παράγοντες, οι φίλαθλοι που θέλουν μόνο νίκες να τους πετυχαίνουν. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να έχεις πάντα επιτυχίες. Για μένα, διαλέγεις τον στόχο σου, ειδικά αν υπάρχει μπροστά ένα πρωτάθλημα. Πρόσεξε, ειδικά για εμάς υπήρχε ένα όνειρο ζωής η ομάδα σε δύο χρόνια να ανέβει 2 κατηγορίες, άλλοι το παλεύουν 15 χρόνια.

Από τη στιγμή, που έχουμε καθορίσει τι θέλουμε και κάποια στιγμή βλέπουμε μπροστά μας ένα πρωτάθλημα, αντιλαμβανόμαστε ότι μετά το διπλό στην Ιεράπετρα και μετά τη νίκη της Προοδευτικής, θα σου πω κάτι: Η ομάδα δεν το έχανε, τουλάχιστον την 1η ή την 2η θέση. Ομάδα με 13 και 14 ματς αήττητη. Ίσως η καλύτερη ομάδα του β' γύρου.

«Επιλογή μας, ότι έγινε με ΠΑΟΚ Κρουσώνα»

60681706_411751989377870_4399480549144526848_n_190514_073604.jpg#asset:94076


Άρα, θεωρείς ότι αποπροσανατολίστηκε από τον αποκλεισμό στο Κύπελλο.

Κοίταξε να δεις, κάποια στιγμή θα έρθει η ''στραβή''. Είτε στο Κύπελλο είτε στο πρωτάθλημα (αποκλεισμό με ΠΑΟΚ Κρουσώνα). Δεν είναι το κομμάτι του ΠΑΟΚ Κρουσώνα. Όταν είσαι σε μια υγιέστατη ομάδα, με υψηλούς στόχους, κάτι πρέπει να αφήσεις. Και πέρυσι αποκλειστήκαμε από τον ΠΑΝΟΜ, όμως είχαμε πει τους λόγους που έγινε και τι θέλαμε από το πρωτάθλημα. Σωστό ή λάθος, ο προπονητής και η διοίκηση καθορίζει τους στόχους. Αν πέρυσι, που παίζαμε πάλι Τετάρτη στο Κύπελλο και Κυριακή το πρωτάθλημα, έλεγα πάμε να κερδίσουμε και εκεί και εκεί, ίσως, οι άνθρωποι του Γιούχτα να μην γεύονταν τώρα το φετινό πρωτάθλημα. Άρα, εγώ θα προτιμήσω τον υψηλότερο στόχο, να πανηγυρίσω το καλοκαίρι ένα πρωτάθλημα, και να χαραμίσω κάτι άλλο. Αυτή ήταν η δικιά μου επιλογή.

Αυτή ήταν η επιλογή σου και φέτος;

Ναι αυτή ήταν. Οι άνθρωποι του Γιούχτα ξέρουν καλύτερα τι έχει γίνει στο κομμάτι αυτό. Εγώ τους εκτιμώ, άλλωστε είναι η ομάδα που πέρασα τα περισσότερα χρόνια, είχα τις περισσότερες επιτυχίες. Πήρα και έδωσα πράγματα, επιτυχίες, διακρίσεις. Όμως, δεν γίνεται σε 2 χρόνια, για τον οποιαδήποτε προπονητή, στην μια... στραβή να φεύγει ο προπονητής.

Τι έγινε τελικά και ήρθε το διαζύγιο;

Πρώτη φορά μιλάω γι αυτό, θέλω να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα. Οι ομάδες που θέλουν αν ανέβουν επίπεδο, δεν γίνεται σε μια χρονιά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μια ομάδα για να γίνει ισχυρή, πρέπει να μαθαίνει πρώτα ο προπονητής στους παίκτες και μετά η διοίκηση να μαθαίνει στους παίκτες ότι οι μεγάλες ομάδες φαίνονται στις αποτυχίες. Δεν μπορείς σε μια ήττα να τα διαλύεις όλα. Για π.χ, έχασε ο Ολυμπιακός από τη Λαμία, να φύγει ο προπονητής ή ακόμα τη χρονιά που πήρε ο Ηρόδοτος το πρωτάθλημα αποκλείστηκε από τον ΠΟΑ, να φύγει ο προπονητής; 

60128170_2415496888671103_4272447133199630336_n_190514_074009.jpg#asset:94077

Ο Μηνάς Πίτσος μαζί με τον συντάκτη του Capitano.gr, Γιάννη Χαμαλάκη

Για το διαζύγιο δεν μου είπες, παραιτήθηκες; Επειδή γράφτηκε και αυτό...

Δεν μπορούσα πλέον να έχω ποδοσφαιρικό διάλογο με κάποιους ανθρώπους που με πίστεψαν το καλοκαίρι. Οι μεγάλες ομάδες δεν διώχνουν προπονητές όταν μπροστά τους βλέπουν κάτι, ένα όραμα. Εκεί φαίνεται η μεγάλη ομάδα. Δηλαδή, στον ΟΦ Ιεράπετρας με τις 6 συνεχόμενες απώλειες, να έφευγε ο προπονητής; Προς τιμήν τους, τον στήριζαν κάθε Κυριακή. 

Αν η αιτία ήταν το Κύπελλο ''με κάνει άλλο τόσο''. Έχω και εγώ 50% συμβολή που έφυγα. Επειδή δεν πρόβλεψα κάποια πράγματα που έγιναν γρήγορα. Αν όμως, και ευχαριστώ διοίκηση - κόσμο, είμαι ένας προπονητής τόσο υψηλού επιπέδου που με παίρνουν οι ομάδες και σε μια ήττα φεύγω, τους ευχαριστώ πολύ. Γιατί αυτό έγινε. Ένας αποκλεισμός χωρίς 9 βασικούς που εις γνώση μας δεν έπαιζαν.

Έχεις παράπονο από τον Γιούχτα;

Όχι κανένα. Ο Γιούχτας είναι στην καρδιά μου, με τον Γιούχτα έχω ταυτιστεί και το ξέρουν και οι φίλαθλοι της ομάδας. Είμαι τόσο μπασμένος στο ποδόσφαιρο που στο χώρο γίνονται όλα. Με τιμάει το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά ότι κάποιοι δεν ήθελαν να μου ''χρεώσουν'' καμία ήττα. Για μένα ήταν τιμητικό αυτό. Όταν χάνω μια φορά και φεύγω, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι δεν... δέχονται να χάνω ούτε μια φορά. 

Σε ποιους αναφέρεσαι;

Να σου πω κάτι. Ξέρεις τι χάθηκε από την ομάδα; Ενώ την 1η χρονιά οι παράγοντες, γιατί ο Γιούχτας έχει αξιόλογους παράγοντες, κυρίως Αρχανιώτες, θα πω και ένα παράγοντα τον Ηλία τον Νατσάκο που είναι από τους πιο έμπειρους παράγοντες και έχει τα μέγιστα στην ομάδα. Όπως και ο Γιώργος Μπετεινάκης, ο γυμναστής τερματοφυλάκων Πέτρος Κυριακάκης, ο γυμναστής Κώστας Ρουμπάκης, ενώ θέλω να ευχαριστήσω και τον Άγγελο τον Κασσωτάκη που είμαστε μαζί χρόνια. Η ομάδα όσο λειτουργούσε με διάλογο, προπονητών παικτών κτλ είχε μόνο επιτυχίες. Η ομάδα πήρε πρωτάθλημα, άνοδο και σερί και να βλέπω να χάνεται το διοικητικό που είχαμε. Συνηθίσαμε σε κάτι άλλο, στη πορεία κάτι χάσαμε. Είχαμε όραμα να κρατήσουμε την ομάδα στις κατηγορίες. Αυτό τον δρόμο και την διοικητική σταθερότητα, κάποιοι δεν τον ήθελαν. Είπαν ότι μάλωσα με τον πρόεδρο, ενώ πίνουμε καφέ μαζί. Τον διάλογο τον χάσαμε. Εδώ είναι όλοι να κρίνουν.

«Eίμαι εκρηκτικός γι αυτούς που τους... συμφέρει να είμαι»

302518_190514_074158.jpg#asset:94078


Πέρα από καλός προπονητής, κάποιοι σου προσάπτουν ότι είσαι οξύθυμος και εκρηκτικός σαν χαρακτήρας. Τι απαντάς;

Οι πιο αυστηροί κριτές είναι οι ποδοσφαιριστές. Το μόνο σίγουρο που θα σου πούνε είναι ότι ΠΟΤΕ δεν έχω έρθει σε ρήξη με προπονητή, με διαιτητή, με παίκτη μου εντός αγωνιστικού χώρου ή στα αποδυτήρια. Με τους παίκτες μου είμαι φίλους έξω και προπονητής μέσα.  Δεν έχει ακουστεί τίποτα. Εγώ λέω τα καλύτερα για τους ''εργάτες'' μου. Είμαι απόλυτος.

Το καλοκαίρι θέλω κάποια πράγματα, θέλω την ηρεμία στα αποδυτήρια, ειλικρίνεια ενώ δεν θέλω παρεμβολές. Για π.χ, όταν μιλάω με παίκτες, δεν θέλω να ανοίγει η πόρτα και να μπαίνει στα αποδυτήρια κάποιος μέσα. Αν είναι παραξενιά αυτό, τι να πω... Ας είναι και παράγοντες. Όπως δεν έχω μπει σε διοικητικές αποφάσεις, δεν θέλω και άλλοι να επεμβαίνουν στο αγωνιστικό. Και δεν αναφέρομαι, προφανώς, στον Νίκο Μπουνάκη. Να ξέρεις, είμαι ήρεμος, σέβομαι και δεν βρίζω. Οι παίκτες είναι προσωπικότητες, όλοι.

Είμαι εκρηκτικός όταν κάποιοι παρεμβαίνουν ενώ το έχω απαγορεύσει. Στο αγωνιστικό κομμάτι. Είμαι εκρηκτικός γι αυτούς που τους συμφέρει, που θέλουν να κάνουν κάτι και δεν τους αφήνω. Μιλάω γενικά. Και για την επόμενη ομάδα που θα πάω. 

Πως ένας προπονητής διαχειρίζεται παίκτες με μεγάλη εμπειρία. Για π.χ τους Τριανταφύλλου και Ρουμπάκη.

Ο ποδοσφαιριστής πλέον επειδή έχει παραστάσεις από καλούς προπονητές, από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνει με ποιον έχει να κάνει. Ο κόουτς πρέπει να είναι ψυχολόγος. Όταν έχεις απέναντι σου ένα ποδοσφαιριστή με παραστάσεις, πρέπει να έχει καταλάβει αν του λέει αλήθεια ή ψέμματα, ή αν θέλει διαχείριση. Δεν υπάρχει ηλικία στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να είσαι αληθινός, τα παιδιά αυτά δεν θα σε προδώσουν. Και το δεύτερο, πρέπει να έχει παίκτες ''αλήτες'' εντός γηπέδου και προσωπικότητες στα αποδυτήρια. Και εγώ ήμουν παίκτης, ξέρω από αποδυτήρια. Η διαχείριση είναι δεν είναι το μπλα - μπλα, αλλά οι γνώσεις γύρω από την προπονητική.

«Από τους καλύτερους προέδρους ο Νίκος Μπουνάκης, ηγέτης του Γιούχτα ο Σταύρος Αρναουτάκης»

299793-1.jpg#asset:94061

Ο Σταύρος Αρναουτάκης μαζί με τον Νίκο Μπουνάκη, στη μέση ο Μιχάλης Αλμπαντάκης, παρακολουθούν αγώνα του Γιούχτα

Τονίζεις ιδιαίτερα τις καλές σχέσεις σου με την διοίκηση, μίλησε μου για τον πρόεδρο του Γιούχτα, Νίκο Μπουνάκη.

Ο κύριος Μπουνάκης είναι αρκετά χρόνια κοντά στην ομάδα, δεν τον είχαμε ζήσει σαν πρόεδρο. Εγώ πρώτα από όλα γνώρισα έναν φίλο, παρ ότι δεν ήταν γνώστης στο χώρο, είναι ένας άνθρωπος που θέλει να μάθει. Είδα ένα πρόεδρο που θέλει να προσφέρει και το έδειξε και με τις πράξεις του.Ίσως, ήταν ένας από τους καλύτερους προέδρους που έχω συνεργαστεί και είχα επαφή, και οι κόποι του και το οικονομικό βάρος που ανέλαβε ανταμείφθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Είδε την ομάδα να πρωταγωνιστεί, να φτάνει ένα βήμα πριν την άνοδο, είδε την ομάδα του να παίρνει πρωτάθλημα. Θα κάνω και μια βαρυσήμαντη δήλωση. Αυτή η ομάδα ήταν χτισμένη για να πάρει το πρωτάθλημα.

Τι ρόλο έχει ο Περιφερειάρχης Κρήτης στην ομάδα, ξέρουμε είναι κοντά, παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Εγώ όλα τα χρόνια, αν εξαιρέσεις την τελευταία χρόνια, σαν παίκτης ή προπονητής στην ομάδα, η ''κεφαλή'' της ομάδας ήταν ο Σταύρος Αρναουτάκης. Είναι ο άνθρωπος που βοηθάει όλες τις ομάδες, βοηθούσε και κατεύθυνε την διοίκηση. Είναι ο ηγέτης του Γιούχτα, θέλει να οδηγήσει το χωριό του, την ομάδα του, όχι με παρεμβολές αλλά με διοικητικές αποφάσεις. Όταν η ομάδα δεν πήγαινε καλά, με τον τρόπο του έλυνε το πρόβλημα. Είναι πραγματικά, πάνω από όλους πνευματικά. Στα εύκολα και στα δύσκολα πηγαίναμε σε εκείνον, ποτέ δεν μπήκε στα αποδυτήρια να το ''παίξει'' πρόεδρος. Κάποιοι δεν θέλανε την διοικητική σταθερότητα

«Έχει ανέβει το κρητικό ποδόσφαιρο»

Πως βλέπεις την αναδιάρθρωση;

Είναι μια προετοιμασία για την Superleague 2. Έχουν επαγγελματικά συμβόλαια πλέον, μην το ξεχνάς. Μια κατηγορία σκαλοπάτι. Να μην βλέπουμε ομάδες να ''σκάνε'' όταν πηγαίνουν Β' Εθνική. Δεν ξέρω γιατί διαμαρτύρονται οι ομάδες. Πας σε μια επαγγελματική κατηγορία, χωρίς μετοχικό κεφάλαιο και μετά αν μπορείς ανεβαίνεις.. Αν δεν μπορείς ερασιτεχνική

Για VAR τι γνώμη έχεις;

Θα είναι σύμμαχος των διαιτητών. Θα λύνονται κάποιες αδικίες, που γινόντουσαν στην Ελλάδα. Θα βελτιωθούν μέσα από αυτό. Είμαι υπέρ.

Πως είδες τον πρωταθλητη ΠΑΟΚ

Και φέτος και πέρυσι ο ΠΑΟΚ είχε την καλύτερη ομάδα. Δίκαια παίρνει φέτος το πρωτάθλημα, ομάδα που δεν έχασε φέτος. Ο ΟΦΗ θεωρώ ότι περνάει μια μεταβατική περίοδο, χωρίς να κρίνω τι έκανε με τον έναν προπονητή ή τον άλλο, εμείς είμαστε ΟΦΗ και κρίνουμε τον ΟΦΗ, θεωρώ ότι και επί εποχή Παπαδόπουλο ο ΟΦΗ είχε καλύτερο υλικό κάποιες από άλλες ομάδες. Τον αδικούσε η βαθμολογική του θέση. Θα σου μιλήσω προπονητικά, θα βάλω τη θέση μου σε αυτή του Παπαδόπουλου. Βλέπαμε μια ομάδα στο γήπεδο πολύ καλά στημένη, ειδικά στα πρώτα 60 λεπτά του παιχνιδιού, κάποια στιγμή με τις ανατροπές στο τέλος, πιστεύω ότι το… φεγγάρι του ΟΦΗ δεν ήταν μαζί του, είχε… γράψει ότι θα χάσει. Δεν μπορώ να το εξηγήσω.Θεωρώ ότι και πριν τις μεταγραφές του Ιανουαρίου, για π.χ ο ΟΦΗ έχει καλύτερο ρόστερ από τη Λαμία. Είχαμε καλύτερο υλικό από τον Πανιώνιο. Σε εντυπωσίασε ο Πανιώνιος ή ο Αστέρας Τρίπολης. Εμένα όχι.

«Μόνο αν αυτοκτονήσει δεν θα παραμείνει Superleague o ΟΦΗ»

302536-1.jpg#asset:94080


Για το μπαράζ ΟΦΗ - Πλατανιάς. 

Αν αυτοκτονήσει δεν θα παραμείνει στη Superleague. Τι να πω. Κοίτα, είναι τοπικό ντέρμπι, υπάρχει άγχος αλλά ταυτόχρονα και διαφορά ποιότητας. Εγώ δεν ήθελα τον Πλατανιά για μπαράζ, αν με ρωτάς. Αν ο ΟΦΗ αυτός που πρέπει να είναι, να έχει και τύχη, έχει μεγάλη διαφορά από τον Πλατανιά. Είναι τελικοί αυτά τα ματς, θέλουν διαχείριση.

Τι έφταιξε όμως και φτάσαμε στα μπαράζ;

Δεν θα το εξετάσω εγώ αυτό. Απλώς είδα ότι ενώ ξεκινούσαμε κάποια παιχνίδια αρκετά καλά, η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι. Με την Λαμία το 3-0 έγινε 1-3. Ναι μεν σε ορισμένα παιχνίδια δεν ήταν καλός, αλλά σε αρκετά ματς έμπαινε καλά στο γήπεδο.

Σαν τρίτος, θεωρείς σωστή την απομάκρυνση Παπαδόπουλου;

Κοίτα, θα σου μιλήσω προπονητικά. Η ουσία είναι το γκολ και το αποτέλεσμα. Αν υπάρχουν συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα, παρ ότι ο Νίκος είναι καλός, διαβασμένος και εξελίξιμος προπονητής, δεν του πήγε για κάποιο λόγο. Αν αγαπάς μια ομάδα, λες πρώτος ότι παιδιά κάντε κάτι να αλλάξουμε. Στη θέση του, θα έφευγα από την ομάδα, θα δήλωνα την παραίτηση μου νωρίτερα. Αν έβλεπα ότι η ομάδα δεν είναι, έβλεπα ότι κάτι δεν μας πάει και πρέπει να αλλάξει. Να αφήσουμε τον προπονητή να δουλεύει, όμως τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα δεν βοήθησαν.

Τι άλλαξε ο Βέρα;

Σίγουρα άλλαξαν οι παίκτες και το ρόστερ κατά 60%. Αυτό βέβαια καμιά φορά δεν είναι και υπέρ του προπονητή. Δύσκολο κομμάτι, νέοι παίκτες, νέα φιλοσοφία. Ειδικά σε περίοδο που το κάθε ματς είναι ''τελικός''. Ο ΟΦΗ ήρθε οριακά, αυτό που κάνει ο Βέρα θα το έκανε ο οποιοσδήποτε προπονητής, δηλαδή είπε στα παιδιά ''πρέπει να κερδίσουμε''. Από την άλλη έπαιξε μπάλα η ομάδα, και μην ξεχνάει ότι το επιθετικό κομμάτι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στο ποδόσφαιρο. Το πιο δύσκολο είναι πως θα διασπάσεις μια άμυνα, με ατομικές ή ομαδικές ενέργειες. Ο Βέρα έχει περάσει αυτοματισμούς στον ΟΦΗ. Πολύ σωστά στημένη από τον Χιλιανό. Παίρνει το 100% από κάθε παίκτη. Βλέπεις 3-4 παίκτες, δεν θέλω να ονομάσω που ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοση τους, τακτικά σωστή προσέγγιση στα παιχνίδια. Το βλέπεις, ότι δημιουργεί φάσεις.

Ξέρεις καλά τον Γιάννη Πετράκη, τι γνώμη έχεις, τι δεν πήγε καλά στον ΠΑΣ;

Τον Γιάννη τον είχα προπονητή στον Αετό Ανωγείων, στο Πέραμα και στον Ηρόδοτο. Θεωρώ ότι επειδή είχε τρομερές χρονιές στα Γιάννινα, έπρεπε να αναχωρήσει πέρυσι το καλοκαίρι. Όταν η ομάδα ήταν ακόμα στα… πάνω της. Επειδή τον θεωρώ, αν όχι τον καλύτερο, έναν από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές, έπρεπε να προβλέψει το τι θα ακολουθούσε στην ομάδα. Εκείνος ξέρει καλύτερα. Ήταν άδικο να πάρει στην πλάτη του τον υποβιβασμό.

«Στη θέση του Παπαδόπουλου θα είχα παραιτηθεί...»

306714-114141.jpg#asset:94084


Έχεις ξεχωρίσει κάποιον προπονητή από Superleague

Θεωρώ ότι με τις σχολές αναθεώρησης διπλωμάτων, τα σεμινάρια, δεν θεωρώ κανέναν προπονητή που δουλεύει στη Superleague, κακό κόουτς. Είναι θέμα διαχείρισης υλικού, η προπονητική είναι ταλέντο. Περισσότερο από δουλειά. Ο προπονητής πρέπει να έχει παραστάσεις από αποδυτήρια. Το επίπεδο των προπονητών είναι πολύ καλό.

Πως είδες τις κρητικές ομάδες στη Football league, Εργοτέλη, Ηρόδοτο, Πλατανιά και ΑΟΧ;

Δύσκολη σεζόν για τον Ηρόδοτο, μακάρι να μείνει. Θεωρώ ότι για όλους είναι μια μεταβατική περίοδος λόγω αναδιάρθρωσης. Ο Εργοτέλης από την αρχή έδειξε ότι θα είναι μια σταθερή ομάδα στην κατηγορία, με καλό προπονητή, με παιδιά από τις ακαδημίες που χρησιμοποιήθηκαν αρκετά από αυτά φέτος. Αν συνεχιστεί αυτό το πλάνο, ο Εργοτέλης θα είναι η ανερχόμενη δύναμη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Έδειξε ότι υπάρχει πλάνο, ένας άνθρωπος από πίσω, το μέλλον του ανήκει. Ο Νίκκι Παπαβασιλείου είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, το ξέρει το κομμάτι. Είναι σημαντικό κομμάτι κομμάτι.

Οι ομάδες των Χανίων έχουν κάνει μια αναθεώρηση στο τι θέλουν τα επόμενα χρόνια. Ο Πλατανιάς ξέρει τι ζητάει πλέον, ο ΑΟΧ Κισσαμικός με πολύ καλές πορείες, μακάρι να σταθεροποιηθεί και να είναι μια δύναμη στην Κρήτη. Όπως και ο ΟΦ Ιεράπετρας. Είναι σημαντικό να υπάρχουν κρητικές ομάδες και να πηγαίνουν καλά. Του χρόνου θα έχουμε 9 ομάδες στην Γ' Εθνική, το κρητικό ποδόσφαιρο έχει ανέβει.

Τσάμπιονς Λιγκ και ανατροπές. Έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, τι συμβαίνει;

Κοίτα, εγώ θεωρώ ότι οι ανατροπές είναι κατά 80-90 % θέμα προπονητών. Διαβάζεται πλέον πολύ ο αντίπαλος, πλέον οι ομάδες δεν στηρίζονται σε παίκτες – ηγέτες. Είδαμε, ότι στη Λίβερπουλ έλειπαν Σαλάχ και Φιρμίνιο και είδαμε μια φοβερή ομάδα. Πλέον, παίζει μεγάλο ρόλο η τακτική στα ματς, βέβαια ρόλο έχει και η τύχη. Βλέπουμε ότι έχει έρθει και κορεσμός σε Μέσι και Ρονάλντο, ίσως να μην έχουν και τις βοήθειες. Τα έχουν βαρεθεί πλέον τα τρόπαια, είναι και πολλά. Πάντως, έρχεται μια φουρνιά ποδοσφαιριστών με τρομερή παιδεία και βασίζονται στις εντολες του προπονητή. Ο πιο γρήγορος και διεισδυτικός θα φαίνεται παραπάνω.

«Θέλω να φάω τις... σφαλιάρες μου στη Γ' Εθνική»

60047753_1001799030018811_7713798608356638720_n_190514_082952.jpg#asset:94096Σε προσωπικό επίπεδο, τι πρότζεκτ θα σε ενδιέφερε.

Το σίγουρο είναι ότι θέλω και θα το επιδιώξω να μην φύγω από την Γ' Εθνική. Δεν θα υποτιμήσω ομάδες από τοπικό όμως θεωρώ ότι την ξέρω την κατηγορία, έκανα 2 επιτυχημένες χρονιές εκεί. Θέλω να φάω... σφαλιάρες ακόμα στην κατηγορία για δύο χρόνια ακόμα. 

Θα έφευγες να δουλέψεις και σε ομάδα εκτός Κρήτης;

Πρέπει να σε εξασφαλίσει σε πολλά θέματα και αυτές οι ομάδες είναι λίγες να στο κάνουν αυτό. Υπάρχει δουλειά στην Κρήτη που μπορείς να έχεις τα ''σκαλοπάτια'' σου. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλω να μαθαίνω τις κατηγορίες που είμαι. Θέλω να μάθω την Γ' Εθνική, δεν φουσκώνουν τα μυαλά μου. Από κει και πέρα ζητάς υγεία, σημαντικό να έχω δίπλα μου ''ποδοσφαιράνθρωπους'', να έχουν περάσει από δύσκολες καταστάσεις και μια ομάδα με όραμα. 

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.