Mια ξεχωριστή ανάλυση για τον ΟΦΗ και τη Superleague

Inbox
08:10 | 30/01/2019

Aναγνώστης του Capitano.gr κάνει μια... Longread ανάλυση για την πορεία του ΟΦΗ με βάσει τα XGOALS, τα ΧGA και το PPDA - τι δείχνουν η αριθμοί για τις επιδόσεις των πρωτοπόρων και τι για όλη τη Superleague

Φτάσαμε αισίως στις 17 αγωνιστικές στην SuperLeague(SL).  O ΟΦΗ βρίσκεται στην ζώνη υποβιβασμού μετά την βαριά ήτα από τον ΠΑΟΚ. Στον αντίποδα οι Θεσσαλονικείς μοιάζουν να μην έχουν σταματημό προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Για να μελετήσουμε όμως αν τα αποτυπώματα που έχουν αφήσει στο χορτάρι ο ΟΦΗ και οι υπόλοιπες 15 ομάδες της SL δικαιολογούν την μέχρι τώρα βαθμολογική τους κατάσταση. Αν δηλαδή αξίζει ο ΟΦΗ να παλεύει για την σωτηρία του, αν όντως ο ΠΑΟΚ είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, αν πραγματικά ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε τροχιά τίτλου.

Τις απαντήσεις θα τις δώσουμε αξιοποιώντας στατιστικούς δείκτες μέτρησης που έχουν βάλει σε μία τάξη το ποδόσφαιρο σχετικά με την κρίση του ποια ομάδα είναι καλύτερη, ποια χειρότερη και σε ποιο κομμάτι του παιχνιδιού της.

 Για να βγάλουμε κάποια βασικά συμπεράσματα θα στηριχτούμε: Στα xGoals(xG): Δηλαδή πόσα γκολ “έπρεπε” να είχε βάλει μια ομάδα, ή αλλιώς πόσο ποιοτικές (επικίνδυνες για τον αντίπαλο) ήταν οι ευκαιρίες που δημιούργησε. Τα xGoalsAgainst(xGA):Δηλαδή πόσο ποιοτικές (επικίνδυνες για την ίδια) ευκαιρίες επέτρεψε να της δημιουργήσουν οι αντίπαλοι ή αλλιώς πόσα γκολ “έπρεπε” να είχε δεχτεί. To PPDA:Την ένταση που βγάζει μια ομάδα όταν αμύνεται ή αλλιώς για κάθε πάσα της ομάδας που επιτίθεται, πόσες ενέργειες γίνονται από την αμυνομένη ομάδα για να μην επιτρέψει αυτήν την πάσα.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Βλέποντα τον πίνακα με τα xGoals η κατάταξη των ομάδων της SL διαφοροποιείται. Ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ βρίσκεται στην 4η θέση με 23.74xG. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που δημιουργεί της πιο ποιοτικές ευκαιρίες μπροστά από την αντίπαλη εστία με 31.19xG (έχοντας βάλει 27). Ακολουθεί ο Ατρόμητος με 25.52xG.

OΟΦΗ βρίσκεται μια θέση πιο κάτω από την βαθμολογική του κατάσταση, είναι 15ος στα xG. Δημιούργησε ευκαιρίες για 13 γκολ. Δηλαδή το παιχνίδι του ΟΦΗ, με τον Παπαδόπουλο στον πάγκο του, δεν δημιουργούσε ιδιαίτερα προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες, με μόλις 0.76 xG ανά παιχνίδι. Βεβαία το στείρο, δημιουργικά, παιχνίδι του ΟΦΗ δεν το έχει πληρώσει όσο θα έπρεπε, καθώς οι παίχτες του παρά του ότι δεν βρίσκουν καλές ευκαιρίες, έχουν φανεί αποτελεσματικοί  περισσότερες φορές από όσες θα “έπρεπε” έχοντας σημειώσει 17 γκολ,4 παραπάνω από τα xG.

Η απόσταση από τις ομάδες που μάχονται  για την σωτηρία είναι μικρή. Ο χειρότερος Απόλλων Σμύρνης είναι στα 0.72xG ανά παιχνίδι και η καλύτερη Λαμία στα 0.88.

XG.png#asset:67404


ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Πάμε τώρα να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στις επικίνδυνες ευκαιρίες που “επέτρεψαν” οι άμυνες των 16 ομάδων της SLστους αντιπάλους τους.

Επίσης και στην κατάταξη με το συγκεκριμένο δείκτη μέτρησης, πάλι ο Ολυμπιακός είναι στην κορυφή. Έχει την καλύτερη αμυντική συμπεριφορά αφού έχει “επιτρέψει” μόλις 9.29xGAστους αντιπάλους του, δηλαδή θα “έπρεπε να δέχεται” μόλις 0.54 γκολ ανά παιχνίδι. Ακολουθούν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Η ομάδα του Ηρακλείου έχει την χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος. O ΟΦΗ έχει δώσει πολλά δικαιώματα στους αντιπάλους του, καθώς κάνει να δέχεται 1.5 γκολ στο παιχνίδι. Λαμία και ΠΑΣ, Απόλλων και Λεβαδειακός βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τον ΟΦΗ.

GA.png#asset:67405


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στην κούρσα του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός με βάση την εικόνα στο χορτάρι, φαίνεται όντως να είναι σε τροχιά τίτλου καθώς μέχρι στιγμής έχει καλύτερη εικόνα από τον ΠΑΟΚ. Η διάφορα των δυο πρωτοπόρων είναι κυρίως στην ικανότητα των δυο να δημιουργούν απειλητικές ευκαιρίες στην επίθεση, με τον δικέφαλο να υστερεί σημαντικά. Όμως οι επιθετικοί του ΠΑΟΚ δείχνουν αρκετά πιο αποτελεσματικοί καθώς έχουν βάλει 10.26 γκολ παραπάνω από τα 23,74xG.Έτσι η αποτελεσματικότητα καλύπτει τη φτωχή δημιουργία. Από κοντά και η ΑΕΚ η οποία βρίσκεται περίπου στην ίδια κατάσταση με τον ΠΑΟΚ.

Ο ΟΦΗ βρίσκεται δικαίως χαμηλά στην βαθμολογία, τουλάχιστον με τα όσα μέχρι σήμερα αποτυπώνονται στο χορτάρι. Τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά έχει πολλά να λύσει. Όμως οι αποστάσεις από τους ανταγωνιστές του είναι μικρές.

Γενικότερα,οι αγωνιστικές συμπεριφορές των ομάδων, δείχνουν ότι πάμε σε καυτό φινάλε για την μάχη της παραμονής, αφού οι αποστάσεις ανάμεσα στις ομάδες της ουράς είναι κοντινές. Στην κορυφή, μένει να δούμε αν ο ΠΑΟΚ συνεχίσει να είναι το ίδιο αποτελεσματικός μέχρι το τέλος μην αφήνοντας έτσι περιθώριο στον Ολυμπιακό, να εκφράσει βαθμολογικά το καλύτερο αγωνιστικό του αποτύπωμα.Εκτός φυσικά αν είτε ο δικέφαλος ανεβάσει την απόδοση του, είτε ο Ολυμπιακός υποχωρήσει.

ΜΙΑ ΠΙΟ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ

Ναι, οκ θα πει κανείς. Αλλά γιατί ο ΟΦΗ δεν δημιουργεί και ταυτόχρονα κινδυνεύει τόσο πολύ;

Ο ΟΦΗ έχει συνολικά 880 μακρινές πάσες στα 17 παιχνίδια της SL. Τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα. Όταν οι πάσες του με στόχο το τελευταίο τρίτο του γηπέδου, δηλαδή την αντίπαλη περιοχή, είναι 857, 6η χαμηλότερη επίδοση στο πρωτάθλημα.

Με λίγα λόγια το παιχνίδι ανάπτυξης του ΟΦΗ με τον Παπαδόπουλο στον πάγκο ήταν: με μακρινές μπαλιές  βρίσκω τον Βουό, εκμεταλλεύομαι την δύναμη του, το τον τοποθετώ πλάτη στο τέρμα, ώστε να σπάσει το παιχνίδι είτε δεξιά είτε αριστερά (συνήθως σε Ντίνα και Κουτσιανικούλη) και να τραβήξω όσο πιο χαμηλά την άμυνα και να βγάλω μια επίσης μακρινή μπαλιά από τις άκρες στον άξονα που περίμενε συνήθως ο Πλατέλλας (τώρα ο Ναμπί) για να εκτελέσει.

Ένα μάλλον παρωχημένο στυλ ποδοσφαίρου,που αφήνεται στην ποιότητα των ποδοσφαιριστών και στην…τύχη. Αν μου βγει έχει καλώς… Που όπως αποδεικνύεται δεν του προσέφερε και ιδιαίτερη τύχη… ποσό μάλλον αποτελέσματα.

Κανένα σχέδιο με την μπάλα στα πόδια, για την ακρίβεια ένα σχέδιο «δεν θέλω την μπάλα στα πόδια». Οκ θα πει κάποιος αλλά δεν είναι όλες οι ομάδες υποχρεωμένες να παίζουν ποδόσφαιρο κατοχής.Σωστά. Αλλά όλες οι ομάδες ανεξαρτήτως τακτικής πρέπει να απειλήσουν.

Ο ΟΦΗ είναι στην 5η θέση στο PPDAπίσω μόνο από τις 4 λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες. Δηλαδή ο ΟΦΗ βγάζει πολύ υψηλή ένταση στην άμυνα του, ξεκινάει την πίεση από την πρώτη πάσα του αντιπάλου επιδιώκοντας να κλέψει μπάλες ψηλά, να βρει χώρο στην αντεπίθεση και να δημιουργήσει απειλητικές ευκαιρίες . Όταν πιέσεις ψηλά, χωρίς να είσαι έτοιμος να υποστηρίξεις με συνεργασίες και κάθετες μπαλιές το κλέψιμο της μπάλας, απλά πιέζεις για να κρατήσεις τον αντίπαλο μακριά από το τέρμα σου. Αυτό έκανε ο ΟΦΗ μέχρι σήμερα, πιέζουμε, άμα κερδίσουμε την μπάλα την στέλνουμε στον άξονα για σουτ και ότι βγει…

ppda-1.png#asset:67552


Να πως εξηγείται να είσαι 5ος στην αμυντική ένταση και 15ος στην δημιουργία απειλητικών φάσεων. Να πως εξηγείται να έχεις την χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος παρά του ότι φαινομενικά δεν αφήνεις τον αντίπαλο να πάρει ανάσα. Να πως εξηγείται η κατάρρευση στα δεύτερα ημίχρονα, πίεση για την πίεση 90 λεπτά δεν αντέχει ούτε η Μαν. Σίτι, ύστερα αν σπάσει το pressτου ΟΦΗ δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να εμποδίσει τον αντίπαλο (θυμηθείτε τα παιχνίδια με Άρη και Ολυμπιακό).

Γι αυτό κιόλας τα καλά αποτελέσματα ο ΟΦΗ τα κερδίσει έχοντας χαμηλή κατοχή στην μπάλα. Χαμηλή κατοχή για τον ΟΦΗ ίσον «δεν χρειάζεται να  κάνουμε πράγματα που δεν ξέρουμε».

Ας πάρουμε για παράδειγμα το τελευταίο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Η συντριπτική νίκη του ΠΑΟΚ φαίνεται σε όλους τους δείκτες, εκτός από έναν, την κατοχή που ήταν μοιρασμένη. Ο ΟΦΗ με κατοχή 50% έφτιαξε φάσεις για 0,18xG, σχεδόν τίποτα δηλαδή. Ταυτόχρονα είχε την χειρότερη φετινή του επίδοση στην ένταση που έβγαλε η άμυνα του επιτρέποντας στον ΠΑΟΚ 10,59 πάσες πριν ο ΟΦΗ βγάλει κάποια αντίδραση(μαρκάρισμα, τάκλιν κλπ).

PAOKvsOFI.png#asset:67553


Δείτε τώρα και την μεγάλη νίκη επί του Παναιτωλικού.  Αντίστροφη εικόνα. Ο ΟΦΗ ήταν ανώτερος, έβγαλε φοβερή ένταση στην αμυντική του πίεση με 5,81PPDA αλλά το 48% κατοχής δεν αντικατοπτρίζει ένα επιβλητικό 3-0.

OFIvsPAN-1.png#asset:67554


Έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι σήμερα. Οι Βέρα και Ίσις σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν θαύματα, όμως θα περιμένει κανείς να δει περισσότερη εμπιστοσύνη με την μπάλα στα πόδια, παραπάνω επιλογές στην επίθεση, και άμυνα που θα δίνει ευκαιρίες στον ΟΦΗ και δεν θα έχει ως μοναδικό σκοπό «τους στραγγαλίζουμε και βλέπουμε…». Χρόνος υπάρχει, οι αντίπαλοι σου έχουν κι αυτοί σοβαρά θέματα, η διοίκηση του ΟΦΗ στηρίζει την ομάδα, επομένως υπάρχει έδαφος για να πάρεις αυτό που θες.

Αναγνώστης - John''


 *Αν επιθυμείτε να στείλετε το σχόλιό σας ή την παρατήρησή σας για κάτι που σας απασχολεί ή αποτελεί άξιο σχολιασμού, μπορείτε να το κάνετε στο inbox του Capitano.gr στο facebook ή στο e-mail: info@capitano.grTα κείμενα θα δημοσιεύονται στη σχετική στήλη "Inbox" χωρίς να δημοσιεύονται τα ονοματεπώνυμα των αναγνωστών, εκτός αν επιθυμούν οι ίδιοι.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.