Μια σπουδαία συλλογή από έναν κρητικό φίλαθλο

12:45 | 06/02/2019

Ο Γιώργος Σαψάκης δημιούργησε το «Μουσείο Πλατανιά» στο Κεφάλι Ιναχωρίου και έκτοτε προσπαθεί καθημερινά να εμπλουτίσει τη μεγάλη του συλλογή με νέα εκθέματα.

Ποια ήταν η εντεκάδα του Πλατανιά που αγωνίστηκε το 1941 στο τοπικό πρωτάθλημα των Χανίων; Πώς δημιουργήθηκαν οι φανέλες του, εν καιρώ Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Τι αναμνηστικά έδιναν τις τελευταίες δεκαετίες στις αντίπαλες ομάδες; Αν είσαι ποδοσφαιρόφιλος και βρεθείς στα Χανιά, σου δίνουμε το… εισιτήριο για ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία των κόκκινων τριφυλλοφόρων…

Πριν από επτά χρόνια, ο Γιώργος Σαψάκης αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Συλλέκτης ο ίδιος για αρκετά χρόνια και διατηρώντας άσβηστη την αγάπη του για την ομάδα, δημιούργησε το «Μουσείο Πλατανιά» στο Κεφάλι Ιναχωρίου και έκτοτε προσπαθεί καθημερινά να εμπλουτίσει τη μεγάλη του συλλογή με νέα εκθέματα.    
Thema-1-platanias7-1024x751.jpg

Περισσότερες από 135 εμφανίσεις του Πλατανιά κοσμούν το μουσείο προερχόμενες από το τοπικό, το περιφερειακό πρωτάθλημα, τη Super League και τη Football League. Η πρώτη που κρεμάστηκε στον τοίχο μάλιστα ήταν μια που μέχρι και σήμερα προκαλεί… διαμαρτυρίες και διχογνωμίες στο άκουσμά της!

Πρόκειται για τη φανέλα του Βάσκο Φάισκα από την αναμέτρηση του Πλατανιά με τον Άρη. Τη φορούσε όταν πέτυχε το περίφημο γκολ, για το οποίο μετά από εκατοντάδες ριπλέι κανείς δεν υπήρξε απόλυτα σίγουρος αν η απόκρουση του Διούδη έγινε πάνω ή μέσα από τη γραμμή του τέρματος!  Για την ιστορία βεβαίως το γκολ του Πορτογάλου αμυντικού μέτρησε και ο Πλατανιάς πήρε τη νίκη με 2-1.

  • Thema-1-platanias6-1024x768.jpg

Η επόμενη ήταν αυτή του Βλαχοδήμου από το χατ τρικ που πέτυχε στο ματς με την Καλλονή, όπου οι κρητικοί είχαν επικρατήσει με το επιβλητικό 7-0. Και ακολούθησαν πολλές περισσότερες. Μάλιστα στη συλλογή υπάρχουν εμφανίσεις και άλλων σωματείων Super και Football League.

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η συλλογή του από τις εντεκάδες του Πλατανιά που μας κάνουν μια αναδρομή από το 1941 έως το σήμερα, ενώ στο μουσείο βρίσκονται σε διακεκριμένη θέση εισιτήρια διαρκείας δεκαετιών, αναμνηστικά, περιβραχιόνια και πολλά άλλα…

«Στόχος μου ήταν από την αρχή η δημιουργία ενός μουσείου που τόσο ο μικρός όσο και ο μεγαλύτερος –σε ηλικία- φίλαθλος θα μπορεί να μάθει την ιστορία της ομάδας που τόσο αγαπάμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σαψάκης που μοιράστηκε μαζί μας τα εκθέματά του. Ανάμεσά τους ένα χειροποίητο ρολόι «το μοναδικό που υπάρχει. Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω την ΠΑΕ Πλατανιάς για τη συνεχή συνεργασία μας».

Η συνεργασία των δυο πλευρών φάνηκε με την βράβευση που έκανε ο Πλατανιάς στον νεαρό φίλαθλο με την φανέλα που αναγράφεται το όνομά του. Αν δεν καταφέρετε να ταξιδέψετε στα Χανιά μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τη σελίδα του «Μουσείου Πλατανιά» στο facebook.

Πηγή:
football league
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.