Όταν το Γαλλικό φράγκο έστειλε την Ιταλία στον τελικό

08:53 | 05/06/2020

Πενήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που η Ιταλία χρειάστηκε τo στρίψιμο ενός γαλλικού γράγκου , προκειμένου να...αποκλείσει την Σοβιετική Ένωση στα ημιτελικά του Euro 1968, να προκριθεί στον τελικό και να κατακτήσει στη συνέχεια το τρόπαιο. 

Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που διοργάνωσε η ίδια, μία ημέρα σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου 1968, ο ημιτελικός ποου διεξήχθη στο San Paolo της Νάπολι, μπροστά σε 68.582 φιλάθλους, κρίθηκε στο... νόμισμα.

Δεν υπήρξε σκορ σε κανονική διάρκεια και παράταση . Ο κανονισμός δεν προέβλεπε ότι ο αγώνας θα κρινόταν στα πέναλτι, αλλά ο νικητής θα αποφασιζόταν με το στρίψιμο νομίσματος, ενός γαλλικού φράγκου. Η σχετική διαδικασία έγινε στα αποδυτήρια, παρουσία των αρχηγών των δύο ομάδων. Και μάλιστα χρειάστηκε να γίνει δυο φορές, αφού την πρώτη το κέρμα... κόλλησε σε ένα κεραμίδι.
Μόλις ολοκληρώθηκε , ο Φακέτι επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο πανηγυρίζοντας με τους συμπαίκτες και τους φιλάθλους την πρόκριση στον τελικό.
Εκεί η Ιταλία στον τελικό αντιμετώπισε την Γιουγκσλαβία στη Ρώμη και για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου, χρειάστηκε επαναληπτικός. Στο πρώτο παιχνίδι οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1, με γκολ που μπήκαν στην κανονική διάρκεια (Ντομενγκίνι 80’-Ντζάιτς 39΄), σκορ που δεν άλλαξε στην παράταση. Στον επαναληπτικό η Ιταλία κέρδισε με 2-0, χάρη στα γκολ των Ρίβα (12΄) και Αναστάζι (31΄).

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.