Στο αρχείο η δίωξη κατά Μπεκενμπάουερ

20:13 | 25/02/2021

Η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA ανέφερε την Πέμπτη (25/02) ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει τη δίωξη του Γερμανού πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Φραντς Μπεκενμπάουερ κι άλλων δύο Γερμανών αξιωματούχων, σε φερόμενη υπόθεση δωροδοκίας, καθότι υπήρξε χρονική παραγραφή της.

Το ερευνητικό σώμα της FIFA κατέληξε το 2016 ότι οι Μπεκενμπάουερ, Τέο Ζβάνζιγκερ και Χορστ Σμοντ, είχαν παραβεί τους κανόνες του οργανισμού σχετικά με τη δωροδοκία και τη διαφθορά, κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης γερμανικής εκστρατείας για τα δικαιώματα διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Και οι τρεις άντρες είχαν αρνηθεί τα αδικήματα.

Η FIFA δήλωσε ότι τα αδικήματα «αφορούσαν πληρωμή 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (11 εκατ. δολαρίων) που πραγματοποιήθηκε από ή για λογαριασμό της οργανωτικής επιτροπής (OC) στον κ. Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ το 2002. Αυτή η πληρωμή συνδέθηκε με την έγκριση μίας συνεισφοράς 250 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που διατέθηκε και καταβλήθηκε από τη FIFA στην OC, μεταξύ 2002 και 2006».

Η επιτροπή δεοντολογίας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας ανέφερε ότι οι υποθέσεις δεν μπορούσαν πλέον να εξεταστούν λόγω της λήξης του καταστατικού των περιορισμών. «Η σχετική προθεσμία είχε λήξει από το 2012 για τις πράξεις του κ. Μπεκενμπάουερ και από το 2015 για τις πράξεις τόσο του κ. Ζβάζινγκερ όσο και του κ. Σμιντ, κάτι που σημαίνει ότι οι πράξεις τους δεν μπορούν πλέον να διωχθούν, σύμφωνα με το άρθρο 12 του κώδικα δεοντολογίας της FIFA», ανέφερε η ανακοίνωση της επιτροπής.

Το 2016, η FIFA επέβαλε προειδοποίηση και πρόστιμο 7.000 ελβετικών φράγκων στον Μπεκενμπάουερ επειδή δεν συνεργάστηκε με την έρευνα σχετικά με τις προσφορές του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018/2022.

Η υπόθεση οδήγησε στην έναρξη έρευνας από τις ελβετικές αρχές, αλλά πέρυσι πέρασε μέσα στο καταστατικό της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας το όριο των πέντε ετών, για την εξασφάλιση καταδικαστικών αποφάσεων που οδήγησαν σε κριτικά σχόλια απ’ τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα της Ελβετίας Μίκαελ Λομπέρ.

Ο Μπιν Χαμάμ είχε αποβληθεί δια βίου από τη FIFA για μια φερόμενη δωροδοκία σε ξεχωριστή υπόθεση, που συνδέεται με την αποτυχημένη προσπάθειά του να εκδιώξει τον τότε πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ στις εκλογές της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.