Τσιλιανίδης για τον τραυματισμό του: «Δεν ήθελα να βλέπω ποδόσφαιρο!»

ΟΦΗ

Ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ μίλησε για όσα έζησε την περίοδο της αποχής του από τα γήπεδα

Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης μίλησε στο podcast των betaraδων με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του για την ψυχολογική διαχείριση των ποδοσφαιριστών.

Ακούστε αποσπάσματα από όσα είπε:

«Μετά τον τραυματισμό κοίταξα τι πρέπει να κάνω από 'δω και πέρα και ποιες διαδικασίες έπρεπε να ακολουθήσω. Στον δεύτερο τραυματισμό μου, μετά την αποκατάσταση μπήκα στη διαδικασία της αυτοκριτικής για να δω τι έκανα εγώ λάθος. Αλλά και πάλι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος και πολλές φορές δεν φταις εσύ», τόνισε μεταξύ άλλων ο «Τσίλια», ο οποίος αναφέρθηκε και στην περίοδο της πρώτης καραντίνας και πώς ο οργανισμός των ποδοσφαιριστών επηρεάστηκε από την αγωνιστική αποχή.

Οσον αφορά στην ψυχολογική διαχείριση των ποδοσφαιριστών, ειδικά μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό, τόνισε: «Στην Ελλάδα είμαστε πίσω στο κομμάτι της ψυχολογικής υποστήριξης των ποδοσφαιριστών. Η ψυχολογία των παικτών είναι πιο σημαντική από τις ικανότητες. Έχω δει καλούς παίκτες που δεν μπορούν να σηκώσουν την πίεση του ποδοσφαίρου. Είναι μεγάλη η διαχείριση που πρέπει να γίνει στο ψυχολογικό κομμάτι. Δεν μιλάω για την κατάθλιψη, μιλάω για τη βοήθεια της διαχείρισης της ψυχολογίας των ποδοσφαιριστών. Στην Ελλάδα δεν επενδύουμε στο ποδόσφαιρο από τις ρίζες του.

Μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό αισθάνεσαι ότι η ομάδα προχωράει και εσύ μένεις πίσω. Επρεπε να διαχειριστώ ότι η ομάδα προχωράει χωρίς εμένα. Η καθημερινότητα είναι δύσκολη, να σηκωθείς από το κρεβάτι και να δουλέψεις 6-8 ώρες, κάνοντας πράγματα που δεν σου αρέσουν, για να μπορείς να παίξεις ξανά. Μου βγήκε άρνηση, δεν ήθελα να βλέπω ποδόσφαιρο. Κλείστηκα στον εαυτό μου, μου ήταν δύσκολο να δω ποδόσφαιρο. Ημουν μέρος του ποδοσφαίρου, όλοι συνέχιζαν κι εγώ δεν μπορούσα. Δεν μπορούσα να το διαχειριστώ όλο αυτό. Πού να μιλήσετε με την κοπέλα μου για να δείτε τι είχε τραβήξει αυτό το διάστημα (γέλια). Αλλάζεις σαν άνθρωπος, αλλά εκτιμάς πολλά πράγματα.

Σε πρώτο στάδιο δεν ζήτησα βοήθεια. Θεωρούσα ότι όλο αυτό μπορώ να το διαχειριστώ και βασικά το έκανα σε μεγάλο βαθμό μέσα από τη στήριξη από την οικογένειά μου και την κοπέλα μου. Σε δεύτερο στάδιο, όμως, όταν έπρεπε να το ξαναπεράσω όλο αυτό, ήρθε το σκοτάδι. Εκεί κατάλαβα ότι έπρεπε να κάνω κάτι παραπάνω. Στη δική μου περίπτωση ήταν μία περίοδος που ήμουν στα πάνω μου, όλοι μου έλεγαν τα καλύτερα, αλλά είχα τους κοντινούς ανθρώπους να με προσγειώνουν. Μετά ήρθε η περίοδος που δεν μου έστελναν μηνύματα, που δεν μου έλεγαν κολακευτικά λόγια. Εκεί ήρθε πάλι η στήριξη από τους δικούς μου ανθρώπους.

Μίλησα με φίλους και πρώην συμπαίκτες μου που έχουν περάσει παρόμοιους τραυματισμούς αλλά και χειρότερους για να με συμβουλεύσουν. Να μου πουν πώς το πέρασαν και τι έκαναν. Παθαίνεις τον τραυματισμό, αλλά από κει και πέρα δεν γνωρίζεις. Δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, ποιο είναι το σωστό. Εκεί χρειάζεται η βοήθεια και η συμβουλή δικών σου ανθρώπων.

Μίλησα με τον Μιχάλη Μπουκουβάλα που ήμασταν μαζί στον Ηρακλή και έχει περάσει δύο χιαστούς. Μίλησα με τον Νίκο Πουρτουλίδη που επίσης ήμασταν μαζί στον Ηρακλή.

Μιλώντας δημόσια για τέτοια ζητήματα μπορεί να βοηθήσεις έστω κι ένα παιδί που έχει πάθει κάτι παρόμοιο με σένα. Έστω και λίγη δύναμη να του δώσεις είναι σημαντικό.

Οι ομάδες και η Λίγκα πρέπει να πάρουν μέτρα. Να επενδύσουν στο ελληνικό προϊόν γενικότερα. Να σταματήσουν να ασχολούνται με δευτερεύοντα γεγονότα. Υποβαθμίζουμε το ίδιο μας το προϊόν κι έχουμε φτάσει στον πάτο. Πρέπει να επενδύσουμε και να χτίσουμε στο ποδόσφαιρο από τις βάσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άκουσε κανείς τον Τσιλιανίδη;

Ακούστε ολόκληρο το podcast του Κοσμά Τσιλιανίδη στους betarades:

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.