​Υφυπουργείο Αθλητισμού: Πρωτοβουλία για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία

SMS
17:15 | 23/05/2022

Η πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, σε στενή συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για την άμεση συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από την αθλητική οικογένεια της χώρας και η αποστολή της στην Ουκρανία, παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στα γραφεία του Ε.Ε.Σ., παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνη Αυγερινού.

Η δράση θα ξεκινήσει άμεσα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα συγκεντρώνονται στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, ανθρωπιστική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως τρόφιμα μακράς διαρκείας (γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες παντός τύπου, δημητριακά, παξιμάδια, αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια). Το υλικό θα συγκεντρωθεί από τις κατά τόπους Περιφερειακές Επιτροπές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και θα προωθηθεί στις κεντρικές αποθήκες του, στην Αθήνα, προκειμένου τα τρόφιμα να ταξινομηθούν, να πακετοποιηθούν και να διανεμηθούν στοχευμένα στον Ουκρανικό λαό, το αργότερο ως τα τέλη Ιουνίου.

«Τρεις μήνες μετά από την έναρξη του φριχτού αυτού πολέμου, η ελληνική κοινωνία δεν μένει απαθής, η αθλητική κοινότητα ενεργοποιείται ξανά, σε μια ακόμη στενή συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ενεργοποιούμαστε και ξεκινάμε, από αύριο κιόλας, σε όλες τις κατά τόπους αθλητικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας, τη συλλογή βασικών ειδών διατροφής, έτσι ώστε τις επόμενες δύο εβδομάδες, όλα τα αγαθά που θα συγκεντρωθούν, να παραδοθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, να ταξινομηθούν, να πακετοποιηθούν και οργανωμένα να παραδοθούν με τάξη στον ουκρανικό λαό», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης.

«Τις επόμενες ημέρες, τα μέλη της αθλητικής οικογένειας ανά την Ελλάδα θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα: δεν μένουμε απαθείς! Είμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού, συμμεριζόμαστε, στηρίζουμε και συγκεντρώνουμε αγαθά που στοχευμένα μας ζητήθηκαν από τον ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό. Ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουμε στην εμπόλεμη ζώνη, στόχος μας είναι το αμέσως επόμενο διάστημα, περίπου περί τα τέλη Ιουνίου, να έχουμε οργανώσει την ανθρωπιστική αποστολή και να συνοδεύσουμε, με κλιμάκιο του Υφυπουργείου Αθλητισμού, τα είδη στην Ουκρανία, πάντα με τη βοήθεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Παράλληλα, συνεχίζεται ο διάλογος και με την ουκρανική Ολυμπιακή Επιτροπή για αποστολές Ουκρανών αθλητών προς την Ελλάδα», πρόσθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού και κατέληξε:

«Το Υφυπουργείο Αθλητισμού κινείται στον ίδιο αξιακό κώδικα με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με σεβασμό σε κανόνες, πειθαρχία και οργάνωση. Έχουμε υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας και εκπληρώνουμε την αποστολή μας: να επιτύχουμε την όσο το δυνατόν πληρέστερη προσφορά, υπηρετώντας τις αξίες του Ολυμπιακού ιδεώδους και του αθλητισμού γενικότερα. Από μένα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που δεν μένουν απαθείς, που ενεργοποιούνται που βγαίνουν μπροστά και στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό».

Για μία συνάντηση που εκπέμπει μηνύματα ανθρωπισμού, εθελοντισμού, αλτρουισμού, κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ., Αντώνης Αυγερινός, επισημαίνοντας τη συμπόρευση με το Υφυπουργείο Αθλητισμού σε ζητήματα όπως ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά. «Διπλός ο στόχος και σκοπός: η στήριξη του υγιούς αθλητικού πνεύματος και η ενδυνάμωση του εθελοντισμού στην χώρα μας που τόσο τη χρειαζόμαστε. Έχουμε ευρύ πεδίο μπροστά μας για να βελτιώσουμε τον εθελοντισμό» τόνισε ο κ. Αυγερινός.

«Σε συνεργασία με τα 80 περιφερειακά τμήματά μας, θα συνδιοργανώσουμε την ανθρωπιστική αποστολή προς τους άμαχους της Ουκρανίας. Εκεί υπάρχει μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και περίπου 20 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι σημαντικό ότι, με τη βοήθεια του υφυπουργού, με τη δική του έκκληση στα κατά τόπους Αθλητικά Κέντρα και με τη δική μας σύμπραξη, θα συγκεντρωθούν τα τρόφιμα αυτά, θα έλθουν στις κεντρικές αποθήκες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα, θα γίνει η διαλογή, η πακετοποίηση και η ταξινόμηση, σύμφωνα με την τεχνογνωσία μας, ώστε ως το τέλος Ιουνίου να φύγει αυτή η βοήθεια και να παραδοθεί μέσα στην Ουκρανία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.

«Αυτόκλητες αποστολές απλώς παρεμποδίζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες» προειδοποίησε ο κ. Αυγερινός και πρόσθεσε: «Σας διαβεβαιώνω ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν κάνει ποτέ αυτόκλητες αποστολές, ό,τι κάνουμε είναι σε απόλυτη συνεννόηση με τον ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό και με τα κεντρικά της Γενεύης. Ό,τι αποστέλλεται είναι ακριβώς όσα μας έχει ζητήσει ο ουκρανικός Ερυθρός Σταυρός ο οποίος τα αποθηκεύει στις αποθήκες του και τα μοιράζει όπου χρειάζεται. Οφείλω να ομολογήσω ότι μέχρι στιγμής μας έχει εκπλήξει ο τρομερή οργάνωσή τους. Έχουν ένα θαυμάσιο σύστημα και αυτή είναι και η υπεροχή του Ερυθρού Σταυρού.

«Είναι ένα μέγα ανθρωπιστικό εγχείρημα που εσείς κ. Υφυπουργέ είχατε τη σύλληψη να το κάνουμε από κοινού. Παρά τις δυσκολίες που ενέχει αυτή η αποστολή, διότι να ξέρετε πως στην τελευταία μας αποστολή καθηλωθήκαμε δύο μέρες στο ίδιο σημείο γιατί είχαμε πληροφορίες για βομβαρδισμούς στη διαδρομή, πιστεύω ότι θα επιτύχουμε το βέλτιστο», κατέληξε ο κ. Αυγερινός.

Παρόντες στη Συνέντευξη Τύπου ήταν και εκπρόσωποι από τα αθλητικά κέντρα της Αττικής: ο συντονιστής γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνος Χαλιορής, και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Αλέξανδρος Κανδύλης, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΦ, Αθανάσιος Στρίγκας, ο συντονιστής γενικός διευθυντής του ΣΕΦ, Παναγιώτης Κουτσογιάννης, και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Εθνικού Αθλητικού-Προπονητικού Κέντρου Ολυμπιακού Χωριού, Πέτρος Γαλάνης.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.