12 εκατομμύρια ευρώ σε Ομοσπονδίες και Super League 2!

SMS
18:09 | 17/05/2023

Οι Ομοσπονδίες και οι ΠΑΕ της Super League 2 έλαβαν συνολικά περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στα χρήματα που τους αναλογούν από το στοίχημα.

Την Τετάρτη (17/05) δόθηκαν στις Ομοσπονδίες, αλλά και στις ΠΑΕ της Super League 2 συνολικά περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στο ποσό που τους αναλογεί από το φόρο του στοιχήματος.

Συγκεκριμένα περίπου 9,5 εκατομμύρια πήγαν στις Ομοσπονδίες και ακόμα 2,5 εκατομμύρια στις 17 από τις 24 ΠΑΕ της δεύτερης κατηγορίας ποδοσφαίρου.

Από τα χρήματα εξαιρέθηκαν οι δεύτερες ομάδες των ΠΑΕ της Super League, αλλά και ο Ηρόδοτος με τον Απόλλωνα Λάρισας που βρίσκονται σε αναστολή. Έτσι κάθε ομάδα πήρε 106.000 ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά έρχονται να προστεθούν στα περίπου των 21,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν δοθεί τον Μάρτιο στα Σωματεία.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου:

"Περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σήμερα στον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό αθλητισμό, από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων, που για το 2023 ανήλθε στα 66 εκατ. ευρώ!

Εκ των 12.144.140€ που καταβλήθηκαν σήμερα, περίπου 9,5 εκατ. ευρώ αφορούν στις Εθνικές μας Ομάδες όλων των ηλικιακών κατηγοριών σε όλες τις Ομοσπονδίες (Ολυμπιακών αθλημάτων και μη, αλλά και Παραολυμπιακών αθλημάτων), καθώς και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (από 457.500€ εκάστη), για τις προΟλυμπιακές και προΠαραολυμπιακές προετοιμασίες.

Στα 2,5 εκατ. ευρώ είναι η αναλογία ενίσχυσης των ΠΑΕ της Super League 2 (από 106.000€ εκάστη), οι οποίες πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης. Δηλαδή, διαθέτουν πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και δεν εκκρεμεί στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας ή/και στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ ή/και στον Αθλητικό Εισαγγελέα αναφορά της Sportradar για «ύποπτο προς χειραγώγηση» αγώνα τους.

Εκ των 24 ΠΑΕ (εξαιρουμένων των τεσσάρων Β’ ομάδων των ΠΑΕ της SL1 και των Ηροδότου και Απόλλωνα Λάρισας) έλαβαν χρηματοδότηση 17 ΠΑΕ. Για τις υπόλοιπες επτά ΠΑΕ, τα χρήματα βρίσκονται σε αναστολή έως ότου να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις τους.

Επιπλέον, ενισχύονται με 49.500€ και τα εθνικά πρωταθλήματα μπάσκετ με αμαξίδιο, ενώ αδιάθετα ποσά των πρωταθλημάτων πόλο ανδρών και γυναικών (28.365€) διατίθενται στην Α1 πόλο ανδρών κι εκείνα του βόλεϊ (60.275,6€) στην Α2 γυναικών.

Έτσι, σε συνέχεια της καταβολής των 21,3 εκατ. ευρώ την 1η Μαρτίου 2023 απευθείας στα 5.742 ερασιτεχνικά σωματεία, όλων των αθλημάτων σε όλη τη χώρα, τα οποία ήταν εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων 2022 του Υφυπουργείου Αθλητισμού, ενδυναμώνοντας περισσότερο τα εθνικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, τις αναπτυξιακές κατηγορίες και τις ευρωπαϊκές τους συμμετοχές:

ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, από τον μόνιμο μηχανισμό του στοιχήματος, χρηματοδοτήθηκε για το 2023 συνολικά με 31.350.000€,

με αντίστοιχο ποσό 31.350.000€ χρηματοδοτήθηκε και ο επαγγελματικός αθλητισμός (ήδη στις ΠΑΕ της Super League 1 έχουν διατεθεί 21 εκατ. ευρώ, στις ΚΑΕ της Basket League 5.093.500€ και στα ΤΑΑ της Volley League 2.714.500€)

και από 1,1 εκατ. ευρώ διατέθηκε στις Οργανωτικές Επιτροπές Διοργανώσεων

Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Motorsport Greece),

Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας (Cycling Greece),

3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023».

Αναλυτικότερα, για την ενίσχυση και ανάπτυξη των Εθνικών μας Ομάδων, καταβλήθηκαν σήμερα 9.464.000€ (200.000€ επιπλέον σε σχέση με το 2022) σε 56 Ομοσπονδίες, αλλά και την ΕΟΕ και την ΕΠΕ, ως εξής:

Το συνολικά προβλεπόμενο ποσό που αντιστοιχούσε για όλες τις Εθνικές Ομάδες κατανεμήθηκε ως εξής:

80% στις Ολυμπιακές Ομοσπονδίες,

5% στις μη Ολυμπιακές Ομοσπονδίες,

5% στις Παραολυμπιακές Ομοσπονδίες,

5% στην ΕΟΕ,

5% στην ΕΠΕ.

Κατόπιν, για τον υπολογισμό του ποσού που καταβάλλεται σε κάθε Ομοσπονδία, λήφθηκαν υπόψιν:

Διακρίσεις της Εθνικής Ομάδας (1 μονάδα για κάθε εκατοστό στη βαθμολογία ως προς τις διακρίσεις από το πρόγραμμα αξιολόγησης ΧΙΛΩΝ)

Έξοδα εκάστης Ομοσπονδίας για τις Εθνικές της Ομάδες (0.001 μονάδα για κάθε ευρώ εξόδων, όπως αυτά προκύπτουν από τον απολογισμό που κατατίθεται στο Υφυπουργείο Αθλητισμού).

Η κατανομή του 95% της ως άνω χρηματοδότησης υπολογίστηκε με βάση τα παραπάνω κριτήρια και το υπόλοιπο 5% διανεμήθηκε βάσει των προτεραιοτήτων αθλητικής ανάπτυξης.

Ειδικά για τις Εθνικές Ομάδες Ολυμπιακών Ομοσπονδιών των ομαδικών αθλημάτων Ποδοσφαίρου (ΕΠΟ, η οποία ωστόσο δεν υπέβαλλε σχετικά στοιχεία και δεν χρηματοδοτήθηκε), Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Χειροσφαίρισης (ΟΧΕ), Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) και Υγρού Στίβου (ΚΟΕ), προσαυξάνεται κατά 10% το ποσό που τους αναλογεί.

Καθορίστηκε ελάχιστο ποσό βάσης, το οποίο ανέρχεται σε 5.000€ για τις ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων και σε 2.000€ για τις Ομοσπονδίες των μη Ολυμπιακών Αθλημάτων.

Επιπλέον, το ποσό που λαμβάνει κάθε Εθνική Ομάδα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 150% και μικρότερο από το 50% της χρηματοδότησής της από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος που έλαβε πέρυσι.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε πως «όλη αυτή την 4ετία φροντίζαμε με κάθε τρόπο για την ανάπτυξη του αθλητικού μας οικοδομήματος. Τολμήσαμε ως Κυβέρνηση και θεσμοθετήσαμε τη μόνιμη, ετήσια και ισότιμη ενίσχυση όλου του αθλητισμού, επαγγελματικού και ερασιτεχνικού, από την φορολογία των κερδών των παικτών του Στοιχήματος.

Κι έτσι διανείμαμε και φέτος συνολικά 66 εκατ. ευρώ για την ακόμα εντονότερη ανάπτυξη κάθε αθλήματος, ανεξαρτήτως δημοφιλίας.

Για τις αθλήτριες και τους αθλητές, τους προπονητές, τους υγιείς παράγοντες, τους εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα νόμιμα σωματεία. Και φυσικά για τις Εθνικές μας ομάδες, ώστε να σηκώνουν ακόμα ψηλότερα την Ελλάδα στις διεθνείς διοργανώσεις. Ο αθλητισμός μας αλλά


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.