2019: Οι 9+1 πρωταγωνιστές της Superleague

Special

Το 2019 οδεύει προς το τέλος του και ο Θοδωρής Μπουρνέλης αρθρογραφεί στο Capitano.gr για τα πρόσωπα του 2019, όσον αφορά την Ελληνική Superleague

Ένας χρόνος που χάρισε ξεχωριστές στιγμές στο ποδόσφαιρό μας, που ακόμη κι αν καθημερινά μαστίζεται από διαφόρων ειδών προβλήματα, ενίοτε αναδεικνύει και πρωταγωνιστές. Ανθρώπους που κατά κάποιο τρόπο ορίζουν ή βάζουν τη σφραγίδα τους σε μία χρονιά μέσα στα ελληνικά γήπεδα. Αυτά τα πρόσωπα επιλέγουμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα, για να τιμήσουμε με τον τρόπο μας, το 2019 του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ραζβάν Λουτσέσκου: Μια ακραία επιτυχία

Κατά τη γνώμη μου, μεγαλύτερος πρωταγωνιστής από το Ραζβάν Λουτσέσκου δύσκολα θα βρεθεί. Κι αυτό γιατί αυτά που τον διακρίνουν δεν είναι μόνο όσα πέτυχε, αλλά και ο τρόπος που αποχώρησε απ’την ελληνική πραγματικότητα. Ο Ρουμάνος τεχνικός πέρυσι οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση ενός πολυπόθητου πρωταθλήματος, έπειτα από 34 χρόνια. Έπειτα από μία χρονιά (2018) όπου ο τίτλος χάθηκε στο νήμα από την ΑΕΚ του Χιμένεθ, η ομάδα της Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν άφησε το πόδι απ’το γκάζι, αλλά συνέχισε με μεγαλύτερη δίψα και προσήλωση στο στόχο. Τελικά κατάφερε όχι μόνο να κατακτήσει το επόμενο πρωτάθλημα με ανωτερότητα, αλλά να το πάρει και αήττητη με ρεκόρ 26/4/0. Ένα κατόρθωμα που χρειάστηκε να ανατρέξουμε στο μακρινό 1963-64 για να βρούμε την τελευταία φορά που συνέβη (Παναθηναϊκός). Μάλιστα ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εσωτερικά την απώλεια του Πρίγιοβιτς που μέχρι τότε είχε σκοράρει 9 γκολ σε 13 αγώνες και με ένα 16/3/0 στο πρώτο μισό του 2019 έγραψε ιστορία.

Ο Λουτσέσκου λοιπόν λατρεύθηκε απ’τους φίλους του ΠΑΟΚ όπως και θα έπρεπε. Το καλοκαίρι του 19΄ όμως, εκεί στα τέλη Ιουνίου όπου ξεκινούσε ο προγραμματισμός της νέας χρονιάς, αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση της Αλ Χιλάλ και να αποχωρήσει απ’τους πρωταθλητές Ελλάδος. Μία κίνηση ξαφνική ακόμη και για τον πρόεδρο Ιβάν Σαββίδη. Ακόμη κι έτσι όμως, ο Λουτσέσκου σε μεγάλο βαθμό ορίζει μέχρι και σήμερα την πορεία του «Δικεφάλλου», που διαθέτει το ρόστερ που ο ίδιος ο Ρουμάνος τεχνικός επέλεξε. Οι σημερινοί πρωταγωνιστές του ΠΑΟΚ άλλωστε, έχουν παραμείνει οι ίδιοι με μια μικρή διαφορά στη μάχη για την κορυφή της επίθεσης (Σβιντέρσκι-Ακπόμ).

Μια ακραία επιτυχία λοιπόν κι ένας ακραίος αποχωρισμός:Το δίδυμο Λουτσέσκου-ΠΑΟΚ μέσα στο 2019.

Αντελίνο Βιεϊρίνια: Όταν ηγέτης και αρχηγός ταυτίζονται

Από τη λίστα με τα πρόσωπα του έτους δε θα μπορούσε να λείπει ο μεγάλος αρχηγός του ΠΑΟΚ. Μεγάλος όχι γιατί τον διακρίνουμε εμείς, αλλά επειδή πέρσι στην πιο δύσκολη περίοδο του «Δικεφάλου» βγήκε μπροστά κι οδήγησε σε μεγάλο βαθμό την ομάδα μέχρι το τέλος. Ένας παίχτης που αρέσκεται να παίζει στα δεξιά και με επιθετική προσέγγιση, αποδέχθηκε το ρόλο που του έδωσε ο προπονητής του στο αριστερό άκρο της άμυνας και εν τέλει έκανε και τη διαφορά.

Από τη φυγή του Πρίγιοβιτς κι έπειτα(του νούμερο ένα σκόρερ της ομάδας του μέχρι εκείνα τα Χριστούγεννα του 18΄) ο Βιεϊρίνια σκόραρε 5 κρίσιμα και δύσκολα τέρματα κι έδωσε 3 ασίστ σε 16 παιχνίδια. Και χωρίς να υπερβάλουμε, μιλάμε πραγματικά για όμορφα και δύσκολα γκολ, που ο φίλος του ΠΑΟΚ ακόμα και σήμερα θα θυμάται και θα χαμογελά. Γκολ που χάρισαν βαθμούς στον ΠΑΟΚ, που άνοιξαν το σκορ και την άμυνα του αντιπάλου (βλ. Αστέρα Τρίπολης) ή που έδωσαν τη λύση εκεί που οι «Θεσσαλονικείς» δυσκολεύονταν (βλ. Παναιτωλικός).

Είναι βέβαιο πως χωρίς την προσωπικότητα του Βιεϊρίνια, ο ΠΑΟΚ δύσκολα θα κατάφερνε να κάνει τον πρωταθλητισμό στο επίπεδο που τελικά πέτυχε. Φέτος ο Βιεϊρίνια λόγω τραυματισμού έχασε κάποια ματς στηναρχή της σεζόν, ωστόσο επέστρεψε και σήμερα έχει 3 γκολ και 1ασίστ σε 9 παιχνίδια, συνεχίζοντας ουσιαστικά από εκεί που σταμάτησε.

Ντιέγκο Μπίσεσβαρ: Το χθες και το σήμερα του ΠΑΟΚ

Η περσινή ποδοσφαιρική χρονιά μπορεί σίγουρα να έχει άλλον ένα πρωταγωνιστή από τη Θεσσαλονίκη κι αυτός θεωρούμε πως είναι ο ΝτιέγκοΜπίσεσβαρ. Το περσινό πρωτάθλημα δεν ξεκίνησε καλά για τον Ολλανδό που αγωνίστηκε στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Μέχρι το Δεκέμβρη είχε 2 γκολ και 2 ασίστ σε 12 παιχνίδια πρωταθλήματος, ενώ δεν αγωνίστηκε καθόλου και σε άλλα δύο παιχνίδια. Κάπου εκεί χρονικά όμως αποχωρεί ο Πρίγιοβιτς κι ο προπονητής Λουτσέσκου καλείται να βρει λύσεις στην επίθεση και να αξιοποιήσει περισσότερο το ταλέντο των παικτών του κι ο Μπίσεσβαρ είναι εκεί.

Μέσα στα επόμενα 16 παιχνίδια ο Ντιέγκο μοιράζεται το χρόνο τόσο ως επιτελικός χαφ, όσο και στα αριστερά της επίθεσης και αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στην επιθετική λειτουργία του ΠΑΟΚ. Έτσι καταλήγει να σκοράρει 6 γκολ και να δίνει 5 ασίστ.

Φέτος ο Μπίσεσβαρ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας του ΠΑΟΚ, έχοντας χάσει μόλις ένα παιχνίδι, παρά την αλλαγή προπονητή. Έχει στο πρωτάθλημα 1 γκολ και 3 ασίστ, ενώ στα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έδωσε η ομάδα της Θεσσαλονίκης, είχε 2 γκολ και μία ασίστ απέναντι στον Άγιαξ και άλλη μία ασίστ με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Πέδρο Μαρτίνς: Όταν ο Ολυμπιακός βρήκε τον Πορτογάλο του

Ο Πορτογάλος τεχνικός υπέγραψε πέρυσι στον Ολυμπιακό και ο σκοπός ήταν να τον επαναφέρει στην κορυφή. Μέχρι σήμερα μπορεί η ομάδα του Πειραιά να μην έχει ακόμη κατακτήσει τίτλο, ωστόσο ο Μαρτίνς έχει καταφέρει να χτίσει μια ομάδα που παίζει όμορφο και επιβλητικό ποδόσφαιρο στα εγχώρια παιχνίδια, ενώ είναι και ιδιαιτέρως ανταγωνιστική σε αυτά της Ευρώπης. Πέρυσι με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα κατέκτησε 75 πόντους, εξωθώντας το συνδιεκδικητή ΠΑΟΚ στο να είναι αλάνθαστος, προκειμένου να κατακτήσει τον τίτλο. Για να καταλάβουμε καλύτερα τους αριθμούς αυτούς, αξίζει να θυμηθούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι δευτεραθλητές Ελλάδος συγκέντρωσαν κατά σειρά 64 (ΠΑΟΚ, 2017-18), 61 (ΠΑΟΚ, 2016-17), 55 (Παναθηναϊκός, 2015-16) και 66 (Παναθηναϊκός 2014-15) πόντους. Από το Γενάρη και μετά είχε ένα σπάνιο ρεκόρ 15/0/1 με μόνη απώλεια την ήττα στην «Τούμπα» με 3-1.

Πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε ρεκόρ 71/17 στα γκολ υπέρ και κατά έχοντας την καλύτερη επίθεση και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Φέτος σε 16 αγώνες έχει 32/6 έχοντας τη δεύτερη καλύτερη επίθεση και μακράν την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος.

Στα της Ευρώπης, για τον Μαρτίνς αξίζει να σημειωθεί η περσινή πρόκριση επί της Μίλαν στους ομίλους του EuropaLeague.Μπορεί να έγινε μέσα στο 2018, όμως έτσι οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να παίζουν και μέσα στο 2019 κι ας αποκλείστηκαν εν τέλει απ’τη Δυναμό Κιέβου. Φέτος ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος να προκριθεί στους ομίλους του ChampionsLeagueως μη πρωταθλητής (απ’το 2ο προκριματικό γύρο) υπερνικώντας κατά σειρά το εμπόδιο των Βικτόρια Πλζεν, Μπασακσεχίρ και Κράσνονταρ, ενώ πρόσφατα προκρίθηκε και στην επόμενη φάση του EuropaLeague, αφήνοντας εκτός τον Ερυθρό Αστέρα.

Κώστας Φορτούνης: Μεγάλος παρών, ακόμη μεγαλύτερος απών

Αν υπάρχει ένας παίκτης που έχει λείψει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον φέτος στον ΠέδροΜαρτίνς, αυτός είναι χωρίς αμφιβολία ο Κώστας Φορτούνης. Είναι ασφαλές να πει κανείς πως ο Τρικαλινός μεσοεπιθετικός έλαμψε μέσα στο 2019 τόσο με την παρουσία του, όσο και διά της απουσίας του. Πέρυσι είχε μια εκπληκτική χρονιά και το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός ουσιαστικά χτίστηκε πάνω του, ωστόσο ο βαρύς τραυματισμός που υπέστη τον Ιούλιο τον έχει κρατήσει «στα πιτς» μέχρι και σήμερα.

Μέσα στο μισό 2019 λοιπόν, ο Φορτούνης«πρόλαβε» και σκόραρε 10 γκολ και έδωσε 7 ασίστ σε 18 παιχνίδια πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδος. Μιλάμε για σχεδόν ένα γκολ/ασίστ ανά παιχνίδι. Ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα όντας 3ος στα γκολ και 1ος στις ασίστ και στις εύστοχες πάσες μεταξύ όλων των ποδοσφαιριστών των ομάδων, αποδεικνύοντας πόσο κομβικός ήταν για τους «ερυθρόλευκους». Μάλιστα τον Ιούνιο οι δύο πλευρές ανανέωσαν τη συνεργασία τους για άλλα τέσσερα χρόνια.

Φέτος, έπειτα απ’τον τραυματισμό του ο Μαρτίνς έχει οδηγηθεί σε πλάνα προσωρινής αντικατάστασής του, χρησιμοποιώντας είτε τον Βαλμπουενά στη θέση του είτε αλλάζοντας την τακτική του σε 4-4-2, αξιοποιώντας τον Σουντανί. Δεδομένα όμως, όπως και ο ίδιος ο Πορτογάλος τεχνικός πρόσφατα παραδέχθηκε σε συνέντευξή του, το δώρο που περιμένει για τα Χριστούγεννα, είναι η επιστροφή του ηγέτη και αρχηγού του Ολυμπιακού.

Γιώργος Σίμος: Μια έκπληξη... καλοκαιρινή

Εκ πρώτης όψεως η επιλογή αυτή μπορεί να θεωρηθεί άδικη προς άλλους πρωταγωνιστές που δε θα συμπεριληφθούν σε αυτό το κείμενο. Κι αυτό γιατί ο Γιώργος Σίμος δεν έχει κλείσει ακόμη χρόνο στον πάγκο του ΟΦΗ. Τον φετινό Ιούλιο ελήφθη η απόφαση στην «κρητική» ομάδα να δοθεί η ευκαιρία σε έναν Έλληνα και κυρίως νέο τεχνικό να εφαρμόσει τις ιδέες του. Επελέγη λοιπόν οπροπονητής από τα Ιωάννινα να αναλάβει τα ηνία, ο οποίος μέχρι τότε ήταν προπονητής στην Κ19 της ΑΕΚ.

Αξίζει να συνειδητοποιήσουμε σε αυτό το σημείο λίγο καλύτερα την κατάσταση και το λόγο που ο Σίμος ανήκει δικαιωματικά στα πρόσωπα του 2019. Ο ΟΦΗ πέρυσι απέφυγε κυριολεκτικά στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων τον υποβιβασμό μέσω των μπαράζ, από τον Πλατανιά. Τερμάτισε 13ος με 32 βαθμούς σε 30 αγώνες. Σήμερα και σε αυτές τις πρώτες 16 αγωνιστικές της SuperLeague ο ΟΦΗ βρίσκεται στην 4η θέση με 23 βαθμούς, πάνω από ομάδες όπως ο Άρης, ο Παναθηναϊκός και η Λάρισα. Το σημαντικότερο όμως είναι πωςόσοι ασχολούνται με την ελληνική πραγματικότητα, παραδέχονται πως ο ΟΦΗ συγκαταλέγεται στις ομάδες που παίζουν το καλύτερο ποδόσφαιρο, αν και το τελευταίο διάστημα έχει πληγεί από σημαντικές απουσίες (Ναμπί, Μεγιάδο, Σεμέντο). Καταφέρνει να «κοντράρει» κάθε ομάδα του πρωταθλήματος.

Μέσα σε όλα τα παραπάνω θα θέλαμε να προσθέσουμε πως το φαινόμενο «φετινός ΟΦΗ» δεν είναι κάποιου είδους πυροτέχνημα, όσο κι αν φαίνεται ως τέτοιο. Μπορεί η ομάδα του Γιώργου Σίμου να αποδίδει πολύ καλά και ο ίδιος να χαίρει της στήριξης της διοίκησης, όμως αυτό είναι κάτι που λίγο πολύ συμβαίνει σε κάθε ομάδα στις καλές μέρες. Στον φετινό ΟΦΗ έχει χτιστεί ένα ολόκληρο επιτελείο γύρω από τον Σίμο, που δουλεύει για το καλύτερο δυνατό. Βέβαια εκείνος είναι μπροστά κι έχει τον τελευταίο λόγο. Γι’αυτό και φέτος τόσο ο ίδιος, όσο και ο ΟΦΗ είναι πρωταγωνιστές.

Ναμπί – Σεμέντο: Μια ιστορική στιγμή και μια (πολύ) καλή μεταγραφή

«Ο παλιός είναι αλλιώς» και «ο νέος είν’ωραίος». Ο ένας πρωταγωνιστής στη μεγαλύτερη στιγμή πέρυσι, ο άλλος πρωταγωνιστής σχεδόν σε κάθε ματς φέτος. Και με τους δύο μαζί (και όχι μόνο), ο ΟΦΗ σήμερα βρίσκεται εκεί που πρέπει.

Ο ΑντίλΝαμπί υπεγράφη κατά την περσινή χειμερινή μεταγραφική περίοδο και μέχρι τις αρχές Μαρτίου είχε 3 γκολ και 1 ασίστ σε 7 παιχνίδια. Τραυματίζεται και μένει ενάμιση μήνα εκτός δράσης. Επιστρέφει λίγο πριν το φινάλε της σεζόν. Ο ΟΦΗ δεν αποφεύγει τα μπαράζ παραμονής και παίζει απέναντι στον Πλατανιά.

Παιχνίδια για γερά νεύρα, καθώς παίζεται όλη η σεζόν σε δύο ματς. Λευκή ισοπαλία στο πρώτο παιχνίδι, 2-2 στο 91΄ στο δεύτερο και μένουν 5 λεπτά καθυστερήσεων. Φάουλ για τον ΟΦΗ από πλάγια θέση, αριστερά και κοντά στην περιοχή στο 95΄. Ο Ναμπί εκτελεί απευθείας και λυτρώνει τον ΟΦΗ. Μια στιγμή που χάρισε στην «κρητική» ομάδα την παραμονή, και σε εμάς τη δυνατότητα να δούμε αυτή την ομάδα στο πιο ανταγωνιστικό επίπεδοφέτος.

Αντίστοιχα με τον Ναμπί ήρθε κι ο Σεμέντο το καλοκαίρι με δανεισμό από τη ΦορτούναΣιτάρντ. Σήμερα σε 15 αγώνες (μαζί με το Κύπελλο) έχει 6 γκολ και 4 ασίστ, όντας ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της πορείας. Σκόραρε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στην νίκη επί της ΑΕΚ τη 12η αγωνιστική. Είναι χαρακτηριστικό πως το όνομά του έχει ήδη συζητηθεί για μεγάλη ομάδα του πρωταθλήματός μας, ενώ μιλάμε ακόμη για έναν παίκτη που ήρθε μόλις πριν από έξι μήνες στην Ελλάδα.

Τζον Φαν’τΣιπ: Μας έκανε να τον μάθουμε

Ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός αναμφίβολα ανήκει στους πρωταγωνιστές του 2019. Τον Ιούλιο ήρθε να αναλάβει σε μία περίοδο που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε αποτύχει παταγωδώς, αλλάζοντας προπονητές χωρίς αποτέλεσμα, αλλά το σημαντικότερο και χωρίς κατεύθυνση. Εκείνον είναι πιθανόν να μην τον γνώριζαν οι 9 στους 10, αν κάποιος έβγαινε εκείνη την περίοδο στο δρόμο να ρωτήσει τον κόσμο.

Η Ελλάδα σχεδόν αποκλεισμένη μαθηματικά και από τα προκριματικά του Euro 2020. Ο Φαν’τΣιπ αναλαμβάνει, καλεί νέα πρόσωπα, ακόμη και άγνωστα στο ευρύ κοινό της χώρας μας (βλ. Παυλίδης) και στα πρώτα δύο παιχνίδια η Ελλάδα χάνει από Φιλανδία και φέρνει ισοπαλία με το Λιχτεστάιν. Οι μαθηματικές ελπίδες σχεδόν εκμηδενίζονται. Το επόμενο βήμα ήταν η (προσωρινή;) απομάκρυνση των Παπασταθόπουλου-Μανωλά.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν και κατά πόσον οι δύο διεθνείς αμυντικοί δημιουργούσαν πρόβλημα στα αποδυτήρια και τις τάξεις της ομάδας. Όπως και να’χει, το να απομακρύνει έστω και προσωρινά τους δύο καλύτερους αμυντικούς που διαθέτει, ειδικά σε μία περίοδο που φέρνει μόνο κακά αποτελέσματα, ήταν μία απόφαση που συζητήθηκε πολύ. Και στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια του βγήκε. Η Ελλάδα απέκτησε ξανά ηρεμία και διάθεση. Απέκτησε μία προσέγγιση στο γήπεδο, κι ας της λείπουν βασικά κομμάτια όπως ο Φορτούνης ή ο φορμαρισμένος Μήτρογλου.

Στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια η Ελλάδα έχασε, αν και ήταν αρκετά ανταγωνιστική με την Ιταλία (2-0) και κέρδισε κατά σειρά Βοσνία (2-1) με γκολ στο 88΄, Αρμενία (0-1) και Φιλανδία (2-1) με ανατροπή! Μπορεί να μην ξέρουμε που θα φτάσει αυτή η προσπάθεια και καλό είναι να μη λέμε μεγάλα λόγια. Ας μείνουμε όμως στο ότι με τον Φαν’τΣιπ η Εθνική Ελλάδος ξαναγέννησε μια μικρή σπίθα στον Έλληνα φίλαθλο για να ασχοληθεί και πάλι μαζί της.

Αξιοσημείωτη αναφορά:

Ευθύμης Κουλούρης: Ένας Έλληνας σκόρερ έπειτα από καιρό

Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποιον ακόμη, πριν κλείσουμε το φάκελο με τους πρωταγωνιστές του 2019. Κι αυτός ακούει στο όνομα Ευθύμης Κουλούρης. Τον Ιούλιο του 18΄ δόθηκε δανεικός από τον ΠΑΟΚ στον Ατρόμητο, μιας και δε θα έπαιρνε πολλά λεπτά συμμετοχής στους περσινούς πρωταθλητές που διέθεταν Πρίγιοβιτς και Ακπόμ. Εκείνος λοιπόν όχι μόνο πήρε την ευκαιρία, αλλά καθιερώθηκε κιόλας στην ομάδα του Περιστερίου εκείνη τη σεζόν. Πέρσι σκόραρε συνολικά 19 γκολ και έδωσε 4 ασίστ σε 28 αγώνες πρωταθλήματος και 5 γκολ και 1 ασίστ σε 5 αγώνες κυπέλλου. Τερμάτισε φυσικά ως πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Μπορεί μέσα στο 2019 να έβαλε μόνο 11 από αυτά τα συνολικά 24 γκολ, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό που έπειτα από καιρό αναδείχθηκε ως κορυφαίος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα ένας Έλληνας και δη, από ομάδα που δεν διεκδικεί τον τίτλο. Μετά τη διετία 2005-2007 των Σαλπιγγίδη-Λυμπερόπουλου, στα γήπεδά μας είχαμε κατά κόρον ξένους κορυφαίους σκόρερ με μοναδική εξαίρεση τη χρονιά 2015-16 του Κώστα Φορτούνη.

Ο Κουλούρης λοιπόν δέχθηκε το δανεισμό του στον Ατρόμητο και δούλεψε. Και με αυτή του τη χρονιά φέτος κέρδισε τη μεταγραφή του στη γαλλική Τουλούζ, όπου μέχρι στιγμής έχει 4 τέρματα και 1 ασίστ. Και βέβαια, σαν κερασάκι στην τούρτα,βρήκε ρόλο και θέση στην Εθνική επί Φαν’τΣιπ.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.