Άγιαξ: Τι έπεται για Φαν’τ Σχιπ, Βαλκάνη και ο βοηθός του Κλοπ που είναι Νο1 στη λίστα του Αίαντα

19:00 | 04/03/2024

Φαν’τ Σχιπ και Βαλκάνης κατάφεραν να… ισιώσουν μια ανεπανάληπτα προβληματική χρονιά στην ιστορία Άγιαξ. Δεν θα συνεχίσουν στο Άμστερνταμ, έχοντας ήδη ολλανδική και ελληνική προοπτική στις επιλογές τους, με τους τετράκις πρωταθλητές Ευρώπης να κάνουν τα πάντα – σύμφωνα με πληροφορίες του SPORT24 – ώστε να πείσουν τον assistant του Γιούργκεν Κλοπ, Πέπαϊν Λάιντερς να αναλάβει τα ηνία.

Για να καταλάβει κανείς το πόσο ανεπανάληπτα προβληματική είναι η φετινή σεζόν στον Άγιαξ αρκεί απλώς μια αναφορά στις θέσεις ευθύνης του οργανογράμματος. Το καλοκαίρι ανέλαβε νέος τεχνικός διευθυντής. Το φθινόπωρο έφυγε, οδηγώντας στην αποχώρηση των μισών σχεδόν μελών του πανίσχυρου εποπτικού συμβουλίου και του προπονητή.

Επέστρεψε ο προ δεκαετιών πρόεδρος και σε άλλο πόστο ένας από τους εμβληματικότερους προπονητές της ιστορίας του συλλόγου. Συμφώνησε νέος αθλητικός διευθυντής, αλλά με την προϋπόθεση να αναλάβει την άνοιξη (ακόμη δεν έχει αναλάβει). Τεχνικός διευθυντής ορίστηκε ένας πρώην υπεύθυνος scouting, ο οποίος στο τέλος της σεζόν θα επιστρέψει στο αρχικό πόστο του, καθώς αναζητείται νέος εν όψει καλοκαιριού.

Φυσικά άλλαξε προπονητικό επιτελείο. Και επειδή κανείς δεν δέχονταν να αναλάβει τον Άγιαξ στην τελευταία θέση της κατάταξης – εκεί είχε φτάσει – η επιλογή/προτίμηση/απόφαση είχε έντονο το συναισθηματικό στοιχείο. Ενδεικτικό ότι η αρχική συμφωνία με τον Τζον φαν’τ Σχιπ αφορούσε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Ο πρώην εκλέκτορας της Εθνικής δέχτηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μόνο αν τον ακολουθούσε το αλλοτινό δεξί χέρι του, ο Μιχάλης Βαλκάνης. Και εδώ συναισθηματισμός. Ο Έλληνας τεχνικός μόνο για τον Mr Ajax θα δέχονταν να επιστρέψει σε ρόλο assistant. Το έκανε αφήνοντας τον πάγκο της Χάποελ Τελ Αβιβ, γνωρίζοντας πως η εκ νέου συνύπαρξή του με τον Ολλανδό θα ήταν ισότιμη.

Οι δυο τους έκαναν δουλειά. Χωρίς μεγαλοστομίες και υπερβολές. Το ρόστερ κακοσχεδιασμένο, ελλιπές, ελλειμματικό και σε ποσότητα και σε ποιότητα και κυρίως – ενδεικτικό και της συνολικά προβληματικής διάρθρωσης του συλλόγου – χωρίς αξιόπιστες εναλλακτικές επιλογές από το διαχρονικό καταφύγιο του "Αίαντα", τις ακαδημίες του.

Ο Άγιαξ βρίσκεται πλέον στην 5η θέση, κυνηγώντας την τετράδα, φτάνοντας παράλληλα και στους "16" του Conference League, όπου περιμένει η Άστον Βίλα. Θα μπορούσε και ψηλότερα (βάσει τουλάχιστον των απωλειών που είχε στην πορεία και ήταν εφικτό να αποφύγει), αλλά κακά τα ψέματα, το ταβάνι του συγκεκριμένου ρόστερ, τη συγκεκριμένη στιγμή, με όσες παθογένειες "έσκασαν" φέτος και ό,τι προηγήθηκε, μάλλον αυτό είναι.

Εννοείται πως με το διοικητικό μπάχαλο και την αποποίηση κάθε ευθύνης από τους νυν επιτελείς του συλλόγου, δεν υπήρξε δυνατότητα ουσιαστικής ενίσχυσης στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Ελεύθερος αποκτήθηκε ο Τζόρνταν Χέντερσον για να καλύψει την τεράστια «τρύπα» (εμπειρίας και ποιότητας) στο κέντρο και αυτό ήταν όλο.

Για τις υπόλοιπες θέσεις απόλυτης προτεραιότητας που έβγαζαν… μάτι πως οι προσθήκες ήταν επιβεβλημένες (αριστερός μπακ, όπου ο Φαν’τ Σχιπ ήθελε τον Γιαννούλη, ακραίος επιθετικός), παραπομπή στις… καλοκαιρινές καλένδες. Και αν.

Και όλα αυτά, ενώ τα power games εξουσίας και δύναμης στον σύλλογο, συνεχίζονταν/συνεχίζονται με αμείωτη ένταση εν όψει ακριβώς της διαμόρφωσης, συνολικά, του νέου στάτους εν όψει της επόμενης σεζόν.

Αποχωρούν αλλά έχουν ήδη ανοιχτές πόρτες

Αυτό δεν θα περιλαμβάνει το νυν προπονητικό δίδυμο. Δεν είναι τώρα, πρόσφατα αποφασισμένο, ισχύει καιρό. Και αμφότεροι το γνωρίζουν καιρό. Ο Φαν’τ Σχιπ έχει υπογράψει συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του '25, με τον δεύτερο χρόνο του να τον τοποθετεί στο πόστο της αρχικής συμφωνίας του, τεχνικού συμβούλου δηλαδή. Θα ήθελε να παραμείνει ως προπονητής – το δήλωσε άλλωστε – πλέον δεν είναι καν σίγουρο αν μείνει έτσι κι αλλιώς στον σύλλογο.

Η περίπτωση του Βαλκάνη εξετάστηκε αυτόνομα και όχι ως "πακέτο" με τον συνεργάτη του. Ο 50χρονος τεχνικός όμως έχει τη δυνατότητα να εξαργυρώσει την περιστασιακή ως assistant και μόνο εξαιτίας της σχέσης του με τον Φαν’τ Σχιπ θητεία του στον "Αίαντα" επιστρέφοντας σε ρόλο πρώτου προπονητή, κάτι που έτσι κι αλλιώς μετά την παρουσία του διδύμου στην Εθνική, είχε ξεκινήσει.

Και για τους δύο, προοπτική, διερευνητικές κρούσεις, ακόμη ακόμη και συγκεκριμένες προτάσεις υπάρχουν ήδη. Τόσο στην Ολλανδία όσο και στην Ελλάδα. Και μάλιστα από συλλόγους υπεράνω υποψίας.

Ρέστα Άγιαξ για τον βοηθό του Κλοπ

Στον Άγιαξ, η Νο1 – και χωρίς συναγωνισμό - επιθυμία των υπευθύνων (νυν και… επόμενων) για να κάτσει στον πάγκο του "Αίαντα" είναι ο Ολλανδός Πέπαϊν Λάιντερς, ο από το 2018 δηλαδή συνεργάτης του Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ. Η αποχώρηση του Γερμανού από το "Άνφιλντ" αλλά και μέχρι νεοτέρας και από την προπονητική, έχει πρακτικά "αποδεσμεύσει" τον 41χρονο Ολλανδό τεχνικό.

Για χάρη του, σύμφωνα με πληροφορίες του SPORT24, πρόσφατα σύσσωμη η κορυφή των διοικητικών υπευθύνων του Άγιαξ ταξίδεψαν στο Λίβερπουλ ώστε να τον συναντήσουν, να του παρουσιάσουν το πλάνο της… ανοικοδόμησης και να τον δελεάσουν ώστε να επιλέξει το Άμστερνταμ στο (αναμενόμενο) ξεκίνημα της σόλο καριέρας του.

Ως εναλλακτική έχει πέσει στο τραπέζι ο 36χρονος Δανός Γιάκουπ Νέεστρουπ, αφενός όμως δεσμεύεται με συμβόλαιο με την Κοπεγχάγη ως το 2026 (και ο Άγιαξ πολύ δύσκολα θα έμπαινε/μπει σε διαδικασία να "σπάσει" συμβόλαιο) αφετέρου υπάρχουν ενστάσεις αναφορικά με την εμπειρία του και τη δυνατότητά του τη δεδομένη στιγμή να διαχειριστεί ένα… υπερωκεάνιο όπως είναι ο Άγιαξ, το οποίο μάλιστα έχει πέσει – για τα καλά – σε ξέρα.

Έτσι κι αλλιώς, ο Λάιντερς τη δεδομένη στιγμή είναι η απόλυτη προτεραιότητα όλων στον "Αίαντα".

Πηγή: Sport24

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.