Αλλάζουμε ή... βουλιάζουμε
Παρά φύσιν κανονικότητα με βιαιοπραγίες, επεισόδια και γήπεδα που θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. Άραγε, υπάρχει ελπίδα;
2 Μαρτίου 2019: Αγώνας της Α1 πόλο γυναικών, Ολυμπιακός – Γλυφάδα, Παπαστράτειο Κολυμβητήριο.
Διακοπή αγώνα, χούλιγκανς στο κολυμβητήριο με κράνη, μαχαίρια, ρόπαλα και καπνογόνα. Χωρίς δεύτερη πλευρά σε αυτή την σύγκρουση, χωρίς αντίπαλο δέος. Θύματα παιδιά και οικογένειες, καταστροφές και δύο τραυματισμένα άτομα. Μέχρι σήμερα καμία πληροφορία για προσαγωγές ή συλλήψεις, ενώ ο αγώνας διεκόπη και ολοκληρώθηκε σε δεύτερη φάση στις 20/3. Νικήτριες οι ερυθρόλευκες.
17 Μαρτίου 2019: Αγώνας της Super League, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, ΟΑΚΑ.
• Διακοπή στο 5ο λεπτό, εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, στόχος ο ερυθρόλευκος πάγκος. Αναστάτωση, διακοπή για 8 λεπτά και επανεκκίνηση του αγώνα.
• Ημίχρονο. Ένταση στη φυσούνα μεταξύ φίλων των γηπεδούχων και ανθρώπων της αποστολής των φιλοξενούμενων, κατά την πορεία των τελευταίων στα αποδυτήρια.
• Έναρξη δευτέρου ημιχρόνου και στο 55ο λεπτό, έξω από το πέταλο των οργανωμένων συμπλοκές μεταξύ ΜΑΤ και χούλιγκανς. Χρήση χημικών για την καταστολή. Αποπνικτική ατμόσφαιρα. Μετακίνηση φιλάθλων μέσα από τον αγωνιστικό χώρο.
• Δεύτερη διακοπή στο 70ο λεπτό, λόγω κακής ατμόσφαιρας για φιλάθλους και παίκτες. Ο κόσμος φεύγει απ’το ΟΑΚΑ λόγω συνθηκών. Σαράντα λεπτά μετά τη διακοπή, ο Γερμανός διαιτητής αποφασίζει την οριστική διακοπή του.
• Αποτέλεσμα μια βαριά ποινή στον γηπεδούχο Παναθηναϊκό. Ένσταση της πράσινης ΠΑΕ στην πειθαρχική επιτροπή και δικαίωση. Απόφαση για ολοκλήρωση του αγώνα σε δεύτερο χρόνο και πρόστιμο.
• Ο Ολυμπιακός καταθέτει έφεση, που αναμένεται να εξεταστεί τις επόμενες ημέρες.
• Οκτώ συλλήψεις και δεκαοκτώ προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι.
Πόλο γυναικών – ποδόσφαιρο ανδρών, ένα καπνογόνο δρόμος
Και το σκορ; Το παιχνίδι; Σε όσα προαναφέραμε δεν υπάρχει πουθενά κάτι που να σχετίζεται με το ίδιο το άθλημα ή τον αγώνα. Κι όμως όλα αυτά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμά του. Από τη μία πλευρά ένα παιχνίδι πόλο γυναικών κι από την άλλη το πιο ιστορικό ντέρμπι ποδοσφαίρου της χώρας μας. Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρξε αντίπαλο δέος στις κερκίδες, ούτε πρόκληση. Όμως και πάλι συζητήσαμε για επιθέσεις, καταστροφές, τραυματισμούς, διακοπές αγώνων, δικαστήρια και εφέσεις. Και δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια στα γήπεδά μας.
Όλα αυτά πλέον συμβαίνουν ανεξαρτήτως αθλήματος, ανεξαρτήτως ομάδας και το χειρότερο πλέον, ανεξαρτήτως του ποιος είναι το θύμα της επίθεσης. Είτε είναι στέλεχος αποστολής ομάδας, είτε διαιτητής, είτε οικογένειες, παιδί ή μεγάλος, αν αποφασιστεί η επίθεση, θα γίνει.
Και φυσικά, αφού τα γήπεδα δεν απέχουν πολύ απ’την κοινωνία, ο αθλητισμός δε θα γλιτώσει. Όταν υπάρχει κρίση εκτός γηπέδων, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει και εντός. Κρίση όχι οικονομική, αλλά ηθική και κοινωνική.
Παρά φύσιν κανονικότητα
Εξαγριωμένοι οπαδοί επιδίδονται σε βιαιότητες και στο τέλος ο απλός κόσμος προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του. Σύλλογοι ανήμποροι να ελέγξουν ή να περιορίσουν τους ανεγκέφαλους που υπάρχουν στις τάξεις των οπαδών τους και μια πολιτεία που έχει ξεχάσει τι σημαίνει πρόληψη. Συνηθίσαμε ως λαός να καταδικάζουμε γεγονότα και καταστάσεις, αλλά δεν φροντίζουμε να μην επαναληφθούν.
Φτάσαμε στο σημείο η κανονικότητά μας να εμπεριέχει τιμωρίες, υποβιβασμούς, πρόστιμα και στο βάθος μια επαναληπτική διαδικασία. Και τα θύματα είναι πάντα οι ίδιοι, οι θεατές και οι παίκτες. Αυτοί, που κάθε φορά βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, όταν ο περίγυρος καταστρέφεται από λάθη και ανεπαρκείς χειρισμούς ή αποφάσεις. Αυτοί, που θα έπρεπε να είναι το επίκεντρο και όχι ο τελευταίος τροχός της αμάξης.
Σωσίβιο οι.. μικροί ήρωες
Ο κόσμος και οι κοινωνίες προχωρούν, ο αθλητισμός παγκοσμίως εξελίσσεται. Εμείς όμως επιλέγουμε συνειδητά να μένουμε πίσω. Πίσω στην προστασία, την πρόληψη και το προϊόν. Σήμερα ένας τραυματισμός στο πόλο γυναικών, αύριο κάτι χειρότερο. Και στο τέλος «πνιγόμαστε» από κάτι που δεν προλάβαμε. Και το μόνο «σωσίβιο» μέχρι και τώρα βρίσκεται στην ισχυρή θέληση των παιδιών. Εκείνων που ακόμα και σήμερα θα επιλέξουν να ακολουθήσουν τον αθλητισμό, να μονομαχήσουν και να διαπρέψουν ενάντια σε αυτή την κατάσταση.
Στους μικρούς ήρωες που θα έρθουν μετά τον Αντετοκούμπο, τον Πετρούνια και τον Τσιτσιπά, μετά τη Στεφανίδη και την Κορακάκη. Απλά μέχρι να μάθουμε κολύμπι, μπορεί να ξεφουσκώσει κι αυτό.