Ανοίγει η πλατφόρμα για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης

12:30 | 30/09/2021

Μέσα από το «arogi.gov.gr»

Άμεσα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση, μετά και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επισκέφθηκε την περιοχή.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Κύρωση της από 26-7.2021 τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές 'Ιδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19», ρυθμίζονται τα ακόλουθα:

-Προβλέπεται η χρησιμοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με την ονομασία «arogi.gov.gr», στο πλαίσιο παροχής κρατικής αρωγής, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό, που εκδηλώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Κρήτης.

H πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος αναμένεται να ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα. «Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να μπορούν να μπαίνουν οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης να κάνουν τις δηλώσεις τους».

-Χορηγείται, υπό τις ειδικότερες προϋποθέσεις, πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, με τη μορφή έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, σε πληγέντα φυσικά και νομικά πρόσωπα και πληγείσες νομικές οντότητες που περιέρχονται ή περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του ανωτέρω σεισμού, ως ακολούθως:

Για ζημιές σε επαγγελματικές κτιριακές εγκαταστάσεις, που έχουν πληγεί, παρέχεται στον ιδιοκτήτη των κτιριακών εγκαταστάσεων ποσό ύψους, από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ μέχρι δεκατέσσερεις χιλιάδες (14.000) ευρώ, κατά τις ειδικότερα οριζόμενες περιπτώσεις.

Για ζημιές σε κατοικίες και λοιπά κτίρια μη επαγγελματικής χρήσης, που έχουν πληγεί, παρέχεται στους ιδιοκτήτες ποσό ύψους, από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ μέχρι δεκατέσσερεις χιλιάδες (14.000) ευρώ, κατά τις ειδικότερα οριζόμενες περιπτώσεις.

Ειδικώς, για τα φυσικά πρόσωπα, χορηγείται, υπό τις ειδικότερες προϋποθέσεις, πρώτη αρωγή έναντι αποζημίωσης οικοσκευής, ύψους από δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ μέχρι έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ.

Οι ανωτέρω δαπάνες θα βαρύνουν τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το συνολικό ποσό πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά δικαιούχο, το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ.

Περισσότερα στο Cretalive.gr

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.