Αντέχει ο Εργοτέλης τον ρόλο του «πρωταγωνιστή»;

10:29 | 06/12/2018

Αναγνώστης του Capitano.gr γράφει για τις δυνατότητες του εφετινού Εργοτέλη, την ανάγκη για rotation με φόντο τον... πρωταθλητισμό

«Η χρονιά ξεκίνησε ιδανικά για τον Εργοτέλη. 5 στα 5 και μόνος πρώτος κατά συνέπεια...«πρωταθλητισμός». Αυτη ήταν η πρώτη σκέψη όλων. Ίσως και όχι άδικα, η εικόνα του Εργοτέλη με την μπάλα στα πόδια, σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες τις κατηγορίας ήταν και παραμένει κατά πολύ ανώτερη.

Όμως ο πρωταθλητισμός απαιτεί να μπορείς να συνδυάζεις πολλές ικανότητες μαζί, κάποιες όχι αμιγώς αγωνιστικές. Απαιτεί ο οργανισμός σου να «αντέχει» αυτά που θα φέρει η μάχη για την πρώτη θέση.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Εκτός από την καταφανέστατη ικανότητα σου να δημιουργείς φάσεις σε openplayπαιχνίδι, να «χτίζεις» ευκαιρίες ξεκινώντας από την περιοχή σου, χρειάζεται να μπορείς να διαχειριστείς την πίεση της κορυφής, την ψυχολογία του mustwin αγώνα που δεν πρέπει με τίποτα να «στραβώσει». Ακόμη χρειάζεται να ξέρεις πότε θα πρέπει να βάλεις περισσότερη δύναμη, να μην παρασυρθείς από το παιχνίδι του αντιπάλου, που θέλει να σε αναγκάσει να μην έχεις την μπάλα στα πόδια σου, γιατί εκεί είσαι καλύτερος. Αρα είτε επιδιώκει να σε κάνει να αλλάξεις παιχνίδι(Πλατανιας), είτε θα προσπαθήσει να «χαλάσει» το παιχνίδι σου(Ηρόδοτος). Η ομάδα αυτή όμως τέτοιες καταστάσεις έρχεται για πρώτη φορά να τις αντιμετωπίσει, οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές του Εργοτέλη, στην πλειοψηφία τους δεν έχουν μάθει να λειτουργούν υπό τέτοιες, σύνθετες συνθήκες.

Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στους δύο τελευταίους αγώνες με Πλατανιά και Ηροδότο. Η ομάδα στα τελευταία 10 λεπτά με τον Πλατάνια, έχασε την αυτοσυγκέντρωση της, έπεσε στην παγίδα του αντιπάλου και σύρθηκε στο παιχνίδι του, ήταν σαν να «ξέχασε» το δικό της παιχνίδι. Κάτι που έγινε σχεδόν καθ όλη την διάρκεια του αγώνα με τον Ηρόδοτο, που ελλείψει δύναμης και καθαρού μυαλού άρχισε από την μία τα γεμίσματα, από την άλλη τα αψυχολόγητα λάθη κοντά στην περιοχή της με αποτέλεσμα να είναι ίσως το μοναδικό παιχνίδι μέχρι σήμερα(ακόμη και από αυτό με τον ΠΑΟΚ) που να μην μπορείς να πεις «ότι ανεξαρτήτου αποτελέσματος ο Εργοτελης ήταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο».

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ROTATION

Ακόμη όταν βρίσκεσαι σε τέτοιο επίπεδο, πρέπει να μπορείς να κάνεις, αλλα και να διαχειριστείς κατάλληλα, το rotationτης ομάδας, γιατί δεν υπάρχει ομάδα πρωταθλητισμού που να πηγαίνει μέχρι το τέλος με 14-15 ποδοσφαιριστες, τα βασικά σου γρανάζια κάποια στιγμή θα χρειαστούν ανάσες. Ειδικά για μια ομάδα που επιλέγει την υψηλή ένταση στην πίεση ψηλά στο γήπεδο κυρίως όταν χάνει την μπάλα.Ήδη Τσελιος και Ιατρούδης δείχνουν να ψάχνουν τέτοιες ανάσες. Ο προπονητής του Εργοτέλη, μέχρι και τον αγώνα με τον Ηρόδοτο τουλάχιστον, δεν φάνηκε να έχει τετοιες επιλογές στον πάγκο που να του δίνουν την ασφάλεια έστω ενός περιορισμένου rotation. Μένει να δούμε βέβαια τη συνέχεια.Ίσως η ανάγκη ενίσχυσης με ποδοσφαιριστές σε κάποιες θέσεις, τον Γενάρη, να πρέπει να μπεί σε πρώτο πλάνο.

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Όσο κάλο ποδόσφαιρο και αν παίζεις πάντα υπάρχουν και κάποια αγωνιστικά προβλήματα που πρέπει να διορθώσεις. Για τον Εργοτέλη όμως δεν δείχνουν να διορθώνονται πάρα το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στην 7η αγωνιστική της FLκαι ο εργοτέλης έχει 10 επίσημα παιχνίδια μαζί με εκείνα του Κυπέλλου. Καταρχάς η αδύναμη δεξιά του πλευρά. Ο Κοζορώνης που κατά βάση επιλέγεται στην θέση του fullback, ειδικά όταν η ομάδα βρίσκεται στο «χτίσιμο» της επίθεσης, δεν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά, με πολλές λάθος μεταβιβάσεις που στερούν την κατοχή και δίνουν δυνατότητα αντεπιθέσεων στον αντίπαλο, αντίθετα πιο άνετος έδειξε την περασμένη Κυριακή όταν πέρασε στον άξονα, με τον Λαμπάκη δεξιά.

Άλλο ένα θέμα είναι η παθητικότητα που βγάζει η αμυντική λειτουργία κάτω από την σέντρα. Όταν η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του αντιπάλου κοντά στην περιοχή του Εργοτέλη υπάρχει σχέδιο στενού μαρκαρίσματος, όχι όμως και σχέδιο ανάκτησης της κατοχής. Δηλαδή αλλάζει τον χαρακτήρα της αμυντικής λειτουργίας που έχει πάνω από την σέντρα. Φαίνεται κυρίως να επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες που να αναγκάσουν τον αντίπαλο σε δικό του λάθος, παρά επιθετικής αμυντικής λειτουργίας, που θα του επιτρέψει γρήγορα να πάρει ξανά την κατοχή. Αυτό το πλήρωσε ακριβά με τον Πλατανιά και θα το πληρώσει ξανά με τις καλές ομάδες τις κατηγορίας που όταν τους δώσεις χώρο ξέρουν να σου κάνουν τη ζημιά. Η λογική λέει πως οταν είσαι καλύτερος με την μπάλα, αφού την χάσεις επιδιώκεις όσο γίνεται πιο άμεσα να επιστρέψει στα πόδια σου.

Όλα αυτά βέβαια δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ανατρέψουν την αρκετά καλή παρουσία του Εργοτελη, μέχρι τώρα, στο πρωτάθλημα. Την ικανότητα με την μπάλα στα πόδια να δημιουργεί όμορφο ποδόσφαιρο, που δεν υποστηρίζουν ούτε ομάδες της SuperLeague. Όπως και το ότι η σοβαρή και μεθοδευμένη δουλειά του τεχνικού  επιτελείου γίνεται πάνω σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, κυρίως Έλληνες, που με την έως τώρα δουλειά τους, δείχνουν ότι το ταβάνι της εξέλιξης τους είναι ψηλό.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΟ «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ «ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ»

Συμπερασματικά είναι διαφορετικό το έχω μια καλή ομάδα με δυνατότητες για μεγάλα πράγματα, για το βήμα παραπάνω, από το έχω μια ομάδα που στόχος της είναι να τερματίσει πρώτη. Γιατί αυτό σημαίνει, «πάω για άνοδο», στην FootballLeague. Σίγουρα υπάρχει το πρώτο, η συνέχεια θα δείξει αν υπάρχει το δεύτερο, αν ο οργανισμός σου το «αντέχει»...                               

John»

*αν θέλετε κι εσείς να στείλετε το σχόλιό σας ή την παρατήρησή σας για κάτι που σας απασχολεί και είναι άξιο σχολιασμού, μπορείτε να το κάνετε στο inbox του Capitano.gr στο facebook ή στο e-mail: info@capitano.grTα κείμενα θα δημοσιεύονται στη σχετική στήλη "Inbox" χωρίς να δημοσιεύονται τα ονοματεπώνυμα των αναγνωστών, εκτός αν επιθυμούν οι ίδιοι.                                                                                                                                                  

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.