Αποκαλυπτικός Νταμπράουσκας: «Ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα»

13:21 | 19/05/2023

O προπονητής του ΟΦΗ σε μεγάλη συνέντευξη του μίλησε για την πρώτη του χρονιά στην κρητική ομάδα αλλά και το μέλλον του

Συνέντευξη στο sport24.gr παραχώρησε ο Λιθουανός προπονητής του ΟΦΗ. Ο Βάλντας Νταμπράουσκας μίλησε για την γνωριμία του με τον Μήνα Λυσάνδρου, τον Μιχάλη Μπούση, την ''καλύτερη απόφαση της καριέρας του να έρθει στον ΟΦΗ'',

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ:

Για την γνωριμία του με τους ανθρώπους του ΟΦΗ: Αυτό το μικρό πράγμα που έκανε την διαφορά με τον ΟΦΗ ήταν οι άνθρωποι του. Γνώρισα τον Μηνά (Λυσάνδρου), τον Ηλία (Πουρσανίδη), μίλησα με τον πρόεδρο, τον Μιχάλη Μπούση. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, πήρα πολλές αποφάσεις. Δεν ήταν βασισμένες στα χρήματα, αλλά στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι και δεν το μετανιώνω.

Για την απόφαση να έρθει στην Κρήτη: Αυτή είναι η καλύτερη απόφαση στην καριέρα μου. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα μόνος. Όλοι δίνουν ένα κομμάτι τους, έχουμε ένα μεγάλο παζλ. Ο καθένας έχεις τον ρόλο του και συνδεόμαστε μαζί. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα μόνος. Εάν δεν έχεις την υποστήριξη, εάν δεν έχεις ανθρώπους που κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση είναι αδύνατο να κάνεις κάτι. Θεωρώ ότι πήρα την καλύτερη απόφαση, γιατί εμπιστεύτηκα ανθρώπους και έχουμε καλή βάση και καλή ατμόσφαιρα.

Για την σεζόν που πέρασε: Νομίζω γι' αυτό ξεπεράσαμε τα προβλήματα και δεν κοιτάζουμε πίσω. Αλλάξαμε την προσέγγιση, βλέπουμε μπροστά. Στόχος μας ήταν η κορυφή στα playouts, δεν λέμε έβδομοι στα playouts, αλλά πρώτοι. Θέλουμε να χτίσουμε αυτή την νοοτροπία. Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώ ότι κάναμε καλή δουλειά ως κλαμπ, το σταθεροποιήσαμε. Δύο ομάδες ήταν σωσμένες από νωρίς στα playouts, η μία ήμασταν εμείς, ενώ πριν από λίγο καιρό ήμασταν στις κάτω ομάδες.

Για το επόμενο βήμα: Τώρα όμως είναι η ώρα για το επόμενο βήμα, να χτίσουμε σε αυτό και να μην βρεθούμε ποτέ ξανά σε αυτή τη θέση, αλλά να πάντα να είμαστε αυτός ο ΟΦΗ που οι οπαδοί θυμούνται, για τον οποίο είναι υπερήφανοι. Ο ΟΦΗ που μάχεται για μεγάλα πράγματα. Αυτά τα μεγάλα πράγματα, αυτή η ταυτότητα είναι λίγο χαμένη. Οι οπαδοί θυμούνται τον ΟΦΗ να είναι μεγάλο, τον θυμούνται να μάχεται για το Κύπελλο, να μάχεται για τις κορυφαίες θέσεις. Τώρα δεν κερδίζουμε τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό και οι οπαδοί διαμαρτύρονται γιατί δεν τους νικάμε, εφόσον είμαστε ο ΟΦΗ. Έπειτα παίζουμε την επόμενη εβδομάδα με μία ομάδα πιο αδύναμη, πάλι δεν νικάμε και οι οπαδοί παρακαλούν τον προπονητή να κάνει κάτι για να μην υποβιβαστεί η ομάδα.

Υπάρχει μεγάλο κενό απ' το να μην υποβιβαστείς μέχρι να κερδίσεις τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Για να μικρύνει αυτό το κενό, χρειάζεται να δουλέψουμε και αυτό απαιτεί χρόνο. Χρειάζεται να αποκτήσουμε σεβασμό απ' όλους. Ο ΟΦΗ είναι ένα παραδοσιακό κλαμπ, αλλά θα πάρει χρόνο να δείξουμε από τους διαιτητές, μέχρι τις άλλες ομάδες, ότι ανήκουμε με αυτές τις μεγάλες ομάδες.

Για τα πλέι άουτ: Εάν έβλεπες τα αποδυτήρια στο τέλος του αγώνα... Μας ισοφάρισαν στο 97'. Οι παίκτες ήταν σε απόγνωση, σαν να έχασαν τον μεγαλύτερο τελικό της ιστορίας τους. Αυτό ήταν το σημείο καμπής. Αποδεχθήκαμε την πρόκληση, γνωρίζαμε πώς ήμασταν καλύτεροι απ' ό,τι έδειχνε ο βαθμολογικός πίνακας. Δεν χρειαζόταν να κοιτάμε την βαθμολογία, αλλά να θεωρούμε κάθε παιχνίδι τελικό και να βελτιωνόμαστε. Στο επόμενο ματς αγωνιστήκαμε με τον Βόλο, ήμασταν καλοί, αλλά πάλι 0-0 με ακυρωθέν γκολ. Μετά παίξαμε με τον Παναιτωλικό και βάλαμε τέσσερα γκολ. Ξέραμε από εκείνο το σημείο ότι η δουλειά μας πιάνει τόπο, ότι είμαστε σταθεροί, μπορούμε να σκοράρουμε. Υπήρχαν κάποια σκαμπανεβάσματα, όπως συνέβη τον Μάρτιο. Όμως δεν μπορούμε να είμαστε αλαζονικοί και να λέμε γιατί δεν κερδίζουμε τον Λεβαδειακό. Πριν από 2-3 μήνες ήμασταν στο επίπεδο του, ήμασταν στις κάτω θέσεις. Πρέπει να σεβόμαστε τον κάθε αντίπαλο, γιατί από την στιγμή που θα χαμηλώσουμε τις προσδοκίες μας, την πνευματικότητα και την έντασή μας και βλέπουμε τον αντίπαλο ως κατώτερο τότε θα έχουμε κακά αποτελέσματα. Παίρνουμε μαθήματα κάθε Σαββατοκύριακο και μόνο έτσι θα προοδεύσουμε. Περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά καταφέραμε να περάσουμε από τα χειρότερα.

Για τα... εαν μέσα στη σεζόν: Υπάρχουν πολλά εάν μέσα στη σεζόν. Τι θα γινόταν εάν δεν χάναμε από τον Ατρόμητο, εάν δεν δεχόμασταν γκολ στο 97' από τον Παναθηναϊκό, εάν κερδίζαμε τον Βόλο στην έδρα μας, που έπρεπε να γίνει με τον τρόπο που παίζαμε. Τι θα γινόταν αν σκοράραμε κόντρα στον ΠΑΟΚ που είχαμε δοκάρι στα τελευταία λεπτά. Υπήρχαν ευκαιρίες που χάθηκαν, όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Η μπάλα δεν μπαίνει μέσα από τύχη, αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου του Φεράν Σοριάνο και είναι απόλυτα αληθές. Δεν ήμασταν έτοιμοι. Δεν ήμασταν έτοιμοι σε αυτό το σημείο να νικήσουμε τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ γι' αυτό τον λόγο δεχθήκαμε γκολ στο φινάλε ή δεν σκοράραμε.

Για την επόμενη σεζόν: Πρέπει να χτίσουμε, να δουλέψουμε, ώστε στο μέλλον να πάρουμε αυτή την 6η θέση για τα playoffs. Σε 21 παιχνίδια πήραμε 23 πόντους, σε 21 παιχνίδια δηλαδή ήμασταν στην έκτη θέση σε σχέση με τους αντιπάλους. Όμως είναι αργά. Τώρα πρέπει να ξεκουραστούμε το καλοκαίρι, να αναλύσουμε τι έγινε και να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά, ώστε σε κάθε παιχνίδι να παλεύουμε για το αποτέλεσμα. Θέλω να βελτιωθούμε, ώστε την επόμενη φορά που θα πάμε στην Τούμπα να παίξουμε με τον ΠΑΟΚ να μην έχουμε 38% κατοχή, αλλά 45%. Έχουμε τον πυρήνα της ομάδας, δεν θα αλλάξω πολλά για την επόμενη σεζόν. Το πιο σημαντικό ακόμη και από τις μεταγραφές είναι η προετοιμασία. Ο χρόνος του προπονητή με τους παίκτες, να πάμε στο camp, έξι εβδομάδες προπόνησης και προετοιμασίας. Ο κεντρικός άξονας είναι ένα νέο ξεκίνημα από το μηδέν. Κάθε πόντος που θα παίρνουμε θα προστίθεται στον βαθμολογικό πίνακα ενός νέου πρωταθλήματος. Η πορεία μίας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι σαν ταξίδι. Στην αρχή 30 παίκτες και προπονητές μπαίνουν στο βαγόνι. Ωστόσο υπάρχουν στάσεις, σε κάποιους παίκτες κατά τη διάρκεια της σεζόν δεν αρέσει το ταξίδι, η ατμόσφαιρα και φεύγουν, κάποιοι παίκτες το λατρεύουν. Αυτό καθορίζει τη σεζόν. Με ένα νέο ξεκίνημα μπορούμε να κοιτάζουμε ψηλά και όχι κάτω. Κοιτάζουμε τα playoffs και να βελτιωθούμε.

Για τους φιλάθλους: Ο ΟΦΗ έχει πολύ ισχυρό πυρήνα οπαδών και θέλουν να ξέρουν τι γίνεται με την ομάδα. Έτσι, ως επικεφαλής θα πρέπει να τους δίνω πληροφορίες και να προσπαθήσω να εξηγήσω πώς ενεργώ, τι προσπαθώ να κάνω και πιστεύω κάθε ομάδα πρέπει να το κάνει αυτό. Τι είναι η ομάδα στο τέλος της ημέρας; Αναρωτιέμαι πολλές φορές. Δεν είναι ο προπονητής δεν είναι οι παίκτες.Δεν είναι το σήμα ή τα χρώματα. Είναι ο κόσμος που αγαπάει αυτό το σήμα και αυτά τα χρώματα, που στηρίζει τους παίκτες. Οι άνθρωποι έχουν τη δική τους ταυτότητα και πιστεύω ότι στην Κρήτη, στο Ηράκλειο και τον ΟΦΗ υπάρχει ισχυρή ταυτότητα. Γιατί ως νησιώτες, που διαφέρουν από το ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας, υπάρχουν σκληρά εργαζόμενοι άνθρωπoι, πιο ελεύθεροι, πιο παθιασμένοι. Πάλεψαν για χρόνια για την ελευθερία τους και η ομάδα αντιπροσωπεύει αυτόν τον αγώνα, αυτή είναι η ταυτότητα, αυτός είναι ο ΟΦΗ. Η δουλειά μας είναι να τους κάνουμε περήφανους και χαρούμενους.


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.