Aποκαλυπτικός ο Λιόλιος: Τι είπε για τις ομάδες που θα πάρουν wild card

13:50 | 21/06/2022

Χείμαρρος ήταν ο Βαγγέλης Λιόλιος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης (21/6) στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Για την σχέση του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, για τις βαριές καταγγελίες της ΚΑΕ ΑΕΚ περί "εγκληματικής οργάνωσης", για το ζήτημα της αδειοδότησης για το επόμενο πρωτάθλημα και για το μπάσκετ που εκείνος οραματίζεται μίλησε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Μίλησε για την σχέση του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, μίλησε για τις βαριές καταγγελίες της ΚΑΕ ΑΕΚ, έθεσε τις ομάδες προ των ευθυνών τους, έδωσε στοιχεία για το ζήτημα της αδειοδότησης των ομάδων της Stoiximan Basket League και για το μπάσκετ που εκείνος οραματίζεται.

Αναλυτικά όσα είπε ο Βαγγέλης Λιόλιος:

"Αυτή η συνέντευξη Τύπου γίνεται εκτάκτως. Είχαμε σκοπό να την κάνουμε στον έναν χρόνο για να μιλήσουμε για τις σκέψεις μας και για τις δράσεις για την επόμενη χρονιά, κάτι που θα γίνει, όμως έγιναν κάποια γεγονότα και θέλαμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένη θεματολογία. Η ομοσπονδία έχει εγκαινιάσει την συλλογική λειτουργία.

Έχουν γίνει 21-22 διοικητικά συμβούλια και από εκεί αποφασίζουμε πως θα συνεχίζουμε. Παράλληλα κάνουμε και γενικές συνελεύσεις, στις οποίες συζητάμε με τα σωματεία για να καθορίζουμε τον χάρτη για το πως θα λειτουργούμε για το μπάσκετ που οραματιζόμαστε.

Πολλές αλλαγές έρχονται από την νέα σεζόν, το μπάσκετ θα φύγει μπροστά, έχει τρομακτική δυναμική. Το Σαββατοκύριακο ήμουν στη FIBA και ήμουν περήφανος που ένιωσα τον ρόλο που έχει η Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καταλαβαίνω πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ελληνικής ομοσπονδίας. Βλέπω τοξικά πράγματα, κρίμα που συμβαίνουν, γιατί μόνο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα. Έρχεται πλήρης ψηφιοποίηση, θα γίνουν αλλαγές στα εθνικά πρωταθλήματα, κινούμαστε με γνώμονα τη νομιμότητα, ήταν τα χέρια μας δεμένα.

Δεν γίνονται όλα, θα γίνουν από την επόμενη χρονιά.

Πάντα κινούμαστε σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας, πλήρους απολογίας και λογοδοσίας στα σωματεία. Σε αυτούς θα δώσουμε λόγο στο τέλος της θητείας μας. Χάρηκα που όλες οι αλλαγές εγκρίθηκαν με πλειοψηφία 96% έως 99%. Αυτό δείχνει ότι τα σωματεία θέλουν να πάμε μπροστά, το ελληνικό μπάσκετ το έχει ανάγκη να πάει μπροστά ενωμένο.

Έχουμε έναν ρόλο ευθύνης για να ενώσουμε τις δυνάμεις του μπάσκετ και όχι να τις διχάσουμε. Η ΕΟΚ έχει μια τεράστια περιουσία, από την Α1 μέχρι την τελευταία ομάδα σε οποιοδήποτε ακριτικό νησί. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά, είναι ένας.

Να τηρήσουμε τους κανονισμούς και τους νόμους. Καλούς ή κακούς, δίκαιους ή άδικους. Η τήρησή τους, είναι πάνω από την κρίση τους.

Η ΕΟΚ έχει μια πολύ μεγάλη αγκαλιά, στην ΕΟΚ χωρούν όλοι, έχουμε υποχρέωση απέναντι σε όλα τα σωματεία. Και στα 700 ερασιτεχνικά σωματεία της ελληνικής επικράτειας. Όλοι οι παίκτες. Επαγγελματίες ή ερασιτέχνες. Όλοι οι προπονητές. Όλοι οι μάνατζερ, που έχουμε κουβεντιάσει πάρα πολύ για τον σημαντικό τους ρόλο. Όλοι οι διαιτητές.

Ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι τεράστιος, για το αν να διχάσουμε ή αν θα ενώσουμε, για το αν θα φύγουμε μπροστά ή όχι. Πρέπει όλοι να σκεφτούν την ευθύνη τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία".

Για την σχέση του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο: "Πρέπει να αναφερθώ και σε δύο θέματα που συνέβησαν. Δεν θα μιλήσω ξανά γι' αυτά. Ενώ βρισκόμουν την Παρασκευή το πρωί στη FIBA, υπήρξε μια απίστευτη κατ' εμέ ανακοίνωση από τον κ. Γιαννακόπουλο εναντίον μου. Με καταγγελίες απίστευτες. Συκοφαντικές.

Ξέρετε πολύ καλά ότι και προεκλογικά είχα δεχθεί από το ίδιο πρόσωπο αρκετές καταγγελίες. Δεν με ενδιέφερε τι θα πει για εμένα. Ήξερα πάρα πολύ καλά ότι ερχόμενος θα υπάρξουν αντιδράσεις. Δεν με ενδιαφέρει. Δεν απάντησα ποτέ, σε τίποτα.

Ο κ. Γιαννακόπουλος ήταν εναντίον μου προεκλογικά, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν με ήθελε. Γράφουν διάφορα, λάσπη, αλλά δεν απαντώ γιατί δεν αξίζει ένας τέτοιος διάλογος. Δεν θα αντιδράσω, ό,τι κι αν λένε για εμένα.

Ξέρω πολύ καλά τι θα ειπωθεί. Ήξερα πολύ καλά ότι ερχόμενος σε αυτή τη θέση, για να αλλάξει το ελληνικό μπάσκετ, πρέπει να σπάσεις το τραπέζι και να το ξανατοποθετήσεις. Βάσει αρχών, αξιών και νόμων.

Δεν αντιδρώ, γράφονται διάφορα, δεν με πειράζουν, ας γράψουν ό,τι θέλουν, το έχουν πάρει απόφαση. Όμως είναι διαφορετικό να καταφέρεται ο κ. Γιαννακόπουλος κατά του προέδρου του ελληνικού μπάσκετ.

Ο θεσμός δεν αγγίζεται. Κατέθεσα μήνυση κατά του κ. Γιαννακόπουλου. Για εμένα, ας πει ό,τι θέλει. Οποιοσδήποτε Τον πρόεδρο της ΕΟΚ θα τον έχουμε ψηλά, γιατί είναι θεσμός.

Κατέθεσα μήνυση, θα καταθέσω και αγωγή για ένα πολύ μεγάλο ποσό και δεσμεύομαι ότι αυτό το ποσό θα πάει σε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Ο οργανισμός του Παναθηναϊκού είναι ένας τεράστιος οργανισμός, τον έχω πάρα πολύ ψηλά. Έχει φέρει έξι ευρωπαϊκά, είχε ανθρώπους που τίμησαν την Ελλάδα όπως ο Αλβέρτης, ο Διαμαντίδης, ο Τσαρτσαρής, ο Παπαπέτρου, είμαι κατά του φυσικού προσώπου, καταδικάζω τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ως συκοφαντική δυσφήμηση.

Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ".

Για τις βαριές κατηγορίες της ΚΑΕ ΑΕΚ: "Η ΚΑΕ ΑΕΚ μίλησε για εγκληματική οργάνωση. Είναι θέση αυτή. Εννοείται ότι πήγαμε τις καταγγελίες της ΚΑΕ ΑΕΚ, όπως και κάποιων δημοσιογράφων που υποστηρίζουν αυτή τη θέση, για άμεση, επείγουσα διερεύνηση.

Εγώ περιμένω τους ισχυρισμούς για εγκληματική οργάνωση. Εννοείται πως έχουμε ζητήσει όλα τα στοιχεία για να τα καταθέσουμε στη ΓΓΑ, είναι υποχρεωμένη να μας τα δώσει, διαφορετικά μιλάμε για ποινικό αδίκημα.

Να πέσει άπλετο φως. Να δούμε ποιοι είναι αυτοί που γνωρίζει ως εγκληματική οργάνωση, αλλιώς υπάρχει θέμα. Δεν μπορεί ο καθένας να μιλάει έτσι και να θίγει έτσι το ελληνικό μπάσκετ.

Με 97% εγκρίθηκε από τα σωματεία επιτροπή δεοντολογίας. Να θυμάστε ένα πράγμα. Η ΕΟΚ είναι εδώ για να προστατεύει το ελληνικό μπάσκετ, να ρίχνει άπλετο φως και να τηρεί τους νόμους για να ενώσει. Δεν κάνουμε αυτό που μας έρχεται κάθε φορά.

Θα περιμένω τις εξελίξεις, γιατί είναι ένα θέμα που παρακολουθούμε πολύ στενά. Περιμένουμε τις εξηγήσεις της ΚΑΕ ΑΕΚ και είμαι σίγουρος ότι θα φέρει τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της".

Για την αδειοδότηση των ομάδων και για όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες: "Πάρθηκε μια απόφαση από τον ΕΣΑΚΕ όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις. Γράφτηκαν πολλά, είχα πει ότι δεν απαντώ, γιατί τηρώ την ρήτρα εμπιστευτηκότητας.

Να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή για να μάθει ο κόσμος τι γίνεται για να κριθούμε όλοι μας. Εννοείται ότι στη ζωή κάνουμε λάθη, αρκεί να τα αποδεχόμαστε. Ο ρόλος της ΕΟΚ είναι να ενώσει και να υποστηρίξει τους πάντες βάσει νομιμότητας.

Στις 14/3 έγινε μια ΓΣ στην οποία τα μέλη του ΕΣΑΚΕ συμφώνησαν ομόφωνα ότι θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα για να φτιάξουν μια διαδικασία προαδειοδότησης, με συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Οι δύο βασικές αρχές ήταν ότι μια ομάδα πρέπει να έχει ένα ελάχιστο, εγγυημένο ποσό, 800 χιλιάδες ευρώ. Αυτά πρέπει να αποδεικνύονται. Είχαν φανεί προϋπολογισμοί ομάδων με απίστευτα χαμηλά νούμερα. Πρέπει να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.

Αποφάσισαν να προτείνουν την επιτροπή, τα άτομα, την διαδικασία. Στις 19/1 με πρωτοβουλία δική μου, μιλήσαμε με όλες τις ομάδες και ήταν όλοι ενθουσιασμένοι. Έλεγαν πάμε σε κάθαρση, είπα ότι θα βοηθήσω σαν ΕΟΚ.

Τις ομάδες που χρωστούν, να τις βοηθήσουμε, όχι να τις αποκεφαλίσουμε. Έχουμε παγκόσμια πρωτιά στα ban από την FIBA. Ξεφτιλιζόμαστε στο εξωτερικό ως χώρα. Έχουμε ευθύνη ως ΕΟΚ.

Τους πρότεινα να φτιάξουμε ένα πλάνο πενταετίας στη FIBA, συμφώνησαν όλοι, ενθουσιασμένοι. Για την ΑΕΚ και τον Άρη μιλούσαμε. Ήθελα να βοηθήσω. Αυτός είναι ο ρόλος της ΕΟΚ, για όλες τις ομάδες, ισότιμα.

Σέβομαι την κοινωνία που έχουν πίσω τους αυτές οι ομάδες, είναι οργανισμοί, όχι διοικήσεις. Πρέπει να καταλάβουν. Ήμασταν παρόντες, πήραν μια απόφαση ομόφωνα. Στάλθηκε σε όλες τις ομάδες, υπογράφηκε ξανά. Συμφώνησαν σε όλα, σε ημερομηνίες, σε ποινές, οι πάντες.

Συμφωνήσαμε και πήγαν αυτά στον Υπουργό, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του. Έτσι έγινε η επιτροπή αδειοδότησης, που οι ίδιες οι ομάδες ήθελαν. Υπάρχουν και τα πρακτικά σε αυτό.

Ήταν όλες οι ομάδες ενθουσιασμένες με αυτή την αλλαγή, την ήθελαν για να πάμε σε μια νέα ημέρα, για να είμαστε περήφανοι για το επαγγελματικό μας μπάσκετ.

Εμείς παρατηρούσαμε, δεν επεμβαίναμε ποτέ. Μέχρι τις 30/5 είδαμε τις δύο ομάδες με τα ban, τον Άρη και την ΑΕΚ. Ο Άρης έχει προσπαθήσει εντυπωσιακά για να μειώσει τα χρέη του και του δίνω και συγχαρητήρια.

Το λέει και η FIBA και μάλιστα ήταν σε συνεχή επικοινωνία μαζί μας, κουβεντιάζαμε γι' αυτό το πενταετές πλάνο. Τα κατάφερε και εγγυηθήκαμε εμείς, ότι αν δεν τηρηθούν αυτά, θα γίνει ανάκληση δελτίων. Μπράβο τους.

Από την άλλη, υπήρχε η ΑΕΚ, η οποία δεν πήγαινε στη FIBA. Ρωτούσαμε, τους λέγαμε ελάτε να βοηθήσουμε, δεν ήταν πουθενά, δεν ήρθαν ποτέ.

Ρωτούσαμε τη FIBA μέχρι τις 30 του μήνα. 21 ban, κανένα διακανονισμένο. Να βοηθήσουμε θέλαμε, θα αποκλειόταν μόνη της. Δεν ήρθε ποτέ. Δεν ήρθε ποτέ. Αυτή είναι η αλήθεια.

Άκουγα για αποκλεισμούς, ξέραμε τι γινόταν, δεν μιλούσαμε ποτέ. Έλεγαν για πλήρεις φακέλους, καταγγελίες για εγκληματικές οργανώσεις.

Και ρωτάω, θα τηρήσουμε αυτά που έχουμε πει; Εγώ αυτό το μπάσκετ δεν το θέλω. Σέβομαι το ελληνικό μπάσκετ, είμαι υπεύθυνος και υπόλογος, θέλω να πάει ψηλά, είμαι περήφανος που το χειμώνα οι δύο ομάδες έδωσαν τους παίκτες στην Εθνική.

Ήταν μεγαλειώδης η κίνησή τους, ιδίως του Παναθηναϊκού που έδωσε παίκτη που αγωνιζόταν εκείνη τη στιγμή.

Την Πέμπτη τους έκοψαν όλους, για να πας στην ΕΕΑ, πρέπει να έχεις αυτή την αδειοδότηση. Αυτό αποφασίστηκε. Και ξαφνικά το συνειδοτοποίησαν, έκαναν έκτακτο ΔΣ και συμφώνησαν όλοι ότι οι οκτώ φάκελοι είναι πλήρεις, ενώ οι τέσσερις δεν ήταν.

Η ΑΕΚ έχει κοπεί από την επιτροπή. Παρανόμως, λοιπόν, το ΔΣ πήρε απόφαση παράτασης για άλλες 15 ημέρες.

Γιατί να μην το κάνουμε 30 ημέρες; Γιατί να μην το κάνουμε δύο μήνες; Παράνομα! Εγώ σε αυτή την απόφαση της ΓΣ της ΕΟΚ έβαλα την υπογραφή μου και πίσω δεν την παίρνω.

Ό,τι λέει ο νόμος, ο οποίος θα εφαρμοστεί. Τα λέω γιατί έχει τελειώσει η διαδικασία και δεν μπορούν να γράφονται διάφορα.

Υπάρχει περιθώριο δύο ημερών να πάει όποιος θέλει στη δευτεροβάθμια, μέχρι σήμερα το βράδυ. Ας πάει όποιος θεωρεί ότι αδικείται. Αν πάει κάποιος στην δευτεροβάθμια, η διαδικασία θα καθυστερήσει.

Να πει ότι είχε πλήρη φάκελο και οι κακοί που τους έβαλαν στο μάτι, έκαναν κάτι άδικο. Θα ισχύσει ο νόμος. Έστω για μία φορά, θα ισχύσει ο νόμος. Από εδώ και πέρα, θα ισχύει ο νόμος. Για τους πάντες. Από αύριο το πρωί καλώ τον ΕΣΑΚΕ για διαδικασία wild card.

Αύριο στέλνω στην ΕΕΑ την λίστα των ομάδων που δικαιούνται να παίξουν. Θέλουμε την ΑΕΚ, θέλουμε τον Άρη της καρδιάς μας, ειδικά μετά από την προσπάθεια που έχει κάνει και μπράβο του. Θα την έχει την βοήθειά μας. Όπως και η ΑΕΚ. Νόμιμα όμως, όχι παράνομα. Δεν θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο παρανομίας.

Θέλουμε τον Απόλλωνα που είναι ιστορική ομάδα, αλλά να αποδείξει και αυτός ότι το θέλει. Να παρουσιάσει τα στοιχεία. Θέλουμε τη Λάρισα που την θαυμάζουμε γι' αυτό που πέτυχε. Είναι παράδειγμα προς μίμηση, όλοι το λένε αυτό. Τις θέλουμε αυτές τις ομάδες, αλλά μέσα από τη νομιμότητα. Η εισήγηση της ΕΟΚ θα είναι αυτές οι τέσσερις ομάδες να είναι σε προτεραιότητα για wild card, αλλά με διαφάνεια.

Να φαίνεται ότι μπορούν να διακανονίσουν τα χρέη τους και να αποδείξουν με χαρτιά, όχι με "θα βρω". Μιλάμε για επαγγελματική λίγκα. Πρέπει να καταλάβουν και οι ομάδες αν θέλουν να είναι εκεί, πρέπει να καταλάβουν οι διοικήσεις ότι η θέση που έχουν, είναι θέση υπευθυνότητας. Θέλω διοικήσεις που θα είναι πρότυπα.

Ο ΕΣΑΚΕ είχε θέμα προσανατολισμού τα τελευταία χρόνια. Την Παρασκευή είχε και θέμα ουσίας. Θέλω έναν δυνατό και έναν αυτόνομο ΕΣΑΚΕ, όμως άλλο αυτόνομη και άλλο αυθαίρετη Λίγκα. Ουδείς είναι πάνω από τους κανονισμούς και πάνω από τους νόμους. Ήξερα τι δυσκολίες και τι αντιδράσεις θα είχε αυτή η θέση που πήρα, κάποιοι ξεβολεύονται.

Ξέρω πάρα πολύ καλά πως είναι το τοπίο και είναι συνειδητές οι πράξεις μου. Θέλω να δώσουμε το όραμα, το μέλλον, να φτιάξουμε το ελληνικό μπάσκετ. Με καλό πιλότο και καλά στελέχη, ένα αεροπλάνο απογειώνεται καλά. Το καταλάβαμε στη FIBA πόσο δυνατό είναι το ελληνικό μπάσκετ, γύρισα, είδα την τοξικότητα και στενοχωρήθηκα γιατί αυτό δεν μας αρμόζει. Δεν κάνει για εμάς αυτό που ζούμε.

Είμαι περήφανος που είμαι πρόεδρος της ΕΟΚ, νιώθω τεράστια ευθύνη που δεν υπολογίζω καν τον εαυτό μου. Ας γράψουν ό,τι θέλουν, ας πουν ό,τι θέλουν. Ακούω αυτούς που μου λένε να προχωρήσω μπροστά και να μην κάνω πίσω. Ακούω αυτούς που μου λένε ότι είμαι η τελευταία τους ελπίδα. Δίνω υπόσχεση, δεν θα προδώσω κανέναν.

Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή, αυτό είναι το ελληνικό μπάσκετ, διάφανο. Στη διαβούλευση για τις αλλαγές, ξέρετε πόσες κάναμε. Η γνώμη του ενός, των 15, των 50 είναι λιγότερες από των χιλιάδων. Δεν θα ακούσουν οι 14 ομάδες της Α1 την κοινωνία; Θα ζουν σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον; Δεν είναι έτσι, υπάρχουν και νόμοι

Η εθνική ομάδα είναι πάνω απ' όλους, δεν αγγίζεται. Μας δείχνει το όραμα προς τα μπροστά, μας κάνει πάντα περήφανους και θα χαρούμε να μας βγάλει στους δρόμους. Είμαστε περήφανοι ακόμη και στις ήττες της. Δεν παρεμβαίνω στον ΕΣΑΚΕ, ο ΕΣΑΚΕ είναι εκτός διαδικασίας. Ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε μόνος του πώς να λειτουργήσει και ως θεματοφύλακες υπογράψαμε.

Δεν πήγαμε να αλλάξουμε διαδικασία, δεν παρεμβαίνουμε. Όταν ζητήθηκε η γνώμη μας, είπαμε ότι είμαστε παρατηρητές. Ο θεσμικός ρόλος της ομοσπονδίας είναι η ομπρέλα που θα κρατήσει τη νομιμότητα. Αν δεν το κάναμε αυτό, θα παρανομούσαμε. Αυτή τη στιγμή, με την υπογραφή μας, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε αυτό που υπογράψαμε αλλιώς θα ήμασταν κι εμείς εντός κείμενης νομοθεσίας. Εμένα με ενδιαφέρει να βρεθεί ο τρόπος να συμμετάσχουν οι ομάδες νόμιμα".

πηγή: sport24.gr

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.