Αρχίζουν τα ματς: Το καμπιονάτο στις επάλξεις

Απόψεις

Έπειτα από διακοπή, άνω των εκατό ημερών, το ιταλικό πρωτάθλημα επιστρέφει στην αγωνιστική δράση. 

Διεξήχθη πλήθος διαβουλεύσεων, εκφράστηκαν πολλές αντικρουόμενες απόψεις, αναφορικά με την επανέναρξη ή την οριστική διακοπή του, ωστόσο οι ομάδες αποφάσισαν ομόφωνα να επιστρέψουν στα γήπεδα.

Εύλογα επρόκειτο για ένα ζήτημα που πέρασε από πολλές διακυμάνσεις, καθώς αφενός, οι διαστάσεις που έλαβε η έξαρση της πανδημίας στην γείτονα χώρα, ήταν καταστροφικές, αφετέρου όμως το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο. Ήδη από τα τέλη του περασμένου μήνα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκραβίνα κατέστησε σαφή την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «οι οικονομικές μας απώλειες ανέρχονται στο μισό δισεκατομμύριο, αν δεν επιστρέψουμε η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη».

Η Serie A ξεκινά το Σάββατο 20 Ιουνίου, με τις 12 εναπομείνασες αγωνιστικές να διεξάγονται σε καθημερινή βάση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα στις 2 Αυγούστου, όπως έχει προγραμματιστεί. Ασφαλώς, ο σχεδιασμός των αγώνων γίνεται σε συνάρτηση με τις κατευθυντήριες γραμμές του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Τα παιχνίδια θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, όλες οι ομάδες έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού, ενώ στο γήπεδο δεν αναμένεται να παρευρίσκονται πάνω από 300 άτομα, κατά την διάρκεια των αναμετρήσεων.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος των ομάδων, οι αγώνες θα πραγματοποιούνται κυρίως βραδινές ώρες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Πρωτοπόρος στον βαθμολογικό πίνακα είναι η Γιουβέντους. Η «Μεγάλη Κυρία» παρότι δεν θέλγει με τις εμφανίσεις της, είναι όπως πάντα αποτελεσματική. Βέβαια, με την επιστροφή στην δράση, φαίνεται αρκετά επηρεασμένη, καθώς δεν κατάφερε να σκοράρει με Μίλαν και Νάπολι στα δυο παιχνίδια κυπέλλου, χάνοντας μάλιστα το τρόπαιο από την τελευταία, στην διαδικασία των πέναλτι. Επικρατεί έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του τεχνικού της ομάδας, Μαουρίτσιο Σάρι. Είχε κρούσματα, ο Ντιμπάλα ταλαιπωρήθηκε από τον ιό για πέντε εβδομάδες, ενώ θεωρείται παρελθόν από την ομάδα, ο Ιγκουαϊν.

Σε απόσταση ενός βαθμού από τους «μπιανκονέρι» βρίσκεται η εντυπωσιακή, Λάτσιο που αποδίδει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και συγκαταλέγεται στις ομάδες που η διακοπή την βρήκε σε άριστη «φόρμα». Ο προπονητής της ομάδας, Σιμόνε Ινζάγκι, επεσήμανε πως «είναι δεδομένο ότι δεν η ομάδα που ήμασταν πριν την διακοπή».

Έχει την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας και την δεύτερη καλύτερη επίθεση. Επίσης έχει τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, Τσίρο Ιμόμπιλε με 27 τέρματα,επομένως ο στόχος παραμένει το «σκουντέτο».

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ίντερ του Αντόνιο Κόντε, έχοντας παιχνίδι λιγότερο. Οι «νερατζούρι», μετά από ορισμένα ανεπιτυχή αποτελέσματα, υποχώρησαν όσον αφορά το κυνήγι του τίτλου. Βρίσκονται σε αναταραχή με το θέμα της μεταγραφής του Λαουτάρο Μαρτίνες στην Μπαρτσελόνα, με την διοίκηση να συγκεντρώνει τις ελπίδες της για παραμονή του παίκτη στο Μιλάνο, στον Κόντε. Όμως είναι δύσκολο διότι απομακρύνεται από τον τίτλο, δεν τα κατάφερε στο κύπελλο και απομένει μόνο το Europa League.

Στην τελευταία, από τις θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, βρίσκεται η Αταλάντα. Οι «Μπεργκαμάσκι» αποτελούν ένα άκρως θεαματικό και παραγωγικό σύνολο, διαθέτοντας την καλύτερη επίθεση στην κατηγορία. Φυσικά υπάρχει έντονη δυσφορία για την επανέναρξη του πρωταθλήματος, καθώς το Μπέργκαμο και η περιοχή της Λομβαρδίας εν γένει είναι αναμφίβολα από τα μέρη που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, μετρώντας απίστευτο αριθμό θυμάτων. Μεταξύ των κρουσμάτων, περιλαμβάνεται και ο τεχνικός της ομάδας, Γκασπερίνι, όντας μάλιστα από τους πρώτους που νόσησαν, στις αρχές Μαρτίου.

Την πεντάδα συμπληρώνει η Ρόμα του Πάολο Φονσέκα, που αγωνιστικά, θέλει να μπει στις θέσεις του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας μάλιστα αρκετές δυνατότητες, όμως διοικητικά, βρίσκεται σε οριακό σημείο. Το χρέος της διοίκησης Παλότα έχει ανέλθει σε δυσθεώρητα επίπεδα και το ενδεχόμενο οικονομικής καταστροφής είναι πλέον ορατό. Οι «τζιαλορόσι» συνεχίζουν στο Europa League όπου καλούνται να ξεπεράσουν την Σεβίλλη.

Ακολουθεί η νέα κυπελλούχος Ιταλίας, Νάπολι. Οι «παρτενοπέι» του Τζενάρο Γκατούζο, επικράτησαν στα πέναλτι της Γιουβέντους και κατέκτησαν το τρόπαιο.Πρώτη σπουδαία διάκριση στην προπονητική καριέρα του Γκατούζο, που έχει μυήσει την ομάδα στο δικό του στιλ, με σφιχτή άμυνα, συνεχές pressing, πάθος και απειλή μέσω αντεπιθέσεων. Εξασφάλισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο και έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα που θα τερματίσει στην 7 η θέση, να διεκδικήσει έξοδο στην Ευρώπη.

Προς το παρόν, σε αυτή την θέση βρίσκεται η Μίλαν, η οποία και φέτος κινείται στην μετριότητα. Ο Στέφανο Πιόλι πρέπει να αναπτερώσει το ηθικό των «ροσονέρι» αν θέλει να διατηρηθεί σε πλεονεκτική θέση στην κατάταξη. Έναν βαθμό κάτω, ισοβαθμούν δυο ομάδες που έκαναν την έκπληξη φέτος, Βερόνα και Πάρμα.

Παραδειγματική σταθερότητα από το συγκρότημα του Τζούριτς καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν, ενώ οι «παρμένζι», ξεκίνησαν δυναμικά, αλλά δεν είχαν ανάλογη συνέχεια. Ο τεχνικός της Πάρμα, Ρομπέρτο Ντ’ Αβέρσο, κόλλησε τον ιό τον Απρίλιο, όπως και δυο παίκτες της ομάδας.

Η Μπολόνια που ακολουθεί, προ ημερών ανανέωσε την συνεργασία της με τον τεχνικό, Σίνισα Μιχαϊλοβιτς, που δείχνει να έχει ξεπεράσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και να είναι έτοιμος να επιστρέψει στον πάγκο της ομάδας του. Έπειτα, βρίσκονται, επίσης σε ισοβαθμία, οι Σασουόλο και Κάλιαρι. Δυο ομάδες που αποσπούν θετικά σχόλια για το ποδόσφαιρο που παρουσιάζουν, αφού αρέσκονται να παίζουν επιθετικά, όμως και τις δυο λείπει η σταθερότητα και η συνέπεια στις εμφανίσεις τους.

Στην 13 η θέση είναι η Φιορεντίνα. Οι «βιόλα» όδευαν διαρκώς από το κακό στο χειρότερο, με τον Μοντέλα στον πάγκο. Υπό τις οδηγίες του Ιακίνι, έδειξαν σημάδια βελτίωσης. Σημειώνεται πως ο προπονητής της Φιορεντίνα, ταλαιπωρήθηκε για αρκετό διάστημα από τον κορωνοϊό, όπως και οι παίκτες του, Κουτρόνε, Πετζέλα και Κάσερες.

Στην μάχη για την παραμονή βρίσκονται, τόσο η Ουντινέζε όσο και η Τορίνο. Αμφότερες ξεκίνησαν με μεγαλύτερες προσδοκίες το φετινό πρωτάθλημα, όμως δεν κύλησαν ομαλά τα πράγματα, προχωρώντας σε αντικατάσταση των προπονητών, για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον υποβιβασμό. Για τον ίδιο λόγο προσελήφθη στην Σαμπντόρια ο Κλαούντιο Ρανιέρι, καθώς οι «μπλουτσερκιάτι» ήταν για μεγάλο διάστημα κοντά στην ζώνη του υποβιβασμού. Σε παρόμοια κατάσταση είναι και η Τζένοα, η οποία έχει ήδη προβεί σε αλλαγή τεχνικής ηγεσίας εις διπλούν, με τον Νικολά να αναλαμβάνει να την διατηρήσει στην κατηγορία.

Τέλος, στις θέσεις που οδηγούν στην δεύτερη τη τάξει, κατηγορία της Ιταλίας, είναι οι Λέτσε, Σπαλ και Μπρέσια. Επικρατέστερη για να πετύχει την παραμονή φαίνεται η Λέτσε, καθώς υπερέχει αγωνιστικά έναντι των άλλων δυο. Στην Μπρέσια όλα κινούνται στον αστερισμό του Μπαλοτέλι, που έχει προκαλέσει εντάσεις στην ομάδα με την συμπεριφορά του. Ωστόσο, όπως και η Σπαλ, δύσκολα θα αποφύγουν τον υποβιβασμό, εφόσον υστερούν ποιοτικά εν συγκρίσει με τις ομάδες που είναι εντός συναγωνισμού.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.