Ας αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους

Απόψεις

Η κριτική στον ΟΦΗ είναι αποδεκτή, αλλά ο τρόπος που γίνεται μόνο κακό μπορεί να κάνει. Γράφει ο Σπύρος Σταυρακάκης.

Η ισοπαλία του ΟΦΗ κόντρα στον Πανιώνιο στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής, αφενός έφερε συνέχεια στα άσχημα αποτελέσματα κάνοντας  τον Όμιλο να φαίνεται “μαλωμένος” με τη νίκη και αφετέρου έδωσε ακόμη μια αφορμή στους φιλάθλους να ασκούν έντονη κριτική σε παίκτες και προπονητή.

Η δυσανασχέτηση και η άσκηση κριτικής από τους φιλάθλους μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά για τους ασπρόμαυρος, όμως ο τρόπος που εκφράζεται από ένα μέρος της “εξέδρας” μόνο κακό μπορεί να κάνει στην ομάδα. 

Δε νοείται να προηγείται η ομάδα σου στο σκορ κάνοντας προσπάθεια να κρατήσει τη νίκη ή και να την καθαρίσει με ένα δεύτερο γκολ και να αποδοκιμάζεις έντονα κάποιον παίκτη που μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο για να βοηθήσει (με ο,τι προσόντα έχει) στην προσπάθεια αυτή. 

Το Σάββατο ακούσαμε μεγάλη μερίδα των φιλάθλων να γιουχάρει τον Κυριακίδη που πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του Ντίνα στο 74'. Οι υποθέσεις που μπορεί να γίνουν γι αυτήν την κίνηση των φιλάθλων είναι πολλές. Μία εξ αυτών είναι ότι η ψυχολογία όλη της ομάδας έπεσε μετά το γιουχάρισμα, η πίεση αυξήθηκε, το καθαρό μυαλό χάθηκε με τον Πανιώνιο να εκμεταλλεύεται το γεγονός αυτό ισοφαρίζοντας. Κάποιος, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι το γιουχάρισμα αυτό έπρεπε να πεισμώσει τους ποδοσφαιριστές και να πάρουν τη νίκη. Μην ξεχνάμε όμως ότι οι ποδοσφαιριστές είναι νέοι άνθρωποι που επηρεάζονται από πολλές καταστάσεις (μπορεί και προσωπικές) και μερικές φορές είναι δύσκολο να διαχειριστούν στιγμές πίεσης. 

ΟΦΗ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΜΕΣΑ.jpg#asset:63712

Όπως και να'χει όμως το αποτέλεσμα δε δικαίωσε ούτε τους φιλάθλους, ούτε τους ποδοσφαιριστές και βέβαια ούτε τον προπονητή.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις με την αξιομνημόνευτη πορεία που έκανε η ομάδα του στο δεύτερου μισό του πρωταθλήματος της περσινής Football League.

Στη φετινή πορεία του ΟΦΗ, ο Παπαδόπουλος έχει σταθεί άτυχος σε μεγάλο μέρος της σαιζόν αφού σπανίως έχει στη διάθεσή του όλους τους ποδοσφαιριστές κι έτσι δεν μπορεί να εφαρμόσει τα πλάνα που έχει προετοιμαστεί στις προπονήσεις. Προσωπικά, πιστεύω στο πρότζεκτ της νέας διοίκησης και έχω τυφλή εμπιστοσύνη σε ο,τι κάνουν και ότι θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Ωστόσο, στο ματς του Σαββάτου, τον προπονητή του ΟΦΗ φαίνεται να επηρέασε η ανάγκη για τη νίκη. Η αρχική εντεκάδα δεν ήταν ιδιαίτερα δόκιμη αφού στα δύο αμυντικά χαφ ήταν παίκτες χωρίς πολλές επιθετικές αρετές. Νάστος  λιγότερο και Παπάζογλου περισσότερο διακρίνονται για τις αμυντικές του ικανότητες αλλά στον πρώτο είχε τεθεί ο ρόλος του παίκτη που θα μεταφέρει τη μπάλα από την άμυνα στη μεσοεπιθετική γραμμή, ενώ στο δεύτερο να καταστρέφει το παιχνίδι των φιλοξενούμενων.

Κανένας εκ των δύο δεν υστέρησε και το γεγονός ότι ο ΟΦΗ νικούσε μέχρι το 80' δικαίωνε τις επιλογές του προπονητή. Αυτό που δεν δικαίωσε τον Παπαδόπουλο ήταν οι αλλαγές του. 

Όταν προηγείσαι και δεν έχεις την πρωτοβουλία στον αγωνιστικό χώρο είναι λογικό να φοβηθείς και να ρίξεις στο ματς παίκτες με αμυντικούς προσανατολισμούς βγάζοντας κάποιους πιο επιθετικούς παίκτες. Στην περίπτωση όμως του ματς του Σαββάτου, ο Παπαδόπουλος έβαλε στον ματς τον Κυριακίδη βγάζοντας τον Ντίνα ενώ η ομάδα του είχε την κατοχή και τον έλεγχο του αγώνα. Είναι πολύ πιθανό ο κόουτς του ΟΦΗ να επηρεάστηκε από τις αλλαγές του προπονητή του Πανιωνίου, που έβαλε στον αγωνιστικό χώρο τους Σπιριντόνοβιτς και Καμαρά. Δύο παίκτες που είναι ικανοί να δημιουργήσουν προβλήματα όταν η ομάδα τους ελέγχει το ματς.

Η αποχώρηση του Ντίνα και η είσοδος του Κυριακίδη, στέρησε από τον ΟΦΗ τη δυνατότητα να κυκλοφορήσει καλύτερα τη μπάλα και να δημιουργήσει περισσότερες φάσεις ώστε να φτάσει στο 2-0 και να καθαρίσει το ματς. Ο Πανιώνιος κέρδισε χώρους στο κέντρο και δημιούργησε τη φάση του γκολ ισοφαρίζοντας σε 1-1. 

Από κει και πέρα ο Νίκος Παπαδόπουλος έπεσε στην παγίδα του “κυνηγάω το σκορ” ρίχνοντας στον αγωνιστικό χώρο τον Πέρσον δίπλα από τον Βουό θέλοντας να γεμίσει την περιοχή. Αυτή είναι μια παρωχημένη τακτική που δεν έχουμε συνηθίσει από τον κόουτς. Όταν βγάζεις μέσο βάζοντας φορ, δημιουργείς υπεραριθμία στον αντίπαλο στο κέντρο κι έτσι η ομάδα δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει ώστε να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή. Έτσι οι παίκτες του ΟΦΗ αναγκάστηκαν να βγάζουν μεγάλες μπαλιές στους δύο επιθετικούς γεγονός που έκανε τους αμυντικούς του Πανιωνίου να κρατήσουν σχετικά εύκολα την ισοπαλία. 

ΟΦΗ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΜΕΣΑ2.jpg#asset:63713

Η ευθύνη του προπονητή, λοιπόν, στο συγκεκριμένο ματς είναι δεδομένη και βέβαια την ανέλαβε στο ακέραιο σε δηλώσεις του στη συνέντευξη τύπου. Παρ'όλα αυτά, πρέπει να στηριχθεί ο Νίκος Παπαδόπουλος γιατί το πρότζεκτ της διοίκησης είναι βαθύ, μακροχρόνιο και απαιτεί ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την ομάδα και τις παθογένειες, οι οποίοι έχουν τρόπους να την κάνουν καλύτερη. Ο κόουτς είναι ένας τέτοιος άνθρωπος και το πρότζεκτ τον έχει ανάγκη. 

Ας αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Ποτέ δεν πήγε κανείς σε κάποιον δικηγόρο να του πει πως θα χειριστεί μια υπόθεση. Ποτέ δεν πήγε κανείς σε ένα λογιστή να του πει πως θα κάνει έναν ισολογισμό. Ποτέ δεν πήγε κανείς σε ένα γιατρό να του υποδείξει πως να κάνει μια χειρουργική επέμβαση. Έτσι λοιπόν, ποτέ κανείς δεν πρέπει να υποδείξει στους Γιάννη και Γιώργο Σαμαρά και στον Πουρσανίδη πως να κάνουν τη δουλειά τους. 

ΥΓ1: Ο Σερ Άλεξ Φέργκουσον πήγε το 1986 στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κατέκτησε την πρώτη Πρέμιερ Λιγκ το 1993. Τα υπόλοιπα έχουν γραφτεί στην ιστορία και τον έχουν κάνει τον καλύτερο προπονητή όλων των εποχών. 

ΥΓ2: Ο Ότο Ρεχάγκελ στις αρχές της θητείας του στην Εθνική Ελλάδος είχε άσχημες ήττες όπως το 5-1 από τη Φινλανδία, όμως η συνέχεια είναι γνωστή.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.