Αθλητισμός και Εγκλεισμός

19:00 | 05/05/2020

Η συναισθηματική κατάσταση ενός αθλητή, παίζει σημαντικό ρόλο για την βέλτιστη αθλητική απόδοση του.

Της Εύας Σημαιάκη

Η διαχείριση άγχους στους αθλητές με υψηλές προσωπικές προσδοκίες, καθώς επίσης και η ψυχολογία των γονέων , προπονητών και φίλων, καθιστούν το ρόλο της ψυχολογίας, απαραίτητο στοιχείο για την μέγιστη απόδοση τους.

Η καθημερινότητα της αθλητικής κοινότητας, έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές, εξαιτίας των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την πανδημία του covid-19.

Δεν υπάρχει πια η καθημερινή επαφή των αθλητών με τους χώρους άθλησης, τους προπονητές και συναθλητές.

Παράλληλα, όπως όλος ο κόσμος, βιώνουν έντονα συναισθήματα φόβου, στρες και θυμού, ενώ μπαίνουν και σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τον εαυτό τους αναπτύσσοντας "σενάρια" σκέψεων, που αφορούν τους αγωνιστικούς τους στόχους, το επίπεδο που είχαν κατακτήσει πριν την πανδημία.

Εντονότερα στους μικρούς ηλικιακά αθλητές, η μείωση της σωματικής άσκησης έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία, διότι δεν υπάρχει σωματική εκτόνωση και υπάρχουν αλλαγές στο βιορυθμό και τη διατροφή, οι οποίες εκφράζονται με αυξημένη ευερεθιστότητα.

Πολύ πρόσφατες έρευνες, σε επαγγελματίες αθλητές στο εξωτερικό, δείχνουν ότι πάνω από το 15% των αθλητών/τριων εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους κατά την περίοδο του εγκλεισμού. Βέβαια ο κάθε ένας τους εκφράζει διαφορετικά το στρες που έχει υποστεί και πρέπει να βρει διεξόδους για να το διαχειριστεί.

Σύμφωνα με την αθλητική ψυχολόγο κα Λίνα Ψούνη η έλλειψη κινήτρων και ατομικών στόχων των αθλητών ενδεχομένως να επιφέρει απογοήτευση, πιθανά με συμπτώματα κατάθλιψης. Διευκρινίζει όμως ότι οι αθλητές έχουν "ψυχική ανθεκτικότητα" καθώς έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν αντίξοες καταστάσεις και πιέσεις μέσα από την αγωνιστική δράση.

Το να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους την περίοδο αυτή θα τους δώσει ακόμα περισσότερα εφόδια αποτελεσματικής διαχείρισης της ψυχολογίας τους.

Ο εγκλεισμός αφορά όλους τους αθλητές σε όλο τον κόσμο οπότε μια ορθολογική προσέγγιση περιορίζει τις έντονες σκέψεις απογοήτευσης.

Πρωτίστως είναι σημαντικό να νοιώθουν ασφάλεια και να τηρούν τα προτεινόμενα μέτρα.

Η εφαρμογή καθημερινής ρουτίνας, που να δίνει προτεραιότητα στην άσκηση, είναι επίσης σημαντική για έναν αθλητή, όπως και η διατήρηση σωστής διατροφής και ωραρίων ύπνου. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ομαλή επιστροφή στον αγωνιστικό χώρο και στις προπονήσεις, διότι δεν θα έχει μειωθεί η φυσική κατάσταση.

Σύμφωνα με την κα Λίνα Ψούνη, υπάρχουν αρκετές ψυχολογικές τεχνικές, οι οποίες προτείνονται για την διατήρηση της ευεξίας τους, αλλά και της επαφής τους με το άθλημα.

Η τεχνολογία τους βοηθά στην επικοινωνία με τα πρόσωπα του αθλητικού περιβάλλοντος, κάτι που πρέπει να επιδιώκεται, συμπεριλαμβάνοντας και προπονητικούς στόχους.

Οι εναλλακτικές δυνατότητες μάθησης και βελτίωσης δίνουν εσωτερικά κίνητρα τα οποία εξισορροπούν την ψυχολογία των αθλητών.

Παράλληλα η άσκηση σε ανοικτούς χώρους, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία και άλλες ατομικές δραστηριότητες, ακόμα και ασκήσεις μέσα στο σπίτι, μπορούν να διατηρήσουν το σώμα σε μία καλή φυσική κατάσταση σε συνδυασμό πάντα με σωστή διατροφή.

Στόχος όλης της αθλητικής κοινότητας και των εμπλεκόμενων σε αυτή είναι η επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων. Φυσικά μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και υπευθυνότητας.

Μένουμε Ασφαλείς _ Αθλούμαστε Υπεύθυνα!

*Η Εύα Σημαιάκη είναι προπονήτρια κολύμβησης της Γ.Γ Αθλητισμού - Αντιπρόεδρος ΕΑΚΗ.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.