Αυγενάκης: «Η Ολιστική Μελέτη είναι μια πυξίδα για το νέο ελληνικό ποδόσφαιρο»

17:03 | 07/07/2021

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανέλυσε στη Βουλή τις προτάσεις της σχετικής Έκθεσης των FIFA/UEFA, τόνισε την πλήρη υλοποίησή τους από την Πολιτεία και ζήτησε τη συμφωνία, σύμπνοια και συνεργασία όλων για να μην χαθεί αυτή η σπάνια ευκαιρία

O υφυπουργός Αθλητισμού ανέλυσε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το περιεχόμενο και τις προτάσεις της «Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν, έπειτα από αίτημα του κ. Αυγενάκη, εκπρόσωποι των FIFA/UEFA (Λούκα Νικόλα, Μάριος Γεωργίου), ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Πρόεδρος της Super League 1, Λεωνίδας Μπουτσικάρης. Ο υφυπουργός είπε μεταξύ άλλων:

«Σκοπός της Ολιστικής Μελέτης είναι η διαμόρφωση της βάσης ενός πλαισίου για το βιώσιμο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και μιας μεθοδολογίας μέσω της οποίας αυτή η επιδίωξη μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Λαμβάνει υπόψη ουσιώδη ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και προωθεί ένα πλαίσιο αλλαγής για το καλύτερο μέλλον του.

Επίσης, αναφέρεται σε διεθνή σημεία αναφοράς και καλές πρακτικές μεταξύ όλων των ποδοσφαιρικών εθνικών ενώσεων-μελών των UEFA και FIFA, καθώς και στην «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μέλλοντος» (Future Football Federation), μια πρωτοβουλία της UEFA, προκειμένου να διαμορφωθεί το πώς θα πρέπει να είναι μια εθνική ομοσπονδία ως το 2025.

Η Ολιστική Μελέτη συστήνει ολοκληρωτικές αλλαγές, εκ βάθρων!

Όσα καταγράφονται ως αναγκαία στην Ολιστική Μελέτη των 102 σελίδων είναι ακριβώς αυτά που δεν εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στην ΕΠΟ. Και όπως διαπιστώσατε μελετώντας την, καταγράφεται η ανάγκη να αλλάξουν τα ΠΑΝΤΑ!

Ουσιαστικά, μιλάμε για μια νέα, μια άλλη, εντελώς διαφορετική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας μας, μιλάμε για ένα νέο ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα!

Το ερώτημα που γεννάται εύλογα, λοιπόν, είναι πόσο έτοιμη παρουσιάζεται η νέα διοίκηση, υπό την Προεδρία του Θοδωρή Ζαγοράκη, να αλλάξει όλη αυτή η δομή;

Κι όταν οι διεθνείς συνομοσπονδίες εκπονούν μια τέτοια Ολιστική Μελέτη και προτείνουν τεκτονικές αλλαγές για την Ομοσπονδία μέλος τους, κάθε περαιτέρω συζήτηση περιττεύει…

Κυρίες και κύριοι,

έχετε όλες και όλοι στα χέρια σας την Ολιστική Μελέτη, η οποία αριθμεί στο κύριο σώμα της –χωρίς τα παραρτήματα- 15 κεφάλαια.

Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες, άλλωστε θα αναφερθούν σε αυτήν οι εκπρόσωπος των FIFA/UEFA, της ΕΠΟ και της Super League 1.

Οι βασικοί άξονες – κεφάλαια είναι τα εξής:

1. ΔΟΜΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

2. ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

4. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

5. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

6. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

7. ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΚΤΩΝ

8. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

9. ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

10. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

11. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

12. ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

13. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

14. Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Πολύ συνοπτικά, λοιπόν, η Ολιστική Μελέτη προτείνει:

* Όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να δράσουν πάνω στις συστάσεις και στις προτάσεις αυτής της Μελέτης.

* Είναι απολύτως κρίσιμη η δημιουργία μακροχρόνιας στρατηγικής έπειτα από διαβούλευση όλων των φορέων του αθλήματος.

* Η στρατηγική πρέπει να επικεντρώνεται στη βελτίωση της εικόνας, στην αύξηση της συμμετοχής, στην καλή διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και στην προώθηση περισσότερων και ίσων ευκαιριών.

* H FIFA και η UEFA θα βοηθήσουν την ΕΠΟ να θέσει τη δομή της μεταρρύθμισης. Το πρόγραμμα Football Federation of the Future (FFF) καλύπτει όλες τις απαιτήσεις ανάπτυξης με ορίζοντα το 2025.

* H ΕΠΟ πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αναθεωρήσει τις οργανωτικές δομές της.

* Όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να εκπροσωπούνται επαρκώς στα αποφασιστικά όργανα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο αντιπροσωπευτική και διευρυμένη ΕΠΟ.

* Η ελληνική Κυβέρνηση να επικεντρώσει στα θέματα της ακεραιότητας των αγώνων, προκειμένου να πολεμήσει την απειλή των χειραγωγημένων αγώνων, της διαφθοράς και της βίας.

* Η ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει προγράμματα ανάπτυξης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με τα έσοδά της από το Στοίχημα, χρηματοδοτώντας τις ΕΠΣ.

* Επένδυση σε Εθνικό Ποδοσφαιρικό Κέντρο, που θα φιλοξενεί όλες τις εθνικές ομάδες και το οποίο μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ.

* Η FIFA, η UEFA, η EΠΟ και η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτούν ότι θα δουλέψουν μαζί για το καλό του ποδοσφαίρου, εφαρμόζοντας τις συστάσεις αυτής της Μελέτης.

Και επιτρέψτε μου να ζητήσω από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δεσμευθούν εδώ, ενώπιον του Κοινοβουλίου, ενώπιον του ελληνικού λαού.

Κυρίες και κύριοι,

η Ολιστική Μελέτη είναι ένας μπούσουλας, μια πυξίδα για το νέο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και αυτό που επισημαίνει, και νομίζω και όλοι συμφωνούμε σε αυτό, είναι ότι απαιτούνται συνέργειες, συνεργασίες.

Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω τις θέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων, όλων των Βουλευτών. Να ακούσω τις απόψεις σας, να καταγράψω τις θέσεις σας και να συνθέσουμε, στο μέτρο του δυνατού, ένα φωτεινό αύριο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Επέλεξα να οργανώσουμε και να κάνουμε αυτή τη συζήτηση σε μια ήρεμη περίοδο, όπου έχει ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος, δεν έχει ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα και μπορούμε χωρίς πιέσεις, δίχως άγχος να συζητήσουμε ουσιαστικά και με ρεαλιστικό τρόπο τα προβλήματα και τις προοπτικές του ελληνικού ποδοσφαίρου, εδώ στο ναό της Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Με μια γρήγορη ανάγνωση της Μελέτης, διαπιστώνει κανείς ότι τα 2/3 της αφορούν σε ζητήματα που πρέπει να αλλάξει η ΕΠΟ με την αυστηρή επίβλεψη FIFA/UEFA και το υπόλοιπο ένα 1/3 αφορά σε ζητήματα για τα οποία πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία.

Στο θέμα των υποχρεώσεων της Πολιτείας θα επανέλθω σε λίγο και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε και τις απόψεις των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων, να δούμε τις θέσεις της ΕΠΟ.

Θέλουμε στο ξεκίνημα της νέας Διοίκησης της ΕΠΟ να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι:

* υγιές και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο

* γεμάτα γήπεδα

* οικογένειες και παιδιά στις κερκίδες

* ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Θέλουμε το ποδόσφαιρο να είναι η γιορτή του αθλητισμού, θέλουμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό περιβάλλον!

Αλλά θέλω να γίνει ξεκάθαρο πως δεν φτάνει να θέλουμε μόνο εμείς στην Κυβέρνηση, απαιτείται να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή και η νέα διοίκηση της ΕΠΟ, καθώς και οι FIFA/UEFA και φυσικά οι SL1 και SL2.

Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε τις προθέσεις των FIFA/UEFA για την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης. Κι επιτρέψτε μου εδώ, να σας παρακαλέσω να δείξετε τον ίδιο ζήλο που δείχνετε για την προστασία του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου!».

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.