Ιδού το νέο Αθλητικό Κέντρο στον Άη Γιάννη

Special

Ο Κώστας Βαρδαβάς ξετυλίγει το σχέδιο για το Μινωικό Αθλητικό Κέντρο Υγρού Στίβου

Την πρόταση για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Υγρού Στίβου, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, φέρνει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή Ηρακλείου.

Το έργο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη. Τοποθετείται σ' ένα ακίνητο - "φιλέτο" 15 στρεμμάτων, στην περιοχή του Άη Γιάννη, στο "βάθος" της πόλης, μέσα στην καρδιά ενός μεγάλου οικιστικού συγκροτήματος, ταχέως αναπτυσσόμενου.

Η δημοτική αρχή έχει την κατ' αρχήν συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και το μεθαυριανό απόγευμα έρχεται με λεπτομέρειες για να λάβει την τελική έγκριση του Σώματος. Η (δεσμευτική) απόφαση θα προωθηθεί στον Οργανισμό Ανάπτυξη Κρήτης, ο οποίος υπεδείχθη από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη ότι θα προκηρύξει την μελέτη.

"Δρομολογούνται μεγάλα έργα αθλητικών υποδομών"

Εισηγητές από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου θα είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου ΑΕ ΟΤΑ Κώστας Βαρδαβάς και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης, οι οποίοι ουσιαστικά θα αναλύσουν τις κατευθύνσεις που θα δοθούν στο ΟΑΚ και στον μελετητή που θα επιλεγεί, για το «Μινωικό Αθλητικό Κέντρο Υγρού Στίβου Δήμου Ηρακλείου».

"Από εφέτος και τα επόμενα χρόνια ξεκινούν και δρομολογούνται μεγάλα έργα αθλητικών υποδομών" δήλωσε στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς. "Μιλάμε για ένα έργο το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη. Δίνει την ευκαιρία, την δυνατότητα να διεκδικούμε και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, αλλά και να είναι τόσο χρήσιμο στην τοπική κοινωνία, καλύπτοντας ανάγκες που δεν καλύπτονται σήμερα σε κολυμβητικό επίπεδο".

Η εισήγηση έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτως ώστε να συμφωνηθεί "αυτό που θέλουμε να κάνουμε".

"Έχουμε καταγράψει όλες τις ανάγκες"

Πώς όμως κατέληξε η δημοτική αρχή στην συγκεκριμένη πρόταση; Ο κ. Βαρδαβάς απαντά: "Έχουμε επεξεργαστεί κι έχουμε καταγράψει όλες τις ανάγκες, όλα τα προβλήματα, το πώς αναπτύσσεται και δεν καλύπτεται το κομμάτι της κολύμβησης, τις ανάγκες για εκμάθηση. Βλέπουμε την πίεση που υπάρχει δικό μας κολυμβητήριο, βλέπουμε την πίεση στο Κολυμβητήριο του Λίντο. Βλέπουμε ομάδες που αναπτύσσονται, βλέπουμε κόσμο που ζητάει, βλέπουμε αθλητές οι οποίοι ενώ ανεβαίνουν αγωνιστικά και μπορούν να πετύχουν μεγάλες διακρίσεις, δεν έχουν τις δυνατότητες λόγω της έλλειψης τέτοιας πισίνας για προπόνηση".

Το προς αξιοποίηση ακίνητο εντάσσεται σε μία αναπτυσσόμενη περιοχή, η οποία χαρακτηριστεί ως αθλητικός χώρος από το σχέδιο πόλεως. Βρίσκεται κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες (Λεωφόρος Κνωσού, ΒΟΑΚ), σε κοντινή απόσταση από τις βασικές εισόδους της πόλης (αεροδρόμιο και λιμάνι), πολύ κοντά σε άλλες υπηρεσίες και υποδομές (ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, ιατρικές υπηρεσίες και δημόσια νοσοκομεία) και κοντά στο κέντρο της πόλης.

Συνορεύει επίσης με μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα (όπως η Φορτέτσα, Μεσαμπελιές,Κνωσός, Άγιος Ιωάννης ), στα νοτιοανατολικά της πόλης, όπου δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι και σήμερα κάποια άλλη μεγάλη αθλητική υποδομή.

aerofotografia.png#asset:280466


Η καινοτομία της πρότασης, όπως υποστηρίζεται από την δημοτική αρχή, έγκειται στο γεγονός ότι σε ένα συνηθισμένο κολυμβητήριο(τύπου Κ1)που θα εξυπηρετεί τις προπονητικές και αγωνιστικές ανάγκες όλων των αγωνισμάτων του υγρού στίβου συμπεριλαμβάνονται:

•μια επιπλέον πισίνα διαστάσεων 33μΧ25μ, για προθέρμανση αθλητών, για υδατοσφαίριση και αυτόνομες κερκίδες,

•μια πισίνα εκμάθησης σε μεγαλύτερες διαστάσεις και διαβαθμισμένο βάρος (25μΧ25μ) ανά επίπεδο εκμάθησης, που θα καλύπτει ταυτόχρονα τις ανάγκες προγραμμάτων αθλητισμού για Όλους και αυτές των αθλητικών συλλόγων (δυνατότητα απασχόλησης αθλητών –αθλούμενων τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις συνηθισμένες.

•χώροι συνάθροισης και σίτισης,

•χώροι σεμιναρίων,

•χώροι ιατρικών και φυσιοθεραπευτικών επηρειών,

•χώροι γραφείων για τα αθλητικά σωματεία

•χώρους για εμπορικές δραστηριότητες (μικρά μαγαζιά),

•δυνατότητα φιλοξενίας αθλητών προπονητικού τουρισμού•βιοκλιματικό σχεδιασμό και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών ΑΠΕ και διαχείρισης.

Πιο συγκεκριμένα,στον χώρο αυτό προτείνεται να δημιουργηθεί ένα αθλητικό κέντρο υγρού στίβου στο οποίο να συμπεριλαμβάνονται τρείς κλειστές πισίνες ως εξής:

•πισίνα 50 μ Χ 25 μ ολυμπιακών προδιαγραφών με κερκίδες θεατών 1200-1500 περίπου θέσεων

•πισίνα 33 μ Χ 25 μ υδατοσφαίρισης με κερκίδας θεατών 400-500 θέσεων

•πισίνα εκμάθησης 25μ Χ 25μ(με μεταβαλλόμενο βάθος από 0,45 m έως 1,10μ )

Για τον περιβάλλοντα χώρο του αθλητικού κέντρου προτείνεται αν είναι δυνατή, η διαμόρφωση χώρων πρασίνου, καθώς επίσης και η χωροθέτηση κλειστών χώρων άθλησης για αθλοπαιδιές με ελαφριές κατασκευές και βοηθητικούς χώρους.

Κατά την λειτουργία του, το αθλητικό κέντρο εκτιμάται ότι θα απασχολεί κατά το ελάχιστον πέντε έως οκτώ άτομα τακτικό προσωπικό, ενώ θα δημιουργήσει κατά το ελάχιστο 15-20 θέσεις εργασίας διαφορετικών ειδικοτήτων μερικής απασχόλησης για τους αγώνες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (security, πωλητές αγαθών, καθαριστές κ.λ.π).Επιπλέον αυτού θα επηρεάσει σημαντικά την απασχόληση ατόμων στα αθλητικά σωματεία, για εκμάθηση κολύμβησης και άλλων αθλημάτων, σε εύρος από 20-30 άτομα. Παράλληλα με τα παραπάνω, η προτεινόμενη η αθλητική εγκατάσταση θα συμβάλλει σημαντικά στην απασχόληση προσωπικού επιχειρήσεων οι οποίες θα παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα στους χρήστες και στην ίδια την αθλητική εγκατάσταση. Εκτιμάται ότι κατά ελάχιστο, στον χώρο θα απασχολούνται σε τακτική ή περιστασιακή βάση περισσότερα από 60 -100 άτομα.

Μέχρι σάουνα και υδρομασάζ!

Μερικοί απ' τους προτεινόμενους χώρους είναι οι εξής:

Πισίνα εκμάθησης (25,00 mX25 mΧ μεταβαλλόμενο βάθος)

Ελάχιστοι βοηθητικοί χώροι:τρία (3) αποδυτήρια θηλέων με ντουλάπια

τρία (3) αποδυτήρια ανδρών με ντουλάπια

Δυο (2) αποδυτήρια ΑΜΕΑ (ένα ανδρών –ένα γυναικών)

Χώροι αποθήκευσης υλικού

Πισίνα ολυμπιακών προδιαγραφών (50,00 mX25 mΧ 2μ-3μ)1200-1500 θέσεων με αμφίπλευρη διάταξη

Ελάχιστοι βοηθητικοί χώροι:δυο (2) αποδυτήρια θηλέων με ντουλάπια

δυο (2) αποδυτήρια ανδρών με ντουλάπια

δυο (2) αποδυτήρια ΑΜΕΑ (ένα ανδρών –ένα γυναικών)Αποδυτήριο (1) κριτών γυναικών

Αποδυτήριο (1) κριτών ανδρών

Χώροι κριτών

Χώροι αλυτάρχη

Χώροι παρατηρητών αγώνων

Χώροι αποθήκευσης υλικού

Χώρους Δημοσιογράφων

ΧώρουςVIPΚυλικείο VIP/Δημοσιογράφων

Κυλικεία θεατών

Πισίνα ολυμπιακών προδιαγραφών(33,00 mX25 mΧ 2μ –3 μ)300-400 θέσεων στην μεγάλη πλευρά

Ελάχιστοι βοηθητικοί χώροι:δυο (2) αποδυτήρια θηλέων με ντουλάπια

δυο (2) αποδυτήρια ανδρών με ντουλάπια

δυο (2) αποδυτήρια ΑΜΕΑ (ένα αρρένων–ένα θηλέων)

Χώρους κριτών (ιδιοι με της 50χ25μ;)Χώρους αλυτάρχη (ιδιοι με της 50χ25μ;)Χώρους παρατηρητών αγώνων(ίδιοι με της 50χ25μ;)Χώροι αποθήκευσης υλικού

Αποδυτήριο αρρένων

προσωπικού

Αποδυτήριο θηλέων προσωπικού

Χώρος Σάουνας, Υδρομασάζ και μασάζ

ενιαίος χώρος (1) υδρομασάζ δυναμικότητας 6-8 ατόμων ενιαίος χώρος (1) κρυοθεραπείας δυναμικότητας 6-8 ατόμων Δύο (2) σάουνες -Αρρένων/Θηλέων δυναμικότητας 10 ατόμων η κάθε μία, χώρος τεσσάρων κρεβατιών μασάζ με καμπίνες

Πηγή:
cretalive
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.