Αυτοί είναι οι αθλητές που είχαν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα

16:14 | 27/03/2020

Οι αθλητές που είχαν εξασφαλίσει συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 έχουν διασφαλίσει την παρουσία τους στη διοργάνωση που τελικώς μετατέθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για το 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρει σήμερα (26/3) το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), που επικαλείται συναφείς πηγές.

Περίπου το 57% από τους 11.000 αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είχαν ήδη αποκτήσει το δικαίωμα να βρεθούν στην ιαπωνική πρωτεύουσα και θα το διατηρήσουν, ανεξάρτητα από την αναβολή των Αγώνων, αποφάσισε από κοινού τη ΔΟΕ με τις ενδιαφερόμενες διεθνείς ομοσπονδίες, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχαν.

Στην τηλεδιάσκεψη, οι αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και οι 32 διεθνείς ομοσπονδίες που ασχολούνται με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες υιοθέτησαν αυτή τη βασική αρχή, πριν συζητήσουν ακόμη μια ημερομηνία για τον επαναπρογραμματισμό της εκδήλωσης, που έπρεπε να ξεκινήσει στην ιαπωνική μεγαλούπολη στις 24 Ιουλίου.

«Ο Τόμας Μπαχ (πρόεδρος της ΔΟΕ) εξήγησε για πρώτη φορά τους λόγους της αναβολής και στη συνέχεια είπε ότι οι αθλητές που έλαβαν την πρόκριση για το "Τόκιο 2020" θα είναι αυτομάτως κατάλληλοι για το 2021», δήλωσε στο AFP ένας από τους συμμετέχοντες.

«Ένα από τα κύρια θέματα», συνέχισε η ίδια πηγή, «ήταν να μάθουμε πότε και πώς θα οργανωθούν οι υπόλοιπες Ολυμπιακές προκρίσεις. Σε μερικές ομοσπονδίες, πολλοί αθλητές δεν προκρίθηκαν και χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να τη διεκδικήσουν».

Ορισμένα αθλήματα, όπως η πυγμαχία, είδαν στην πραγματικότητα τη συντριπτική πλειοψηφία των προκριματικών τουρνουά τους να διακόπτεται ή να ακυρώνεται λόγω της παγκόσμιας κατάστασης της υγείας, ενώ άλλα, όπως η ιστιοπλοΐα, έχουν ήδη φτάσει στο 90% των αναλογούντων προκρίσεων. «Οι κατανεμημένες ποσοστώσεις παραμένουν», επιβεβαίωσε ένας άλλος συμμετέχων στη συνεδρίαση της Πέμπτης, σύμφωνα με τον οποίο το κύριο μέλημα των ενδιαφερομένων ήταν η αναδιάταξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Ο Τόμας Μπαχ επιβεβαίωσε ότι μια απόφαση (για το θέμα αυτό) θα ληφθεί εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων», ανέφερε. «Κάποιοι δήλωσαν ότι προτιμούν τον Μάιο του 2021, άλλοι τον Ιούνιο...». Πολλοί πρόεδροι εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση, ζητώντας εκ των προτέρων μέρος των ποσών που παραδοσιακά παραχωρούνται μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τη ΔΟΕ στις ομοσπονδίες.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η ιαπωνική κυβέρνηση συμφώνησαν την Τρίτη (24/3) να αναβάλουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λόγω της υγειονομικής κατάστασης, καθιστώντας τη διοργάνωση της 32ης Ολυμπιάδας την πρώτη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν θα τελεστεί στην ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.