Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν...

Απόψεις

Ολοκληρώθηκε χθες η φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, γνωστά πλέον όλα τα ζευγάρια - ποιες οι εκπλήξεις, οι ομάδες - απογοήτευση του τουρνουά και ποιο το μέλλον της διοργάνωσης...

Να ''πω'' την αμαρτία μου, δεν έχω παρακολουθήσει όλα τα ματς του Μουντιάλ. Ειδικά, τις πρώτες 2-3 ημέρες, ομολογώ πως δεν ήμουν... ενεργός τηλεθεατής αυτής της σπουδαίας διοργάνωσης. Ένα τουρνουά που μπορεί να μην προσφέρει πολλές στιγμές ποιότητας όμως είναι από τα πλέον ανταγωνιστικά της τελευταίας 20ετίας.

Κατ' αρχήν, όσον αφορά την αρχική στοιχηματική προσέγγιση, νομίζω ότι μέχρι τώρα οι βασικές επιλογές κυλούν ομαλά. Βλέπε Κέιν (πρώτος σκόρερ), νικητές ομίλων (Κολομβία - Βέλγιο) αλλά και το ζευγάρι τελικού (Ισπανία - Βραζιλία).

  • Η έκπληξη

Μόλις χθες, ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων. Αυτή, συνοδεύτηκε από μια ''ηχηρή'' έκπληξη, τον αποκλεισμό της Γερμανίας. Ελάχιστοι περίμεναν ότι οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές θα μείνουν... τελευταίοι, σε έναν όμιλο με Νότιο Κορέα - Μεξικό και Σουηδία. Έχασαν δύο φορές, κέρδισαν μια και αυτή στις καθυστερήσεις. Απογοητευτική η εικόνα των ''πάντσερ'', δίκαια γύρισαν σπίτι τους νωρίς. Χωρίς δημιουργία και φρεσκάδα, η επόμενη ημέρα αναμένεται να έχει πολλές αλλαγές.

  • Οι απογοητεύσεις

Συνεχίζοντας με τις αρνητικές εκπλήξεις, τέτοιες ήταν, σε μικρότερο βαθμό από την Γερμανία, Πολωνία και Αιγύπτος. Και όσον αφορά την Αίγυπτο που ίσως παρασυρθήκαμε από την αύρα του ''διαστημικού'' Σαλάχ, οι Πολωνοί σε έναν όμιλο ισορροπημένο, παρουσίασαν μια εικόνα πολύ μέτρια και ήταν από τις χειρότερες ομάδες ομάδες του θεσμού. Επίσης, Ισλανδοί και Αυστραλοί με τον τρόπο τους, πέρασαν από την διοργάνωση κάπως αθόρυβα. Λίγα πράγματα θα θυμάμαι από αυτούς. Η καλή εικόνα στην πρεμιέρα των Ισλανδών, ακολούθησε δύο πολύ μέτρια παιχνίδια, τα ''καγκουρά'' έδειξαν ότι δεν είχαν λύσεις για να πάρουν έστω μια νίκη.

  • Οι τίμιες ομάδες

Στο μυαλό μου υπάρχει ένας ομίλος ''τίμιων'' ομάδων. Αυτών δηλαδή που έκαναν αισθητή την παρουσία τους, δεν... κορόιδεψαν και τα έδωσαν όλα με βάση την ποιότητα των ρόστερ τους. Σαουδική Αραβία - Ιράν - Μαρόκο - Τυνησία - Κόστα Ρίκα, Περού και Νότια Κορέα. Αυτές έκαναν τουλάχιστον, ένα καλό ματς, μπορείς να αναφερθείς σε μια τουλάχιστον καλή στιγμή τους (ή αγώνα), όμως δεν άξιζαν κάτι παραπάνω πέρα από έναν περήφανο αποκλεισμό.

  • Ο Παναμάς

Μια κατηγορία μόνος του. Οι... τύποι έβαλαν το 1ο γκολ στην ιστορία τους σε Μουντιάλ, αφού είχαν δεχτεί 6 από την Αγγλία, το πανηγύρισαν σαν ''τρελοί'' σε χορτάρι και κερκίδες. Πέτυχαν και άλλο ένα με την Τυνησία. Το χειρότερο ρόστερ του τουρνουά, συμπαθητική προσπάθεια. Από τα highlight της διοργάνωσης.

  • Οι αδικημένες

Αδιαμφισβήτητα, στην κορυφή των αδικημένων ομάδων η Σενεγάλη. Έπεσε ''θύμα'' των νέων κριτηρίων, έμεινε εκτός λόγω καρτών! Μια ομάδα που έκανε δύο πολύ καλά ματς, ενώ και με τους Κολομβιανούς την τελευταία αγωνιστική, άξιζε κάτι παραπάνω. Στην κατηγορία αυτή, μπαίνει και η Σερβία. Έδειξε πράγματα, στο ματς ''do or die'' στάθηκε ελαφρώς άτυχη με γκολ στο τέλος, δεν ήταν καλύτερη της Ελβετίας αλλά σε άλλο όμιλο, ίσως να περνούσε. Αδικημένη Νο3, η Νιγηρία. Έχω να θυμάμαι μια ματσάρα με τους Ισλανδούς έπειτα από την μέτρια πρεμιέρα της με Κροατία, ενώ το ματς με την Αργεντινή, λογικά θα το έχουν ξαναδεί αρκετές φορές επανάληψη.

  • Ναι μεν αλλά...

Από τις ομάδες που προκρίθηκαν, δεν με έπεισαν και δεν νομίζω να συνεχίσουν για πολύ στα γήπεδα της Ρωσίας, η Πορτογαλία, η Δανία, η Ρωσία και η Ιαπωνία. Με καλές αλλά και κακές στιγμές όλες τους. Πέρασαν σαν 2ες, μάλλον εκμεταλλεύτηκαν την έλλειψη 3ου ''ισχυρού'' πόλου. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία έχει παρουσιάσει μέτρια εικόνα, μεγάλη η διαφορά του Ρονάλντο από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει.

  • Τα βαριά ''χαρτιά''

Γάλλοι και Αργεντίνοι έχουν το ειδικό βάρος, έχουν ποιοτικό και μακρύ ρόστερ (κυρίως οι τρικολόρ) αλλά έβγαλαν προβλήματα και όσες φορές κέρδισαν το έκαναν με το ζόρι. Για την Αργεντινή δεν το συζητάμε, βρέθηκε λίγα λεπτά πριν τον αποκλεισμό. Μια από τις δύο θα περάσει το Σάββατο.

Ισπανία και Βραζιλία είναι τα δύο δυνατά ''χαρτιά''. Με καλά διαστήματα στα παιχνίδια τους, δεν έχουν θέλξει με την απόδοση τους όμως, σου δίνουν την εντύπωση ότι θα βρουν τις λύσεις όταν βρεθούν στα δύσκολα. Έμπειρες ομάδες και με καλούς προπονητές.

  • Αυτές που (με) εντυπωσίασαν

Κλείνω, με αυτές που με τις καλύτερες ομάδες που είδαμε στην φάση των ομίλων. Αυτές που σε κάνουν να τις χαρακτηρίζεις ''αουτσάιντερ για το κύπελλο''. Αναφέρομαι στην εξαιρετική Κροατία: έκανε το απόλυτο, έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο και η 11αδα της (τουλάχιστον) δεν έχει να ζηλέψει σε πολλά από τα μεγάλα ονόματα του τουρνουά. Παίκτες με τρεξίματα και ανάσες, σημαντικό για τέτοιο τουρνουά. Πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και από την Αγγλία. Φρέσκια ομάδα, με διαφορετικό στυλ από τα προηγούμενα τουρνουά, δημιουργεί φάσεις και διαθέτει τον πρώτο σκόρερ (έως τώρα) του τουρνουά, Χάρι Κέιν. Κρατάω, επιφύλαξη λόγω του εύκολου ομίλου. Ικανή για όλα πάντως.

Με το δικό της στυλ, η Ουρουγουάη είναι ένα από τα καλά αουτσάιντερ για τίτλο. Σκληρή, δεμένη ομάδα και με λύσεις σε επίθεση και άμυνα. Έκανε το απόλυτο και παίζει το Σάββατο με την Πορτογαλία. Το Βέλγιο έχει δείξει σταθερότητα, ποιότητα σε όλες τις γραμμές, είχε την καλύτερη επίθεση του τουρνουά, πήρε όλα τα ματς και γιατί όχι να φτάσει μέχρι τέλος. Άλλωστε τετράδα με Αζάρ - Μέρτενς - Λουκάκου και ΝτεΜπρόιν, δεν νομίζω να έχουν πολλές ομάδες.

Με πολύ καλά παιχνίδια, Μεξικό - Ελβετία και Κολομβία είναι τρεις καλές ''ατραξιόν'' του θεσμού. Ερωτηματικά για το... ταβάνι τους πριν την έναρξη του τουρνουά, δείχνουν ότι μπορούν. Συμπαγή και πειθαρχημένα σύνολα, θα πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους. 

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.