Βαρδαβάς στο Capitano: «Ξεχάστε το Παγκρήτιο»

Special

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, στέλνει μήνυμα για την επιστροφή στην αθλητική... κανονικότητα, προτρέπει τους πολίτες να αποφύγουν το Παγκρήτιο και τα κλειστά, ενώ παράλληλα για την βιωσιμότητα της ανάπτυξης του αθλητισμού

Από την ερχόμενη Τρίτη, όπως ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αναμένεται να μπουν νέα δεδομένα στην αθλητική ζωή της χώρας.

Από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τις ομάδες, τους επαγγελματίες αθλητές μέχρι τους πολίτες που - μέχρι την εμφάνιση του κορωνοϊου, είχαν έντονη δραστηριότητα σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους

---> Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Κώστας Βαρδαβάς, σε συνέντευξη του στο Capitano.gr, αναφέρεται στην επόμενη ημέρα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, στέλνει ηχηρό μήνυμα για τις οικονομικές συνέπειες στα ταμεία της αθλητικής εταιρείας του Δήμου, ενώ προτρέπει να... ξεχάσουμε το Παγκρήτιο και τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους άθλησης μέχρι να βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο κατά του κορωνοϊου.

---> Κραυγή αγωνίας για την βιωσιμότητα της ανάπτυξης του αθλητισμού ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις

---> Ποια η εξέλιξη με το νέο κολυμβητήριο, τι θα γίνει με τα Εργασιακά πρωταθλήματα και το απαραίτητο υγειονομικό πρωτόκολλο στους αθλητικούς χώρους.


Ένα πρώτο σχόλιο για την επιστροφή στην κανονικότητα:

Ο τρόπος που αρχίζουμε να επανακάμπτουμε δεν είναι ο καλύτερος. Πάμε λίγο να ξεκινήσουμε άτσαλα. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σαφές σχέδιο, δεν είναι και εύκολο να γίνει, για να είμαι ειλικρινής.

Για την αθλητική επανεκκίνηση στο Ηράκλειο. Τι θα γίνει με το Παγκρήτιο: Αναμένουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα.Την Τρίτη θα ανοίξει το Παγκρήτιο αποκλειστικά για τους ελίτ αθλητές και την λίστα της Ολυμπιακής επιτροπής. Μια εξαιρετικά περιορισμένη - πιλοτική - επανεκκίνηση. Παρακαλώ, όλους τους αθλητές των σωματείων, όλων των αθλημάτων που αθλούνται στο Παγκρήτιο, να μην έρθουν στο στάδιο για να μην δημιουργηθεί συνωστισμός. Δεν θα επιτραπεί σε κανέναν η είσοδος, σε κανέναν χώρο, ανοιχτό ή κλειστό.

Ξεκινάμε δειλά - δειλά, δεν θεωρώ ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα μέσα στο 2020, σε καμία περίπτωση. Δεν μπορούμε να φανταστούμε το Παγκρήτιο όπως ήταν, με αθλητές να συναθροίζονται, ούτε τα παιδιά των καμπ. Και αναφέρομαι στην επισκεψιμότητα σε όλους τους χώρους, στο κολυμβητήριο, στο γυμναστήριο, ούτε στους χώρους της ενόργανης, του μποξ και του Ταε κβο ντο. Ξεχνάμε το Παγκρήτιο των 2.000 επισκεπτών για τους επόμενες μήνες. Χωρίς την ασφάλεια ενός εμβολίου ή ενός φαρμάκου, δεν γίνεται. Φαντάσου, ένας από τους αθλούμενους στο Παγκρήτιο να πάει να κάνει το τεστ, μέχρι και να βγει το αποτέλεσμα, για εμάς θα είναι σαν να είναι κρούσμα. Μεγάλη προσοχή στο ξεκίνημα

Για την επόμενη μέρα: Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, και θα πρέπει να γνωρίζουμε το επόμενο βήμα. Η ατομική ευθύνη μας ενδιαφέρει. Αυτό που εύχομαι είναι να βρεθεί σύντομα το εμβόλιο και τα φάρμακα, ναι μεν θα τηρούμε μια επιπλέον προστασία και υγιεινή αλλά δεν θα είναι υπό το φόβο

Για τους ανοιχτούς αθλητικούς χώρους: Εμείς, σαν Δήμος, αυτό που έχουμε να συμβουλέψουμε και να παροτρύνουμε τους πολίτες είναι να μην πηγαίνουν στους ανοιχτούς αθλητικούς χώρους. Αυτοί που υπάρχουν στην πόλη είναι γήπεδα μικρά μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Δεν ενδείκνυται να πηγαίνουν σε αυτούς τους χώρους, δεν μπορούν να απολυμαίνονται με τον τρόπο που πρέπει, δεν είναι εφικτό να παρακολουθείται η είσοδος και η έξοδος και σαφώς δεν έχουν ανοίξει και οι παιδικές χαρές, που είναι κάτι αντίστοιχο. Να επιλέξουν ατομικό τρόπο εκγύμνασης σε ανοιχτό χώρο και όχι σε αθλητικά κέντρα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα - με περισσότερη ελευθερία.

Περιμένουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως θα οριστούν από τις αρμόδιες επιτροπές για να τα εφαρμόσουμε καθώς και τα ονόματα των αθλητών και οδηγίες. Το νούμερο ένα ''όπλο'' της κατάστασης είναι η ατομική ευθύνη του καθενός.

Stadium.jpg#asset:45707


Για τα έργα στο Παγκρήτιο: Τελείωσαν τα τεύχη δημοπράτησης του στεγάστρου, βγαίνει η προκήρυξη για να εισαχθεί στην επόμενη (η στην μεθεπόμενη) οικονομική επιτροπή για να βγει στον ''αέρα''. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί διάφορα έργα και προμήθειες, όπως προβολείς στεγάστρων (λαμπτήρες), πράγματα με την μεταγωγή των ρευμάτων. Έχουν χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια και ολοκληρώθηκαν. Όμως, το μεγάλο ζήτημα είναι η δημοπράτηση του στεγάστρου, και η εκκρεμότητα με το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης.

Για την εξέλιξη των έργων: Με το στέγαστρο, περίμενα να έχει πάει λίγο νωρίτερα στην οικονομική επιτροπή. Χρειάστηκαν κάποιες τροποποιήσεις στην προκήρυξη.

Για τον πιθανότητα ανάληψης του τελικού του Nations League από το Παγκρήτιο, υπάρχει καμία εξέλιξη: Έχει κατατεθεί ο φάκελος, μας έκανε κάποιες ''παρατηρήσεις'' η UEFA σε κάποια θέματα μέσω της ΕΠΟ. Απαντήσαμε σε όλα σε συνεργασία με την ΕΠΟ και το Υπουργείο. Η διαδικασία αξιολόγησης από την UEFΑ βρίσκεται σε εξέλιξη.

aorakia.jpg#asset:116574


Κλειστά γήπεδα, μηδενικά έσοδα...

Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση. Όταν μια εταιρεία δεν έχει έσοδα και δεν νομίζω να επανέλθουμε - στα προ κορωνοϊου - μέχρι τον επόμενο χρόνο. Θα πρέπει να στηριχθεί η αθλητική εταιρεία του Δήμου, να γίνει ΑΜΚ. Είτε να επιδοτηθεί από το κράτος, είτε να επιδοτηθεί από τον Δήμο, είτε να της δοθεί η δυνατότητα δανεισμού με ευνοϊκούς όρους. Αν δεν στηριχθεί, η εταιρεία δεν θα αντέξει. Θα πρέπει να κάνουμε αλχημείες για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Θα αξιοποιήσουμε και τα Κοινωφελή προγράμματα των Δήμων, που θα βγουν το επόμενο διάστημα.

Για την ακύρωση των προγραμματισμένων αθλητικών διοργανώσεων που είχε αναλάβει το Ηράκλειο: Σωστά ακυρώθηκαν. Δεν μπορεί να ρισκάρει κανείς με αυτά. Εδώ αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω. Ήταν πολύ σημαντικά γεγονότα, τα διεθνή γεγονότα, τα παιδικά τουρνουά για την τοπική οικονομία. Καταλαβαίνουμε την αξία τους, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, πρώτα η δημόσια υγειά.

Υπάρχει κάποια εξέλιξη με το νέο κολυμβητήριο: Έχουμε μείνει στη συνάντηση που προηγήθηκε με τον Υφυπουργό Αθλητισμού. Του υποδείξαμε ένα οικόπεδο στον Άη Γιάννη, για να κατασκευαστεί ένα κολυμβητήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών, με πισίνα εκμάθησης που θα φιλοξενεί και διεθνείς αγώνες. Είπαμε και με τον Υπουργό ότι θα πρέπει ότι μέσω της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κολύμβησης, να δούμε τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τέτοια γεγονότα. Έχει υπάρξει επικοινωνία του Υφυπουργού με μελετητές και αναμένουμε αν εγκρίνει και εκείνους για να δούμε πως θα προχωρήσει.

23400.jpg#asset:168595


Είστε άνθρωπος του αθλητισμού, μια άποψη για τις κινήσεις των Ομοσπονδιών, των ομάδων με στόχο την επανέναρξη:

Δεν υπάρχει άσπρο - μαύρο. Έχουμε αθλήματα που στηρίζονται σε εμπορικές επιχειρήσεις και χορηγούς, όλοι αυτοί θέλουν να υπάρχει το προϊόν. Οι επαγγελματίες αθλητές η μη θα κληθούν ξαφνικά να μπουν στους αγωνιστικούς χώρους να παρουσιάσουν τι, να δυσφημούν πλέον το άθλημα. Φαντάζεσαι ένας αθλητής τέτοιου επιπέδου να μην προπονείται για δύο μήνες. Δεν είμαι αρμόδιος αλλά θεωρώ ότι χρειάζεται μια προετοιμασία για να επανέλθει ο αθλητής, όχι μόνο για το προϊόν αλλά και για την υγεία τους. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Από ότι βλέπω, διίστανται και οι απόψεις των αθλητών. Για μένα η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να ρυθμίζει όλα αυτά τα θέματα.

Ποιο το μέλλον των Εργασιακών πρωταθλημάτων; Σίγουρα δεν θα ολοκληρωθεί το ποδόσφαιρο. Εάν υπάρξει θέμα με την επανεκκίνηση των ομαδικών αθλημάτων, ενδέχεται τον Σεπτέμβριο να συζητήσουμε μαζί με τους φορείς, μια μίνι ολοκλήρωση του πρωταθλήματος στο μπάσκετ, με λίγες ομάδες. Δεν πρόκειται να γίνουν όλα τα ματς. Να ξεκινήσουμε τα πρωταθλήματα, όπως ήταν, αποκλείεται.

Για τις Live διαδικτυακές προπονήσεις από τα μέσα δικτύωσεις του Δήμου. Υπήρχε ανταπόκριση; Ο Δήμος Ηρακλείου κατάφερε μέσα από αυτή την διαδικασία να προσελκύσουμε κόσμο στα Live και πέρα από τον Δήμο. Υπήρχε μεγάλη επισκεψιμότητα, συγκρίνοντας και με άλλου είδους επαγγελματικά site, δεχτήκαμε εκατοντάδες θετικά σχόλια. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι μέσα από αυτή την διαδικασία. Πολλά μέλη των γυμναστηρίων μας, συνέχισαν να κάνουν γυμναστική από το σπίτι και αυτό ήταν ευεργετικό όλες αυτές τις ημέρες.

Για το νέο site της εταιρείας Αθλητισμού του Δήμου:

Αυτό είναι προϊόν δουλειάς μελών του Δ.Σ, τακτικών και αναπληρωματικών που είναι σχετικοί με το αντικείμενο. Αναβαθμίσαμε το site, μπαίνει στη ζωή μας ένας νέος τρόπος διακίνησης υπηρεσιών. Έχουμε συζητήσει και για την διάθεση των γηπέδων σε δημότες και ομάδες, όπου θα πρέπει από εδώ και εξής να γίνεται με απολύτως αυτοματοποιημένο τρόπο.

Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους δημότες;

Ναι θέλω να απευθυνθώ στους Ηρακλειώτες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μας δόθηκε η ευκαιρία μέσα από τους περιοριστικούς όρους, να γνωρίσουμε ένα άλλο Ηράκλειο, να περπατήσουμε, να γνωρίσουμε όμορφες γωνιές του, να δούμε τα συν και τα πλην του αλλά πάνω από όλα ήταν μια ανθρώπινη πόλη, χωρίς όλα αυτά τα δυσάρεστα της καθημερινότητας που ζούσαμε. Συναντηθήκαμε με το ποδήλατο μας ή με τα πόδια, στις βόλτες που κάναμε, στα Τείχη, δίπλα στη θάλασσα, κτλ. Ας προσπαθήσουμε να σεβαστούμε και να πλησιάσουμε αυτό που ζούσαμε, και ας μην τα ξεχάσουμε όλα. Θα πρέπει όλοι να έχουμε στην καθημερινότητα τους ένα κομμάτι όπου θα το αφιερώνουν σε μια ήπια φυσική αθλητικότητα. Περπάτημα, τρέξιμο ή ποδήλατο. Αυτό θα πρέπει να το βάλουν βαθιά μέσα τους. Υπάρχουν τρόποι να ξεκινήσουν να αθλούνται στο δρόμο, στο σπίτι τους και θα έρθει η ώρα που θα ξανασυναντηθούμε στα γυμναστήρια και στα γήπεδα. Ας μείνει κάτι καλό από αυτό που μας συνέβη, να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.