Βασιλάκης: «Έτσι θα γίνει το γήπεδο του ΟΦΗ στο αεροδρόμιο»

18:34 | 18/07/2021

Ο αντιδήμαρχος δημοτικής περιουσίας, Μανόλης Βασιλάκης αναφέρθηκε στη διπλή ανάπλαση και το νέο γήπεδο του ΟΦΗ στην περιοχή του αεροδρομίου.

Μιλώντας στο σάιτ gazzetta.gr ο κ.Βασιλάκης αναφέρθηκε σε ό,τι αφορά το πλάνο για το γήπεδο του ΟΦΗ στο «Ν. Καζαντζάκης».

«Το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης καταργείται και δημιουργείται νέο στο Καστέλλι Πεδιάδος, το οποίο αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται. Ο Δήμος Ηρακλείου ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το μέλλον της έκτασης του αεροδρομίου. Αν δεν κάνουμε κάτι θα δοθεί στο ΤΑΪΠΕΔ, το οποίο θα βάλει έναν επενδυτή ο οποίος θα κάνει εκεί ό,τι θέλει. Εμάς μας ενδιαφέρει, είναι 3.500 στρέμματα, από τα οποία ένα μεγάλο μέρος ανήκει ήδη στον Δήμο. Για να προλάβουμε τα γεγονότα, αναθέσαμε σε μια μελετητική ομάδα να μας κάνει προτάσεις για το μέλλον αυτής της έκτασης. Μεταξύ των προτάσεων αυτών είναι και μια πρόταση, της λεγόμενης διπλής ανάπλασης.

Δηλαδή ο Δήμος σε όλη του την έκταση έχει χώρους που προβλέπονται για πάρκα, πλατείες, παιδικούς σταθμούς, σχολεία και δεν έχει πάντα τα χρήματα για να πληρώσει τους ιδιώτες και να πάρει αυτούς τους χώρους. Υπάρχει λοιπόν μια πρόταση, ώστε μέσα στον χώρο του αεροδρομίου να οριστεί ένας χώρος όπου θα μπορούν να δημιουργηθούν οικόπεδα προς εκμετάλλευση. Και ο Δήμος Ηρακλείου αντί να πληρώσει εσάς που έχετε ένα οικόπεδο στον Μασταμπά και το θέλει για πράσινο, να σας δώσει ένα οικόπεδο στον χώρο του αεροδρομίου και να πάρει το οικόπεδο του Μασταμπά. Οι μελετητές αυτοί κατά σύμπτωση είναι και μελετητές της πολεοδομικής μελέτης των Καμινίων και βλέπουν τα Καμίνια που έχουν έλλειψη πρασίνου.

Προτείνουν λοιπόν στο πλαίσιο αυτής της διπλής ανάπλασης να δοθεί στον ΟΦΗ ένας χώρος γηπέδου στην Αλικαρνασσό, στον χώρο του αεροδρομίου, και να μας παραχωρηθεί το οικόπεδο στα Καμίνια, εκεί που βρίσκεται τώρα το γήπεδο του ΟΦΗ, το "Γεντί Κουλέ". Αυτή είναι μια πρόταση των μελετητών, που από ό,τι κατάλαβα ενδιαφέρει και τον ΟΦΗ. Ενδιαφέρει όμως και τον Δήμο. Εγώ προσωπικά και η παράταξή μου, η Ηράκλεια Πρωτοβουλία, την υιοθέτησα. Έχει προτείνει την αποδοχή αυτής της πρότασης, αλλά και άλλοι εντός του Δήμου τη βλέπουν θετικά. Από την Αλικαρνασσό υπάρχει μια αντίδραση. Εγώ όμως είπα ότι δεν με ενδιαφέρουν τα οπαδικά. Άλλο το γήπεδο του Ηροδότου των 1000 θέσεων και άλλο ένα γήπεδο 25.000 θέσεων, όπου θα μπορούν να γίνει και αγώνες της Εθνικής μας. Και θα ωφελήσει τη Νεά Αλικαρνασσό. Τις προάλλες αγωνίστηκε ο Ηρόδοτος με τον Πανιώνιο. Αν υπήρχε αυτό το γήπεδο θα ήταν πολύ λογικό να πάει να παίξει εκεί και να γεμίσει το γήπεδο.

Ή παλιότερα είχε παίξει με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο. Προφανώς θα άνοιγαν οι πόρτες για ένα τέτοιο παιχνίδι. Είπα επομένως ότι αυτό δεν θα το κρίνουμε με οπαδικά κριτήρια. Αν το εισηγούμαι, δεν είναι επειδή αγαπώ τον ΟΦΗ ή αγαπώ τους μελετητές. Είναι διότι αγαπώ τον Δήμο Ηρακλείου και το κομμάτι του Δήμου που λέγεται Νέα Αλικαρνασσός. Θα ωφελήσει πάρα πολύ αν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, σε βάθος χρόνου βέβαια. Πρέπει να σημειώσετε ότι οι εργασίες στο Καστέλλι θα κρατήσουν πέντε χρόνια. Όλα αυτά θα πρέπει να εγκριθούν από την Κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπιστευτεί τον Δήμο Ηρακλείου, παρά ψάχνει κάποιον μεγάλο επενδυτή ώστε να εισπράξει όσα περισσότερα χρήματα. Εμείς όμως θέλουμε μια λύση που θα ικανοποιήσει την πόλη. Η πρόταση προβλέπει και χώρους κατοικίας, χώρους καινοτομίας, έξυπνων εταιρειών. Προβλέπει έσοδα για το Δημόσιο και τον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και εκτεταμένους χώρους πρασίνου, αθλητικούς χώρους».

- Μιλώντας υποθετικά, στη βάση ότι θα χτιστεί νέο γήπεδο για τον ΟΦΗ στην περιοχή του αεροδρομίου. Σε ποιον θα ανήκει;

«Η σκέψη είναι να ανταλλαγεί με το γήπεδο των Καμινίων. Βεβαίως αν πάρουμε 20 στρέμματα στα Καμίνια και δώσουμε 30 στρέμματα στην Αλικαρνασσό, προφανώς θα γίνουν κάποιες εκτιμήσεις της αξίας του ενός και του άλλου. Θα υπάρξει και μια εξίσωση χρηματική από ό,τι φαντάζομαι. Έχουμε μπροστά μας πέντε χρόνια για να το δούμε αυτό. Είναι όλα πρόωρα. Είναι άγνωστο αν η Κυβέρνηση υιοθετήσει τα σχέδιά μας. Δεν το ξέρουμε. Στόχος είναι να ωφεληθεί όλο το Ηράκλειο και κυρίως η Νέα Αλικαρνασσός από 3.500 στρέμματα παρθένου εδάφους σε ωραία θέση, παραθαλάσσια. Είναι 3.500 στρέμματα μαζί με τους χώρους γύρω από το αεροδρόμιο.

Δηλαδή μαζί με τα στρατόπεδα που είναι γύρω από το αεροδρόμιο. Τώρα, το σε ποιον θα ανήκει είναι υποθετικό. Μπορεί ο Δήμος να θέλει να φτιάξει αυτός το γήπεδο και να είναι δημοτικό γήπεδο. Μπορεί να το κάνει ο ΟΦΗ, μπορεί να συμβάλει η Περιφέρεια. Αυτά είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν στο μέλλον. Το πιθανότερο όμως είναι να το αναλάβει η ίδια η ομάδα, δεδομένου ότι της ανήκει σήμερα το γήπεδο στα Καμίνια».

- Σε σχέση με την έκταση στα Καμίνια θα παραχωρηθεί δηλαδή μεγαλύτερος χώρος στην περιοχή του αεροδρομίου;

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να χορηγηθεί μεγαλύτερη έκταση από αυτή που είναι σήμερα, γιατί το περίφημο Γεντί Κουλέ χωράει 8.000 θεατές, στριμωγμένους. Εμείς φαντάζομαι ότι θα θέλαμε ένα γήπεδο, ξέρω γω, 15.000 θέσεων; 20.000; Να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος και να μπορεί να αξιοποιηθεί από την Εθνική ομάδα, να δίνονται διεθνείς αγώνες. Πάμε με άλλα κριτήρια σε ένα νέο γήπεδο. Εκτιμώ ότι δεν θα πάμε σε ένα στριμωγμένο γήπεδο, αλλά σε ένα πιο άνετο. Άρα θα δοθούν μεγαλύτερες εκτάσεις και θα πρέπει βέβαια πιστοποιημένοι εκτιμητές να εκτιμήσουν την αξία του ενός και του άλλου και να καθορίσουν πιθανώς μια εξίσωση σε χρήματα. Αποκλείεται να είναι η μία αξία ίδια με την άλλη».

- Στον χώρο του αεροδρομίου, εκτός από το γήπεδο, τι άλλο περιλαμβάνει η πρόταση των μελετητών;

«Η πρόταση περιλαμβάνει 30% πράσινο, 20% η διπλή ανάπλαση που σας είπα, 20% τουρισμό, 15% καινοτομία, 15% εμπόριο. Στόχος είναι το πράσινο να πάει στον βορρά, σε επαφή με τη θάλασσα, ώστε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο. Είναι εξαιρετικό σχέδιο. Όταν λέμε 30% πράσινο σε 3.500 στρέμματα, μιλάμε για 1000 στρέμματα πράσινο. Είναι τεράστια υπόθεση. Αν σκεφτείτε ότι το Πάρκο Γεωργιάδη που είναι πολύ σημαντικός χώρος αναψυχής του Ηρακλείου είναι λιγότερο από 20 στρέμματα, φαντάζεστε τα 1000 στρέμματα; Θα είναι όνειρο για την πόλη».

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.