Βελτιώστε την υγεία σας το 2020

14:20 | 30/01/2020

Η αρχή κάθε χρονιάς αποτελεί για αρκετούς ανθρώπους ένα σημείο περισυλλογής και επανέναρξης

Αναλογίζονται τι δεν πήγε καλά την προηγούμενη χρονιά και βάζουν στόχους για τη νέα

Το κακό όμως είναι πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να οργανώσουν σωστά και να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχουν τον στόχο αυτό. Έτσι πολλές φορές, ίσως επειδή θέλουν να δουν γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα, ξεφεύγουν από τα όρια και καταλήγουν να ακολουθούν πολύ αυστηρές δίαιτες ή να γυμνάζονται με πολύ έντονο ρυθμό. Το μόνο που καταφέρνουν όμως έτσι είναι να κουραστούν γρήγορα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να σταματήσουν την προσπάθειά τους μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε με σωστό τρόπο την υγεία σας μέσα στο 2020!

Βάλτε την κίνηση στη ζωή σας

Η καθημερινή μας ζωή είναι γεμάτη άγχος. Για να ηρεμήσουμε και να ξεφύγουμε, καταφεύγουμε σε δραστηριότητες που είναι πιο καθιστικές όπως η τηλεόραση, ο υπολογιστής και το διάβασμα, οι οποίες όμως όταν γίνονται για πολλή ώρα δεν είναι καλές για την υγεία μας. Πολλοί εργάζονται επίσης σε καθιστικές εργασίες, κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Πρέπει να κινούμαστε περισσότερο, να σηκωνόμαστε συχνά, να τεντώνουμε τα χέρια μας και τα πόδια μας, ή να κάνουμε μικρούς περιπάτους. Μπορούμε όμως να γυμναστούμε ακόμη και όταν καθόμαστε ή ξαπλώνουμε, όπως για παράδειγμα στην καρέκλα του γραφείου όταν βρισκόμαστε στη δουλειά.

Βάλτε την υγιεινή διατροφή στη ζωή σας

Στην προσπάθειά τους να χάσουν πολλά κιλά και γρήγορα, πολλοί καταφεύγουν σε δίαιτες τουλάχιστον αμφισβητήσιμες, αν όχι επικίνδυνες. Σε αυτές καλούνται να σταματήσουν εντελώς την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ή ακόμη πιο ακραία, καλούνται να τρώνε μόνο μία τροφή για κάποιες μέρες. Έτσι, ενώ τα κιλά χάνονται αρχικά, είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο, οπότε τα ξαναπαίρνουν μετά από λίγο καιρό. Όπως αναφέρουν πολλοί διατροφολόγοι και επιστήμονες, σημαντικό ρόλο στην καλή διατροφή παίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο πιάτο μας. Καλό είναι να καταναλώνουμε όσπρια και ψάρια και να μειώσουμε το κόκκινο κρέας και το ζωικό λίπος. Όλα τα παραπάνω καθώς επίσης και η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και η μείωση του αλατιού και της ζάχαρης μπορούν να μας βοηθήσουν όχι μόνο να χάσουμε βάρος αλλά και να κάνουμε τον οργανισμό μας πιο υγιή.

Το νερό βοηθάει

Το νερό αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και η κατανάλωση του σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα. Το πόσο θα πιει ο κάθε άνθρωπος εξαρτάται από τη δουλειά που κάνει, τον σωματότυπό του, ακόμη και από τις καιρικές συνθήκες. Όπως μας ενημερώνουν πολλοί ειδικοί, το νερό βοηθά την υγεία μας σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην καλή λειτουργία των νεφρών, της καρδιάς, του στομάχου, ακόμη στη θεραπεία πονοκεφάλων.

Επιλέξτε την άσκηση που σας ταιριάζει

Πολλοί νομίζουμε ότι η γυμναστική γίνεται μόνο μέσα στα γυμναστήρια σηκώνοντας βάρη, τρέχοντας στον διάδρομο ή χρησιμοποιώντας διάφορα μηχανήματα, πράγμα όμως που δεν αρέσει σε πολύ κόσμο και επίσης δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να γυμναστεί κανείς εκτός γυμναστηρίου κάνοντας κάτι που τον ευχαριστεί. Έτσι μπορεί να κάνει κάποιο άθλημα (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, στίβο) ή να περπατάει, να κάνει κολύμπι, να οδηγεί ποδήλατο. Ο χορός (λάτιν ή παραδοσιακός) μπορεί επίσης να βοηθήσει, το ίδιο και η yoga ή η zumba. Μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε την άσκηση που σας κάνει να νιώθετε όμορφα και να εξασκηθείτε χωρίς την αίσθηση της αγγαρείας ή του ψυχαναγκασμού, ακόμη και μέσα στο σπίτι σας.

Αποφύγετε τις καταχρήσεις

«Μέτρον άριστον» έλεγε ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος στην αρχαιότητα και δεν είχε άδικο. Οποιαδήποτε κατάχρηση και οποιοσδήποτε εθισμός μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην υγεία μας, ενώ το μέτρο και η ισορροπία βοηθούν σημαντικά.

Συνήθως όταν ακούμε για καταχρήσεις πηγαίνει το μυαλό μας στους εθισμούς σε ουσίες όπως είναι το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, η καφεΐνη ή η νικοτίνη. Όμως αυτός δεν είναι ο μόνος τύπος εθισμού. Υπάρχει και ο εθισμός σε δραστηριότητες. Τι εννοούμε με αυτό; Ένας άνθρωπος εθίζεται στην ευχαρίστηση που του προκαλεί μία δραστηριότητα που κάνει, την οποία δεν θέλει να σταματήσει, πράγμα που είναι επικίνδυνο για την υγεία του. Για παράδειγμα, υπάρχει ο εθισμός στο διαδίκτυο και τα βιντεοπαιχνίδια, όπου οι εθισμένοι περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση τους, ο εθισμός στο φαγητό, ο οποίος προκαλεί προβλήματα υγείας, ή ακόμα και ο εθισμός στον τζόγο, ο οποίος προκαλεί οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα

Όποιο είδος εθισμού και αν έχει κάποιος, σωματικό ή ψυχολογικό, μπορεί να απευθυνθεί στους ειδικούς, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να τον ξεπεράσει και έτσι να έχει ένα πιο όμορφο 2020 και μία πιο υγιή ζωή γενικότερα.

Ξεκινήστε σήμερα

Πιστεύουμε πως ακολουθώντας τα παραπάνω και με αρκετή υπομονή, θα δείτε πολλά οφέλη τόσο στο 2020 όσο και στα επόμενα χρόνια της ζωής σας. Μην ξαναπείτε τη φράση «από Δευτέρα» ή «από αύριο». Πείτε τη λέξη «σήμερα» και να ξεκινήστε. Σπάστε τον μεγάλο στόχο που έχετε θέσει σε πολλούς μικρότερους, έτσι ώστε να μην απογοητευτείτε και κρατήστε μία θετική στάση απέναντί του, όσα προβλήματα και αν προκύψουν. Με υπομονή, θέληση και πείσμα, μπορείτε να κάνετε τη ζωή σας πιο όμορφη και γεμάτη υγεία!

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.