Χρυσό Παπούτσι: Οι πρώτοι σκόρερ στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και η μάχη για το βραβείο

19:00 | 24/11/2023

Το Χρυσό Παπούτσι είναι το βραβείο που κάθε μεγάλος επιθετικός θέλει να έχει στη συλλογή του, καθώς αποδεικνύει την ευχέρειά του στο σκοράρισμα στη διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου. Ποιος είναι, λοιπόν, στην pole position της ανάδειξης του πρώτου σκόρερ στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και ποιοι παίκτες των καταδιώκουν;

Κάθε στράικερ "τρέφεται" από τα τέρματα που φιλοδωρεί τις αντίπαλες άμυνες, με τα γκολ να δίνουν -εξάλλου- τις νίκες και τα τρόπαια στις ομάδες. Για αυτόν τον λόγο οι υψηλότερα αμειβόμενοι ποδοσφαιριστές στον κόσμο είναι οι επιθετικοί και οι μόνοι που έχουν ξεχωριστό βραβείο για την απόδοσή τους σε μια συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία.

Το Χρυσό Παπούτσι αποτελεί την απόλυτη και αδιαμφισβήτητη απόδειξη του πόσο "καυτός" είναι ένας επιθετικός κάθε αγωνιστική περίοδο. Το εν λόγω βραβείο καθιερώθηκε τη σεζόν 1967/1968 από το γαλλικό περιοδικό France Football και έκτοτε δίνεται στον παίκτη που έχει πετύχει τα περισσότερα τέρματα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μέσω ενός συστήματος βαθμών που αξιολογούν τη δυσκολία του εκάστοτε πρωταθλήματος.

Τα πέντε κορυφαία, λοιπόν, της Ευρώπης (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A και Ligue 1) βαθμολογούν με 2 πόντους κάθε γκολ, ενώ τα υπόλοιπα, που καθορίζονται ανάλογα με την ετήσια κατάταξη της UEFA, δίνουν 1,5 ή 1 βαθμό στο κάθε τέρμα.

Χάρι Κέιν: Το μεγάλο φαβορί

Ο Άγγλος διεθνής έχει ξεκινήσει τη χρονιά με "σπασμένα τα φρένα". Έχει -ήδη- ξεπεράσει τους πρώτους σκόρερ της περσινής Bundesliga, Κρίστοφερ Ενκουκού και Νίκλας Φίλκρινγκ, που είχαν βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα 16 φορές και με 17 γκολ σε 11 αναμετρήσεις, αποτελεί το μεγάλο φαβορί για να πάρει το Χρυσό Παπούτσι.

Σε 16 συμμετοχές με την Μπάγερν Μονάχου έχει σημειώσει 21 τέρματα, καταδιώκοντας τους Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Γκερντ Μίλερ που έχουν το ρεκόρ των περισσότερων γκολ (41) σε μια χρονιά με τους Βαυαρούς.

Παράλληλα, αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίον οι Βαυαροί είναι πρώτοι στη στατιστική κατηγορία τόσο των xGoals με 32,4, όσο και στα τέρματα (42) ανάμεσα στις ομάδες των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων.

Έρλινγκ Χάλαντ: Το νορβηγικό θωρηκτό

Ο κάτοχος του Χρυσού Παπουτσιού με 36 γκολ σε 35 συμμετοχές την αγωνιστική περίοδο 2022/2023, μπορεί να βλέπει τον Κέιν να προηγείται, αλλά και ο ίδιος διανύει ακόμα μια σεζόν που παραβιάζει με μεγάλη ευκολία την αντίπαλη εστία, καθώς σε 12 εμφανίσεις με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι στην Premier League, μετράει 13 γκολ.

Δεδομένου του γεγονότος ότι το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου έχει 4 αγωνιστικές περισσότερες από την Bundesliga, 40 έναντι 36, ο Έρλινγκ Χάλαντ παραμένει -ακόμα- μια υπολογίσιμη δύναμη στο κατόπι του Χάρι Κέιν.

Κίλιαν Εμπαπέ: Αναγεννημένος και ηγέτης

Ο Κιλιάν Εμπαπέ αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη της επόμενης μέρας των Παριζιάνων, καθώς το νέο πρότζεκτ της Παρί Σεν Ζερμέν έχει τον Γάλλο σε πρώτο πλάνο και δίπλα του φέρελπις ποδοσφαιριστές που διψούν για διακρίσεις.

Αυτό από ότι φαίνεται λειτουργεί ευεργετικά -μέχρι στιγμής- για τον 24χρονο, ο οποίος μοιάζει πιο απελευθερωμένος στην αγαπημένη του θέση, αριστερό εξτρέμ που συγκλίνει δοκιμάζοντας το δυνατό του δεξί πόδι ή παίζοντας στη γραμμή εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά και την ικανότητά του στην ντρίπλα.

Κατά συνέπεια, ο απολογισμός μετά από 11 αγώνες με τη φανέλα της Παρί στη Ligue 1 είναι 13 γκολ και 1 ασίστ, ενώ με το χατ-τρικ του κόντρα στη Ρεμς έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα στο γαλλικό πρωτάθλημα στη νέα χιλιετία με 8, αφήνοντας μόνο στη δεύτερη θέση τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς με 7.

Λαουτάρο Μαρτίνες: Ο αρχηγός που έψαχνε για χρόνια η Ίντερ

Αν και απέχει πολύ από το να θεωρηθεί διάδοχος του Χαβιέρ Ζανέτι, τόσο από άποψη αγωνιστικής προσφοράς όσο και από άποψη υπόστασης, ωστόσο, ο Λαουτάρο Μαρτίνες είναι ο πρώτος πραγματικός ηγέτης του μιλανέζικου οργανισμού μετά τον Αργεντινό θρύλο.

Με τις εμφανίσεις του πέρυσι (2022/2023) οδήγησε την Ίντερ στον πρώτο της τελικό σε Champions League μετά το τρεμπλ της σεζόν 2009/2010, ενώ και το 2020/2021 αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η ιταλική ομάδα επέστρεψε στην κορυφή της Serie A ύστερα από τη 10ετή ανομβρία.

Φέτος, δικαιώνει απόλυτα την απόφασή του να κλείσει τα αυτιά στις μεταγραφικές σειρήνες, οδηγώντας εκ του ασφαλούς την αρμάδα του Σιμεόνε Ιντζάγκι σε ένα ακόμη Scudetto, έχοντας 12 γκολ σε ισάριθμες αγωνιστικές.

Μπορεί να μην αποτελεί την επιτομή του δεινού εκτελεστή, καθώς τα περισσότερα τέρματα που έχει πετύχει με την Ίντερ στο πρωτάθλημα ήταν πέρυσι και πρόπερσι με 21, αλλά δεδομένου της εκπληκτικής σεζόν που κάνει δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μπει σφήνα στη διεκδίκηση του Χρυσού Παπουτσιού.

Τζουντ Μπέλιγχαμ: Το παιδί-θαύμα πρωταγωνιστεί σε νέα θέση

Ο παίκτης που κρίνει τα μεγάλα παιχνίδια και με τα γκολ του δίνει τρίποντα στη Ρεάλ Μαδρίτης στα τελευταία λεπτά τον αγώνων. Ο άνθρωπος που έχει "κρύο αίμα" και η απόδοσή του από το ξεκίνημα της σεζόν είναι καθοριστική στο να βρίσκεται η "Βασίλισσα" -ήδη- από την 4η αγωνιστική του Champions League στους "16" της διοργάνωσης και στη La Liga στο -2 από την πρωτοπόρο Τζιρόνα.

Έντεκα αγώνες στο ισπανικό πρωτάθλημα ήταν ικανοί για να δείξει ο Τζουντ Μπέλιγχαμ το πλούσιο ταλέντο του, σε μια θέση που είναι μεταξύ 8-10αριού, ενώ πολλές φορές μετατρέπεται και σε δεύτερος επιθετικός. Η επιτομή του σύγχρονου ποδοσφαιριστή που θέλει να έχει κάθε προπονητής στο ρόστερ του.

Ο Άγγλος σταρ πραγματοποιεί σεζόν καριέρας, κάτι που αποδεικνύεται και από τους εξωφρενικούς αριθμούς του ιδίως στο σκοράρισμα. Μετά από 11 ματς στη La Liga μετράει 10 γκολ και 2 ασίστ, έχοντας αναδειχθεί και σε 8 περιπτώσεις "Πολυτιμότερος Παίκτης" στις αναμετρήσεις των Μερένγκες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι την ώρα που ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση για την επιλογή του το καλοκαίρι του 2023 να τον κάνει κάτοικο Μαδρίτης, ο ποδοσφαιρικός κόσμος τρίβει τα μάτια του από τα όσα παρουσιάζει ο 20χρονος χαφ στο χορτάρι.

Εάν και είναι από δύσκολο έως απίθανο να κερδίσει στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2023/2024 το Χρυσό Παπούτσι, εντούτοις, κανείς δεν μπορεί να του στερήσει το δικαίωμα να ονειρεύεται την κατάκτηση της κορυφής στον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Ευρώπης.

Πηγή: Sport24

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.