Δέλλας: «Από την πρώτη μέρα στον ΟΦΗ αξιολογώ τα πράγματα»

ΟΦΗ

Οσα είπε ο Τραϊανός Δέλλας στην ανοιχτή προπόνηση της Τετάρτης.

Ο προπονητής του ΟΦΗ μίλησε στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο ΒΑΚ για τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, τη βελτίωση της ομάδας του, αλλά και τη συνέχεια.

Επίσης, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του καλοκαιριού και την αξιολόγηση του ρόστερ.

Αναλυτικά όσα είπε:

Έφυγε το άγχος και η πίεση ενόψει της συνέχειας; «Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο άγχος. Το παιχνίδι αυτό (με τον ΠΑΣ Γιάννινα) ήταν πολύ σημαντικό, είχαμε τονίσει την κρισιμότητα και τη δυσκολία που θα είχε. Νομίζω πως μπήκαμε πάρα πολύ καλά, βοήθησε και η κόκκινη κάρτα που πήρε ο αντίπαλος στο πρώτο ημίχρονο. Δεν το διαχειριστήκαμε και τόσο καλό, ήμασταν αρκετά νευρικοί, μπορούσαμε να «τελειώσουμε» το παιχνίδι πιο γρήγορα, αυτό έγινε στις καθυστερήσεις και στο δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Αυτό ήταν ένα παιχνίδι σημαντικό, μέχρι το επόμενο που είναι επίσης σημαντικό και είναι εκτός έδρας».

Πως εξηγεί ότι κάποιες φορές όταν μία ομάδα παίζει με αριθμητικό πλεονέκτημα «θολώνει»: «Δεν είναι θέμα θολούρας. Ο αντίπαλος που μένει με 10 θα μείνει πίσω, θα περιμένει το δικό σου λάθος για να βγει στην κόντρα επίθεση και αυτό συνέβαινε, όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά δίναμε δικαιώματα, χωρίς μεγάλη πίεση, στους αντιπάλους να μας κάνουν μία-δύο ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο. Και αυτό που φοβόμουν είναι πως θα μπορούσε σε αυτές τις ευκαιρίες να μπει ένα γκολ και μετά τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα για εμάς. Ήταν μία ειδική συνθήκη και νομίζω πως από εδώ και πέρα πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα αυτές τις ειδικές συνθήκες».

Ήταν «κλειδί» ότι ο ΟΦΗ, σε αντίθεση με το ματς με τον Ατρόμητο βρήκε το γκολ στην πρώτη του φάση;: «Ευκαιρίες δημιουργήσαμε πολλές και με τον Ατρόμητο και με τα Γιάννενα με 10 παίκτες, δεν είναι εύκολο, το θέμα είναι να δημιουργούμε και το γκολ θα έρθει, είτε είναι ένα ή περισσότερα. Το ζητούμενο είναι το γκολ. Βέβαια πολύ σημαντικό για μας ότι τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι κρατάμε το μηδέν πίσω και εντός και εκτός έδρας και με ομάδες που έπαιζαν με 11».

Για τον Θεοδοσουλάκη και την αξιολόγηση του σε μία νέα θέση: «Είναι μία διαδικασία που εγώ πάντα ψάχνομαι για παίκτες που μπορούν να μας βοηθήσουν. Συνήθως παίκτες που παίζουν μπροστά τους βολεύει περισσότερο να έρχονται λίγο πιο πίσω γιατί βλέπουν τον αντίπαλο τους μπροστά. Άρα ένας παίκτης που έχει τη δυνατότητα να παίζει με πλάτη, νομίζω έχει τη δυνατότητα να έχει όλη την ομάδα μπροστά. Δεν θέλω να αναφερόμαστε συνέχεια σε αυτά τα παιδιά, να τους βάζουμε βάρος και πίεση, είναι παιδιά με ταλέντο και μέσα από την προπόνηση και τη διαδικασία θα τους δοθεί ο χρόνος να δείξουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν μέσα στην ομάδα. Είναι παιδιά που εμείς πρέπει να τα βοηθήσουμε. Μέσα από μία δομημένη ομάδα που ξέρει τι ζητάει μέσα από το γήπεδο, ούτως ώστε μέσα από την προπόνηση κάθε μέρα αυτά τα παιδιά, μαθαίνουν πράγματα, τους δείχνουμε πράγματα και έτσι θα πρέπει να αξιολογηθούν. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ώστε ένας παίκτες να μάθε μία νέα θέση. Θέλει χρόνο, θέλει πάρα πολύ υπομονή και από εμάς, να το δείχνουμε στους παίκτες. Το θέμα είναι πως θα αποδώσει καλύτερα και πως θα προσαρμοστεί. Αν δεν παίξει καλά δεν είναι ευθύνη του παίκτη είναι ευθύνη δικιά μου. Είμαι της λογικής πως ο παίκτης πρέπει πρώτα να μάθει τα βασικά της θέσης, κάθε θέση έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Άλλο είναι το στόπερ που παίζει με τρεις και άλλε όταν παίζει με τέσσερις πίσω. Άλλη είναι η απαίτηση από τον ίδιο παίκτη, εκεί είναι η διαφοροποίηση η μεγάλη και πόσο μάλλον όταν παίρνεις έναν παίκτη από την επίθεση, να τον κάνεις αμυντικό. Έχει περισσότερα στο μυαλό του επιθετικά και ίσως μπορεί να σε βοηθήσει, αλλά μπορεί αμυντικά...

Σε μία φάση με ρώτησε σήμερα αν "έπρεπε να βγω εκεί να μαρκάρω". Για να εξελιχθεί ο παίκτης και στο μυαλό, δεν πρέπει να του πεις τι πρέπει να κάνει. Πρέπει να τον ρωτήσεις αυτόν τι πιστεύει ότι πρέπει να κάνει. Να βρει αυτός τη λύση. Αυτό έκανα σήμερα, τον ρώτησα τι πιστεύει πως έπρεπε να κάνει. Πρέπει να σκεφτείς ποιος είναι πιο επικίνδυνος. Θέλω να πω πως είναι μία ολόκληρη διαδικασία που την ακολουθώ πιστά, όχι μόνο για τους νεαρούς, για όλους. Γιατί οι παίκτες καταλαβαίνουν και αντιλαμβάνονται τα πράγματα όταν οι ίδιοι σκέφτονται, όχι όταν τους λες πληροφορίες εκεί, "τρέξε εκεί, κάνε πάσα εκεί". Γιατί μέσα στο παιχνίδι αυτή παίρνουν τις αποφάσεις, δεν έχουν remote control να τους κατευθύνει. Όσο καλύτερα είναι προετοιμασμένοι εδώ, τόσο καλύτερα θα είναι και στο παιχνίδι και θα αισθάνονται καλύτερα».

Είναι στο μυαλό του η αξιολόγηση για την επόμενη χρονιά, καθώς μπαίνουνε προς το τέλος της χρονιάς: «Από την πρώτη μέρα που είμαι εδώ αξιολογώ τα πράγματα. Καθημερινά εδώ, συμπεριφορές, αγωνιστικότητα. Όλοι είναι υπό αξιολόγηση και υπό κρίση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να αλλάξουμε μία ολόκληρη ομάδα. Θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις τέτοιες, ώστε η μετάβαση στην επόμενη χρονιά να γίνει ομαλά. Είμαι αντίθετος στις πάρα πολλές αλλαγές παικτών γιατί θα σου πάρει περισσότερο χρόνο να φτιάξεις κάτι καινούργιο. Άρα θα πρέπει να κρατήσουμε έναν κορμό που μπορεί να μας βοηθήσει και πάνω σε αυτό τον κορμό να πατήσουν κάποιες προσθήκες που μπορούν να μας βοηθήσουν. Αυτό είναι το σκεπτικό το δικό μου αυτή τη στιγμή. Η συγκέντρωση μου όμως δεν φεύγει από αυτή τη σεζόν. Αυτό είναι το μείζον για μένα. Πως θα δείχνουμε καλύτερο πρόσωπο, από παιχνίδι σε παιχνίδι».

Τώρα που είναι πιο χαλαρά στη βαθμολογία...: «Δεν υπάρχει χαλαρά, αυτό μπορεί να είναι στο μυαλό σας. Και αυτό θέλω να μεταφέρω και στους παίκτες, ότι η χαλάρωση θα φέρει άσχημες εμφανίσεις, άσχημα αποτελέσματα, άσχημο κλίμα και θα γυρίσουμε σε μία κατάσταση που δεν τη θέλουμε. Κάναμε πολύ κόπο να βγούμε από εκεί και θα είναι κρίμα».

Αν σκέφτεται αλλαγές στο ματς του Σαββάτου: «Ανάλογα το πως θα σκεφτούμε για το τι θέλουμε να κάνουμε στο παιχνίδι, αυτές πρέπει να γίνουν. Σίγουρα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού υπάρχουν πέντε αλλαγές, που όταν μπαίνουν μέσα πρέπει να δίνουν λύση στην ομάδα. Το να αλλάζεις κάθε παιχνίδι έξι παίκτες μόνο κακό κάνει στην ομάδα σου. Αυτό είναι η δικιά μου λογική».

Μετά από ενάμιση μήνα, με βελτιωμένη εικόνα τι έχει στο μυαλό του για την ομάδα: «Αυτό είναι το ζητούμενο. Το είχαμε συζητήσει και στην αρχή. Το πιο σημαντικό για έναν προπονητή είναι να βλέπει αυτό που δουλεύει να το βλέπει στο γήπεδο. Τώρα αν τα γκολ θα μπουν ή όχι είναι θέμα συγκυρίας, τύχης, συγκέντρωσης, εκτελεστικότητας. Το θέμα είναι αυτά που δουλεύεις στην προπόνηση να βγαίνουν μέσα στο γήπεδο. Νομίζω σε αυτό το κομμάτι είναι πως πολλά πράγματα από αυτά που δουλεύομε, βγαίνουν στο παιχνίδι και αυτό είναι το θετικό».

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.