Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο

Απόψεις

​Παρά το αισιόδοξο, αλλά όχι απίθανο σενάριο των 70 νικών στο τέλος της regular season, η ομάδα του Milwaukee συνεχίζει να είναι ταπεινή και συγκεντρωμένη προς την επίτευξη του μεγάλου στόχου.

Άλλη μια σειρά 6 αγώνων εκπληρώθηκε, με τον Γιάννη και το υπόλοιπο supporting cast να δείχνουν σε όλους όσους παρακολουθούν τον μαγικό κόσμο, πως η περσινή σεζόν δεν ήταν ένα ‘’πυροτέχνημα’’.

Οι Bucks κέρδισαν τα 5 από τα 6 ματς με την μοναδική τους ήττα να γίνεται στο San Antonio και μάλιστα με διαφορά που ξεπέρασε τους 20 πόντους (τελικό σκορ: 126-104). Αυτή ήταν και η βαρύτερη ήττα από τότε που ανέλαβε τον ρόλο του προπονητή ο Mike Budenholzer, ο άνθρωπος που βοήθησε με την φιλοσοφία και το προπονητικό του στυλ να θεωρείται δεδομένη η ένταξη των Bucks στις ομάδες που δίκαια ονειρεύονται πρωτάθλημα. Στο παιχνίδι αυτό ο Γιάννης μπόρεσε να προσφέρει μια συνηθισμένη για τα δεδομένα του στατιστική, με 24 πόντους, 12 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Δύο μέρες νωρίτερα οι Spurs ήταν εκείνοι που είδαν το ρεκόρ τους να αυξάνεται κατά μια ήττα, μιας και το σκορ ήταν 127-118 υπέρ των Bucks (Γιάννης: 32 πόντους, 8 ριμπάουντ και μόλις 1 ασίστ).

Μετά τις 2 αναμετρήσεις έναντι του Greg Popovich ακολούθησαν 4 συνεχόμενες νίκες, 3 εκ των οποίων κόντρα σε ομάδες της Δύσης (με Warriors, Kings και Blazers) και μια εξ΄ αυτών απέναντι στους Knicks. Ο Γιάννης πέτυχε δύο 30άρες, μία στο San Francisco (30 πόντοι και 13 ριμπάουντ) και άλλη μια στο Portland (32 πόντοι 17 ριμπάουντ και 6 ασίστ). Στο Sacramento έκανε αρνητικό ρεκόρ πόντων με μόλις 13, αντίθετα με τους Knicks ήταν ο γνωστός καλός Γιάννης με 37 πόντους σε μόλις 21 λεπτά συμμετοχής (!).

Δεν θεωρείται άλλωστε άδικα φαβορί για την κατάκτηση και πάλι του MVP της Regular Season, για την 2 η συνεχόμενη αρχηγία σε μια εκ των δύο ομάδων του All Star Game στο Σικάγο, και υποψήφιος για το καλύτερο Player Efficiency Rating (PER) όλων των εποχών, μιας και στην αξιολόγηση της κατηγορίας έχει συγκεντρώσει 33.5 βαθμούς.

Παρόμοιες δηλώσεις με τον Γιάννη, έκανε και ο Middleton όταν ρωτήθηκε για την φετινή εκπληκτική σεζόν, λέγοντας πως ο τίτλος δεν μπορεί να κατακτηθεί κατά τη διάρκεια των regular games. Γνωρίζει όπως και η υπόλοιπη ομάδα, πως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και ότι ο άμεσος στόχος συνοψίζεται στην εξέλιξη και στις καλές εμφανίσεις στους επόμενους αγώνες.

Άλλωστε έναντι των 3 πρώτων ομάδων της Ανατολής, οι οποίες τους ακολουθούν στην βαθμολογία, δεν έχει ακόμη έλθει κάποια νίκη, γεγονός που προς το παρόν εμπνέει μια μικρή ανησυχία για την πορεία στα playoffs. Heats, Sixers και Celtics μπόρεσαν να φύγουν νικητές, αφήνοντας την εντύπωση πως μπορούν να κάνουν την έκπληξη σε μια πιθανή σειρά αγώνων. Το επόμενο παιχνίδι γίνεται στο Fiserv Forum, αν μη τι άλλο με αντιπάλους την πιο ιστορική ομάδα του NBA, τους Κέλτες της Βοστώνης. Βρίσκονται στην δεύτερη θέση της Eastern Conference (ρεκόρ: 27-11), με τους Tatum και Brown να δικαιώνουν τον εμβληματικό GM της ομάδας, Danny Ainge, που δεν τους αντάλλαξε για χάρη του Anthony Davis. Μετρούν 21.3 και 19.9 πόντους μέσο όρο, αλλά αυτός που πραγματικά βελτίωσε την εικόνα μετά την φυγή του ‘’προβληματικού’’ Kyrie Irving, είναι ο νεοεισερχόμενος ηγέτης Kemba Walker, που ηγείται και της επίθεσης με 21.7 πόντους. Η μόνη αδυναμία που μπορεί κάποιος να εντοπίσει στο roster του Brad Stevens είναι η θέση του σέντερ, καθώς φέτος μοιράζονται τα λεπτά ανάμεσα σε Kanter, Theis και Robert Williams III.

Αν δεν γίνει κάποια ανταλλαγή έως και το trade deadline (7 Φεβρουαρίου), ενδεχομένως η απουσία ενός έμπειρου και πρωτοκλασάτου σέντερ, όπως του Horford που βρισκόταν πέρυσι στη Βοστώνη, να στοιχίσει κόντρα σε ομάδες ‘’μακρύτερες’’ και δυνατότερες αθλητικά, όπως οι Bucks και οι Celtics. Έπειτα από αυτήν την αναμέτρηση τα ξημερώματα της Παρασκευής (3:00), οι Bucks ταξιδεύουν στο Brooklyn για να αγωνιστούν με την ομάδα των Kyrie Irving (ενεργός μετά τον τραυματισμό στον ώμο που τον απομάκρυνε για μεγάλο χρονικό διάστημα από το παρκέ), και Kevin Durant (απών για ολόκληρη τη σεζόν). Αν η σεζόν τελείωνε σήμερα, αυτό θα ήταν και το ζευγάρι των θέσεων 1-8 για τον πρώτο γύρο προς την κατάκτηση του δαχτυλιδιού. Οπότε, ίσως, να αποτελέσει ένα preview για την συνέχεια του πρωταθλήματος, όταν τα λάθη και οι ασταθείς εμφανίσεις μπορούν να γκρεμίσουν ότι πολύτιμα κατακτήθηκε σε έναν μαραθώνιο των 82 αγώνων. Στη συνέχεια οι Bucks έχουν δύο θεωρητικά εύκολους αγώνες έναντι των Bulls και Wizards μέσα στο σπίτι τους, με ενδιάμεσο ταξίδι στο μακρινό Παρίσι, όπου θα λάβει χώρα το παιχνίδι με τους Hornets στο πλαίσιο της marketing φιλοσοφίας του NBA για την προώθηση της λίγκα στην Ευρώπη. Πέρα της αναμέτρησης με τους Celtics, που θεωρείται αρκετά δύσκολη για να γίνουν προβλέψεις, εκτιμάται πως είναι κάτι παραπάνω από πιθανή η νίκη στα εναπομείναντα ματς.

Ο Eric Bledsoe κάνει μια αρκετά θετική χρονιά με 15.4 πόντους και 5.2 ασίστ, με αποτέλεσμα να μην θεωρηθεί έκπληξη η συμμετοχή του στο All Star Game του 2020, αν φυσικά ψηφιστεί από προπονητές και παίκτες. Έτσι οι Bucks δύνανται να έχουν τριπλή εκπροσώπηση συμπεριλαμβανομένου των Γιάννη και Middleton. Ο Brook Lopez μπορεί ναι μεν φέτος να μην σουτάρει τόσο καλά (29.3% στα τρίποντα έναντι 36.5% την περσινή σεζόν), αλλά με τις 2.5 τάπες κατά μέσο όρο θεωρείται ο κύριος λόγος για μπορεί η ομάδα του να φιγουράρει στην πρώτη θέση των καλύτερων αμυντικών επιδόσεων. Πέρα τον γνωστών για τα αμυντικά τους προσόντα, Eric Bledsoe, Γιάννη και Matthews σίγουρα καθοριστική συνεισφορά στην άμυνα έχει ο πρώτος ‘’κλέφτης’’ φέτος με 1.5 κλεψίματα μέσο όρο, Donte DiVincenzo.

Για το τέλος, αξίζει να δοθεί απάντηση στο ερώτημα για το αν οι Bucks χρειάζεται να προχωρήσουν σε ανταλλαγή (ή -ές) για να δυναμώσουν το roster τους πριν τα playoffs, πράγμα που συμβαίνει σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό στις αρχές του Φεβρουαρίου, λίγο πριν τον ερχομό της trade deadline (στις 06/02). Αυτήν την στιγμή υπάρχουν παίκτες σε όλες τις θέσεις με ηγέτες, με έμπειρους βετεράνους, με εκρηκτικούς και διψασμένους για νίκες νεότερους παίκτες και φαίνεται το σύνολο αυτό να έχει δέσει, με τους ρόλους να έχουν γίνει αντιληπτοί και ξεκάθαροι για τον καθένα. Οι φήμες κάνουν λόγο για παίκτες που θα βοηθήσουν κυρίως από το τρίποντο, μιας και τα ονόματα που διέρρευσαν από τους Zach Lowe και Adrian Wojnarowski (πηγή δημοσιεύματος: behindthebuckpass.com) είναι οι Robert Covington και J.J Redick. Η δική μου άποψη είναι πως ανάμεσα σε αυτούς τους 2 θα επέλεγα τον πρώτο σε μια πιθανή ανταλλαγή με το συμβόλαιο του Wesley Matthews. Γίνεται ξεκάθαρο πως η ανταλλαγή αυτή δεν έχει διασταυρωθεί για το αν μπορεί να πραγματοποιηθεί με οικονομικούς όρους. Όσον αφορά όμως τους αμιγώς αγωνιστικούς όρους ο Covington θεωρείται αναβάθμιση σε σχέση με τον Matthews επειδή σουτάρει καλύτερα από το τρίποντο και μπορεί να παίξει την ίδια αν όχι και πιο πιεστική άμυνα. Η περίπτωση του Redick δεν μου φαίνεται και τόσο ελκυστική διότι υπάρχει ήδη στο roster σουτέρ κορυφαίου επιπέδου άνω των 35 ετών (Kyle Korver). Άρα ο ερχομός και δεύτερου παρόμοιου στυλ παίκτη, που θα σουτάρει αξιόπιστα δηλαδή αλλά θα υστερεί στην άμυνα, πιστεύω πως θα δημιουργήσει αμυντικές ‘’τρύπες’’ που πιθανόν να τις εκμεταλλευτούν παίκτες βεληνεκούς Walker, Embiid, Butler, James και Leonard στα playoffs.

Πηγή φωτογραφίας: Nba.com

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.