Ελευθεριάδης: Τσιμίκας, Βούρος, Πέλκας και τα άλλα «παιδιά» του

ΟΦΗ

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον νέο επικεφαλής των Ακαδημιών του ΟΦΗ σε Κρήτη και Αθήνα.

Οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών είναι αυτές που «πουλάνε» περισσότερο. Κάνουν κλικ στον κόσμο. Η περίπτωση του Θοδωρή Ελευθεριάδη δεν είναι από εκείνες που ιντριγκάρουν, αλλά δεν παύει να είναι μία προσθήκη από το «πάνω ράφι».

Ο ΟΦΗ με συντονισμένες ενέργειες κατάφερε να καλύψει με τον καλύτερο τρόπο το κενό του Σάββα Κωφίδη και φέρνει στην Κρήτη έναν άνθρωπο που θα έχει το γενικό συντονισμό των Ακαδημιών και εκτός νησιού.

Για να γίνουμε πιο ξεκάθαροι, ο Θοδωρής Ελευθεροάδης αναλαμβάνει τον ρόλο του επικεφαλής στις Ακαδημίες, θα έχει προφανώς έδρα το Ηράκλειο και το ΒΑΚ, αλλά εννοείται ότι θα έχει στο «χαρτοφυλάκιό» του και τις Ακαδημίες σε Ρέθυμνο και Αθήνα.

Το να καταφέρει ο ΟΦΗ να πείσει ένα τέτοιο όνομα δεν είναι και το πιο εύκολο. Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι από τα πιο βαριά ονόματα στον τομέα του που κυκλοφορούν στην αγορά, έχει μεγάλη καριέρα σε Εθνική ομάδα (μεταξύ άλλων ήταν μέλος του προπονητικού τιμ της Εθνικής Νέων, με την οποία κατέλαβε τη 2η θέση στην τελική φάση του Euro 2012), Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ.

Ο Ελευθεριάδης ήταν ένα «στοίχημα» για τον Ηλία Πουρσανίδη. Τον γνώριζε από τον Ηρακλή, πάλεψε την υπόθεση, μαζί με τον Μηνά Λυσάνδρου τη δούλεψαν πολύ καιρό, ήταν σε συνεχή επαφή μαζί του και κατάφερε να τον πείσει να αποδεχθεί την πρόταση του ΟΦΗ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των συζητήσεων, ο Ελευθεριάδης βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ηράκλειο και ξεναγήθηκε από τον Πουρσανίδη στο ΒΑΚ, είδε τις εγκαταστάσεις και επί της ουσίας έγιναν οι τελικές συζητήσεις.

Η συγκεκριμένη πρόσληψη δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο ΟΦΗ δίνει μεγάλη σημασία στις Ακαδημίες και τη σωστή στελέχωση και θέλει να επενδύσει σε αυτές για το μέλλον. Και σε τέτοιες περιπτώσεις φροντίζεις να φέρεις τον καλύτερο.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Θοδωρής Ελευθεριάδης έχει πολλά ονόματα στο βιογραφικό του που τα ανέδειξε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Ρέτσος, Νικολάου, Μανθάτης και Ανδρούτσος που προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού επί των ημερών του. Και όχι μόνο.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο gazzetta.gr, τον Ιούνιο του 2022, ο Ελευθεριάδης είχε αναφερθεί στους παίκτες που πέρασαν από τα «χέρια» του.

- Από τη δική σας αξιολόγηση έχουν περάσει πολλοί από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Αν σας ρωτούσα ποιους ξεχωρίζετε Ξεκινάμε από τον Ηρακλή...

Ο Βέλλιος, ο Γιαννάκης ο Παπαδόπουλος και οι δύο τερματοφύλακες ο Γιαννιώτης και ο Γιώργος Αθανασιάδης. Μάλιστα ο Αθανασιάδης έπαιζε σέντερ φορ. Γύρω στα 11 ήλθε ο μπαμπάς του και μου λέει «ρε Θόδωρα, δεν τον βάζουμε τέρμα, γιατί δεν το ‘χει μέσα!»

- Πρώτη θητεία στον ΠΑΟΚ;

Πάρα πολλοί παίκτες. Ο Τέλης Καρασαλιδης 10 χρόνια στην Α Εθνική, ο Ευθύμης Κουλούρης, ο Σταφυλίδης, ο Πέλκας, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ο Τζανδαρης, ο Κάτσε, ο Κίτσιου, ο Μελισσάς ήταν παιδιά που είτε τα βρήκαμε εκεί είτε τα φέραμε επί Ζαγοράκη γιατί δουλέψαμε φοβερά στο scouting. Όμως αυτό που ήθελα να πω είναι ότι υπάρχουν στελέχη τα οποία ήρθαν στον ΠΑΟΚ με εμένα και δουλεύουν ακόμα εκεί ενδεικτικά να σας αναφέρω τον Γιάννη Βλάχο και τον Γιάννη Αβραμίδη. Για μένα είναι μεγάλη χαρά να φτιάχνω και το staff. Όλα αυτά δείχνουν ότι ήμασταν στο σωστό δρόμο καταλαβαίναμε τι είναι ακαδημίες

- Στην πρώτη θητεία σας στην εθνική;

Είχα τη φουρνιά των 1998 με Ρέτσο, Νικολάου, Λημνιό, Παυλίδη και Νάτσο. Ταυτόχρονα όμως ήμουν και βοηθός στη Νέων, συνεργάτης του κ. Τσάνα στο ασημένιο μετάλλιο που πήρε η εθνική στην Εσθονία όταν χάσαμε στον τελικό από την Ισπανία. Ήταν μία ομάδα με παίκτες τον Μπακασέτα, τον Μπουχαλάκη, τον Σταφυλίδη, τον Πέλκα, τον Διούδη, τον Κατίδη, τον Μαρινάκη και τον Κουρμπέλη. Με τους ίδιους παίξαμε στο μουντιάλ Νέων το 2013 και φτάσαμε μέχρι στους «16».

- Στην πρώτη σας θητεία στον Ολυμπιακό;

Τον Τσιμίκα βέβαια. Αλλά είναι ευκαιρία να πω ότι δεν τον έβγαλα εγώ. Άλλοι τον έφεραν, άλλοι τον προπόνησαν και εγώ έτυχε και ήμουν τεχνικός διευθυντής εκείνα τα δύο χρόνια. Σε μία θέση όπου έψαχνε ο Γρηγόρης Γεωργάτος με τον Γιώργο τον Αμανατίδη ως διευθυντή scouting σκάουτινγκ να βρούμε αριστερό μπακ, τον πήραν ως winger και εσωτερικό χαφ αρχικά γιατί είδαν τα στοιχεία του. Εγώ δούλεψα ως τεχνικός διευθυντής πάνω σε αυτό το παιδί όπως και σε όλα τα άλλα εκείνης της χρονιάς τον Σάλιακα, τον Καραχάλιο, το Βέργο, το Νικολάου.

Να πούμε λοιπόν ότι ο Τσιμίκας ως αριστερό μπακ είχε έξι γκολ 10 ασίστ, μόνο στο πρωτάθλημα. Γιατί εκείνη τη χρονιά είχαν και εκπληκτική παρουσία στο Youth league με προπονητή του Βασίλη Βούζα. Φυσικά πάντα μαζί με τον Γρηγόρη Γεωργάτο. Δεν ήταν μόνο ο «Τσίμι», ήταν και ο Πάνος Ρέτσος, ο Πραξιτέλης Βούρος, ο Θανάσης Ανδρούτσος ο Μάριος Βρουσάι, ο Λάτσι που τώρα είναι στην Αζαξιό. Θέλω να πω ότι η επιτυχία βγήκε μέσα από την ποιότητα των παικτών. Για παράδειγμα μετά ήρθε η φουρνιά του ΠΑΟΚ με τους 2000 και τα σάρωσε όλα και αυτός.

- Στον Παναθηναϊκό μέσα σε λίγους μήνες προλάβατε να ξεχωρίσετε κάποιον;

Εκεί βρήκαμε τη φουρνία του 2001, τους ξέραμε, τους είχα δει από τον Ολυμπιακό. Σίγουρα ο Σωτήρης (Αλεξανδρόπουλος) φαινόταν ότι πήγαινε προς την κορυφή, αλλά αυτός που μου είχε κάνει εντύπωση εκείνο το τρίμηνο και τον βοηθήσαμε να πάει και στην Εθνική ήταν ο Βαγιαννίδης. Έκανε το μπαμ και σωματικά και πνευματικά παρόλο που ήταν σε μία ομάδα που είχε τον Σερπέζη τον Μαυρουδή, τον σέντερ μπακ τον Σαντικάι, τον Αθανασακόπουλο, τον Καραγιάννη και τον Ζαγαριτη.


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.