Ένας από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο έρχεται στο Ηράκλειο

12:23 | 22/07/2019

Ο σπουδαίος Κροάτης προπονητής Ντάριο Νόβακ μιλάει στο Capitano.gr για την εξέλιξη του τένις, τους Τσιτσιπά - Σάκκαρη αλλά και για ποιο λόγο θα βρεθεί στο Ηράκλειο

Είναι από τους πιο γνωστούς προπονητές - φυσικής κατάστασης - τένις στον κόσμο. Προπονητής της Ντόνα Βέκιτς (Νο23), της Χριστίνα Μακ Χέιλ, πρώην κόουτς του Μπόρνα Τσόριτς,καθώς και συνεργασίες με άλλους επιτυχημένους αθλητές. Ο Ντάριο Νόβακ συγκαταλέγεται στους πιο αναγνωρίσιμους γυμναστές - προπονητές στο χώρο του τένις ενώ τον Νοέμβριο θα βρεθεί (και) στο Ηράκλειο για σεμινάρια εκπαίδευσης προπονητών.

Με αφορμή την παρουσία του στην Κρήτη, το Capitano.gr, μίλησε με τον σπουδαίο 33χρονο Κροάτη για τα ''Εργαστήρια Εκπαίδευσης Προπονητών '', τους Τσιτσιπά - Σάκκαρη, την εξέλιξη του τένις καθώς για την συνεργασία του με το Ace Tennis.

- Παρά τη νεαρή ηλικία σας, έχετε δουλέψει με σπουδαία ονόματα στον κόσμο του τένις. Πείτε μας λίγα λόγια για την επαγγελματική πορεία σας.

Λοιπόν, το τένις υπήρξε μια σταθερά στη ζωή μου, όσο μπορώ να θυμηθώ. Έπαιζα τένις ως παιδί και έπαιζα αγωνιστικό τένις μέχρι την αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο. Ως προπονητής, ήμουν μέλος της προπονητικής ομάδας της Christina McHale (καλύτερη κατάταξη # 24 στον κόσμο WTA) και επίσης μέρος της προπονητικής ομάδας της DonnaVekic για περισσότερο από 10 χρόνια (η καλύτερη κατάταξη # 23 στον κόσμο WTA). Τώρα συμμετέχω στην ομάδα προγύμνασης της MartaKostyuk (# 2 στον κόσμο στο πρωτάθλημα κοριτσιών του ITFJuniors& 2017 AustralianOpen). Στο παρελθόν συνεργάστηκα με την BornaCoric (# 1 στον κόσμο στο ITFJuniors) και την IvanaJorovic (# 1 στον κόσμο στο ITFJuniors) μεταξύ πολλών άλλων. Εργάστηκα ως σύμβουλος σε διάφορες ομάδες και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Ταυτόχρονα, εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ όπου έλαβα το Διδακτορικό μου Δίπλωμα στην αθλητική επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ το 2010. Έκανα τη μεταδιδακτορική μου υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ της Βοστώνης.

Ντάριο Νόβακ


Πόσο σημαντική είναι η γυμναστική στην ανάπτυξη ενός τενίστα;

Θα τολμούσα να πω - είναι εξαιρετικά σημαντικό! Το τένις εξελίχθηκε από ένα άθλημα στο οποίο η δεξιότητα ήταν η πρωταρχική προϋπόθεση για την επιτυχή απόδοση στο άθλημα που απαιτεί επίσης πολύπλοκη αλληλεπίδραση αρκετών φυσικών συστατικών. Δεδομένου ότι το τένις περιλαμβάνει όλα τα βασικά συστατικά των επιδόσεων, μεταξύ άλλων: δύναμη, ταχύτητα, ευελιξία, σταθερότητα, μυϊκή αντοχή και αντοχή σε τένις, είναι σημαντικό να έχουμε ένα καλά σχεδιασμένο αγωνιστικό πρόγραμμα που αποτελεσματικά θα εκπαιδεύσει όλα αυτά τα στοιχεία σε ένα άρτια δομημένο σύστημα.

Ποια είναι η άποψή σας για τους Έλληνες παίκτες;

Το γεγονός είναι ότι δεν έχουμε δει πολλούς κορυφαίους παίκτες που έρχονται από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι γίνεται όλο και καλύτερο, θα έλεγα ότι το τένις ανεβαίνει στην Ελλάδα. Προφανώς λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων των ελλήνων επαγγελματιών παικτών όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σακκάρη. Μου αρέσει να τους βλέπω να παίζουν. Γνωρίζω προσωπικά τη Μαρία και εκτός από ότι είναι μια σπουδαία παίκτρια είναι επίσης ένας σπουδαίος άνθρωπος. Είναι σίγουρα ο αγαπημένος μου παίκτης στο Tour! Ελπίζω πραγματικά ότι ο Στέφανος και η Μαρία θα αποτελέσουν πρότυπα για τα παιδιά στην Ελλάδα. Εύχομαι να προσελκύσουν πολλούς ανθρώπους για να γνωρίσουν το άθλημα, ειδικά μικρά παιδιά.

- Πληροφορήθηκα ότι θα βρεθείτε στην Κρήτη για σεμινάρια προπονητών, πώς προέκυψε η συνεργασία με την Ακαδημία Τένις Ace;

Λοιπόν, είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία! Έχω έρθει συχνά σε επαφή με νέους προπονητές τένις και γυμναστικής που ενδιαφέρονται να κάνουν μια σύντομη εκπαίδευση υπό την επίβλεψή μου. Στις αρχές του τρέχοντος έτους ήλθα σε επαφή με τον Αργύρη Καρατζόγλου από το Ace Τένις. Ήρθε στο Ζάγκρεμπ για να κάνει μια εβδομαδιαία εκπαίδευση κάτω από την καθοδήγηση μου και περάσαμε 7 ημέρες με διασκέδαση, φιλία και τόσα πολλά μαθήματα. Παρακολούθησε μερικές από τις συνεδρίες μου με έναν νεαρό ουκρανικό αστέρα WTA Marta Kostyuk και μερικές προπονήσεις με την κροατισα παίκτρια Lucija Ciric Bagaric, που είναι σήμερα από τις κορυφαίες παίκτριες στις ηλικίες U16. Έτσι, ξεκίνησε η εξαίρετη συνεργασία μου με το AceTennis!

Ντάριο Νόβακ


- Τι περιλαμβάνει η συνεργασία σας και γιατί ένας προπονητής παρακολουθεί το γεγονός;

Σχεδιάζουμε πολλές δραστηριότητες! Ξεκινάμε με ένα εργαστήριο τένις διάρκειας 2 ημερών στις 07 και 08 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο θα βρεθεί στο Ηράκλειο για τον ίδιο λόγο. Αυτή η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για κάθε προπονητή του τένις, προπονητή δύναμης &αποκατάστασης, αθλητικό γυμναστή, προσωπικό γυμναστή, φυσικοθεραπευτή, ιατρό, χειροπράκτη, παροχείς υγειονομικής περίθαλψης ή άλλους ειδικούς που εργάζονται με αθλητές τένις όλων των επιπέδων. Ωστόσο, προγραμματίζουμε και άλλες δραστηριότητες, όπως τα Εργαστήρια Εκπαίδευσης Προπονητών Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου αργότερα φέτος. Όλοι οι προπονητές που εργάζονται στον χώρο του τένις, που είναι πρόθυμοι να μάθουν πώς να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στην προπόνηση των παικτών τους, είναι ευπρόσδεκτοι! 

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.