Έπαιξε κι έχασε

Απόψεις

Ο Μανόλης Γρηγοράκης αναλύει την ήττα του ΟΦΗ από τον ΠΑΟΚ και τι άφησε η εικόνα του Ομίλου για τη συνέχεια.

Η είδηση δεν είναι ότι ο ΟΦΗ έχασε το πρώτο ματς στην εφετινή Σούπερλιγκ. Η είδηση είναι ότι έχασε το πρώτο ματς στο οποίο έπαιξε καλά στην επίθεση. Και μάλιστα απέναντι σε έναν επίδοξο πρωταθλητή. Όμως οι επίδοξοι πρωταθλητές έχουν κάτι που ο ΟΦΗ δεν έχει και πρέπει κάποτε οπωσδήποτε να αποκτήσει: τον κυνισμό να αξιοποιούν στο μάξιμουμ τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, ειδικά όταν είναι κόντρα στη ροή του αγώνα όπως συνέβη στο πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ.

Ακόμα κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσει ο ΟΦΗ είναι η ικανότητα να αποφεύγει γκολ σαν αυτό του Σφιντέρσκι. Ο Πολωνός σκόραρε χωρίς αντίπαλο, αφού ο Διαμαντής είχε αυτοαχρηστευθεί και ο Επασί μπήκε με τη μπάλα στα δίχτυα.

Το 0-1 συνέβη σε μια στιγμή που ο ΟΦΗ όχι μόνο είχε φέρει το παιχνίδι σε ισορροπία, δηλαδή στα μέτρα του, αλλά και απειλούσε να κάνει αυτό που ο ΠΑΟΚ απέτυχε να κάνει στο ξεκίνημα του ματς: γκολ τις δύο πρώτες του τελικές. Ο ΟΦΗ κυκλοφορούσε τη μπάλα με άνεση αντιστρόφως ανάλογη της ενδεκάδας ανάγκης που παρέταξε ο Νιόπλιας, σε ένα από τα εξ ορισμού πιο δύσκολα ματς της σεζόν. Αυτό συνέβη γιατί ο Ντε Γκουζμάν τίμησε για πρώτη φορά φέτος τον ρόλο του ηγέτη στο κέντρο και επειδή, επίσης για πρώτη φορά, ο Φαν Ντάινεν έπαιξε με αξιοπρέπεια το ρόλο του εξτρέμ, κάτι που για αντικειμενικούς λόγους αδυνατούσε να κάνει από την απέναντι πλευρά ο Ουές - δεν είναι εξτρέμ το παιδί, ούτε πρόκειται να γίνει.

Το α' ημίχρονο τελείωσε αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς για το β', τίποτα δεν προμήνυε το εύκολο 0-3 όταν οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα. Όταν ο Κούρτιτς πήρε φόρα για να εκτελέσει το κρίσιμο φάουλ, το 0-2 δεν φαινόταν η πιθανότερη εξέλιξη. Αν προέκυψε, ήταν γιατί ένα κεφάλι στο τείχος μετέτρεψε μια καλή εκτέλεση σε τέλεια και ένα ματς που έμοιαζε ανοιχτό, σε παράσταση για έναν. Το 0-3 ήρθε περισσότερο για να υπερτονίσει το αμυντικό πρόβλημα του ΟΦΗ και λιγότερο για να επιβραβεύσει το επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ έκανε τη δουλειά του και ο ΟΦΗ δεν έκανε τη δική του. Η δουλειά του σε ένα ματς ειδικών συνθηκών εξαιτίας των σημαντικών απουσιών ήταν να κρατήσει τον αντίπαλο μακριά από τον Επασί και να τον χτυπήσει εκεί όπου, δεδομένων των δικών του απουσιών (των βασικών στόπερ πχ), έχει πρόβλημα: στην άμυνα. Ο ΟΦΗ έβγαλε φάσεις, από τις οποίες μπορούσε να έχει τουλάχιστον ένα γκολ και μάλιστα προτού κριθεί οριστικά το ματς. Τελικά το είχε αφού κρίθηκε, χάρη στη γκολάρα του Ναμπί, του παίκτη που σε ένα δεκάλεπτο συμμετοχής πρόλαβε να κάνει τρεις τελικές στην εστία, δηλαδή τη διαφορά.

Ο Ναμπί έστειλε στην εξέδρα το μήνυμα (εξ ου και το χειροκρότημα) ότι με αυτόν στο τερέν συν τον Τοράλ και τον Τσιλιανίδη ο ΟΦΗ θα είναι άλλη ομάδα. Ομάδα ικανή να κερδίζει τους πάντες, εκτός φυσικά από τον ΠΑΟΚ. Γιατί για να κερδίσει ο ΟΦΗ τον ΠΑΟΚ δεν αρκεί να γυρίσουν όλοι αυτοί, πρέπει να γυρίσει κι ο Γκέραρντ, δηλαδή ο θεός ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 1-3

Νιόπλιας: «Μας έλειψε ο Ναμπί, είδατε τι έκανε»

Το εκπληκτικό γκολ του Ναμπί στην επιστροφή του μετά από 1 χρόνο!

Νιόπλιας: «Θα γυρίσουν παίκτες, έχουμε υλικό για να πάμε καλύτερα»

Η βαθμολογία της Super League και το πρόγραμμα της επόμενης αγωνιστικής

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.