Έπρεπε να μετρήσει ή όχι το γκολ του Εμπαπέ;

11:11 | 11/10/2021

Μεγάλη συζήτηση έχει σηκώσει το δεύτερο γκολ των Γάλλων στο κυριακάτικο ματς με τους Ισπανούς.

Οντως, η κάμερα έδειξε ότι ο Κιλιάν Μπαπέ βρισκόταν ελάχιστα μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό της Ισπανίας, αλλά το VAR είδε κάτι ακόμα που έκανε τον διαιτητή να μετρήσει κανονικά το γκολ του Γάλλου επιθετικού.

Οταν η μπάλα έφυγε από το πόδι του Ερναντές, ο Μπαπέ ήταν πιο μπροστά από τον Έρικ Γκαρσία, αλλά ο βοηθός δεν σήκωσε τη σημαία, περιμένοντας την εξέλιξη της φάση. Ο αμυντικός της Ισπανίας έκανε ηθελημένη επαφή με την μπάλα πριν εκείνη φτάσει στον αντίπαλο, γι’ αυτό και το οφσάιντ δεν μετράει εξαιτίας της κίνησης του Έρικ Γκαρθία να αποσοβήσει τον κίνδυνο για την ομάδα του.

Αλλωστε αυτό τονίζεται και στον κανονισμό της UEFA, ο οποίος αναφέρει ότι: «Ποδοσφαιριστής, σε θέση offside, που δέχεται τη μπάλα από έναν αντίπαλο ο οποίος παίζει εσκεμμένα την μπάλα συμπεριλαμβανομένου του παιξίματος της

μπάλας με το χέρι με πρόθεση, δεν θεωρείται ότι έχει κερδίσει πλεονέκτημα, εκτός αν πρόκειται για εκ προθέσεως σώσιμο από οποιονδήποτε αντίπαλο».

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Έρικ Γκαρσία παίζει «εσκεμμένα την μπάλα» και δεν πρόκειται για «σώσιμο», καθώς αυτό ορίζεται διαφορετικά:

«Ένα «σώσιμο» είναι όταν ένας ποδοσφαιριστής σταματά, ή προσπαθεί να σταματήσει, τη μπάλα η οποία κατευθύνεται μέσα ή πολύ κοντά στο τέρμα της ομάδας του, με οποιοδήποτε μέρος του σώματος εκτός από τα χέρια (εκτός κι αν είναι ο τερματοφύλακας που βρίσκεται μέσα στη δική του περιοχή πέναλτι).»

Πηγή: gazzetta.gr

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.