Εργοτέλης - ΟΦΗ: Η ανάλυση του αγώνα

08:03 | 10/01/2019

Ο αναγνώστης του Capitano.gr αναλύει το ματς της Τρίτης, στέκεται στον φοβικό Εργοτέλη του α' μέρους και στην... ανεξήγητη καθίζηση του ΟΦΗ στην επανάληψη

''Το πολυαναμενόμενο πρώτο παιχνίδι Κυπέλλου ανάμεσα σε ΟΦΗ και Εργότελη ολοκληρώθηκε. Μελετημένοι οι δυο προπονητές προσέγγισαν το αγωνιστικό τους πλάνο, δείχνοντας να γνωρίζουν ο ένας τον γενικό τρόπο αντίληψης του άλλου.

Ερχόμαστε λοιπόν να αναλύσουμε τα κύρια σημεία του πρώτου αγώνα των δύο ομάδων, που αφήνει ανοιχτούς τους λογαριασμούς , για τον επαναληπτικό στο «Γεντί Κουλέ».

ΠΙΕΣΕ ΨΗΛΑ Ο ΟΦΗ, ΦΟΒΙΚΟΣ Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ

Από τα λίγα κιόλας πρώτα λεπτά του αγώνα, προκύπτει το συμπέρασμα πως ο ΟΦΗ δεν θέλει να επιτρέψει στον Εργοτέλη να κρατήσει μπάλα, θέλει να του δημιουργήσει πρόβλημα στο «χτίσιμο» από χαμηλά που συνηθίζει στο παιχνίδι του. Το καταφέρνει, με το Σασί σαν ψευτοενιάρη πίσω από τον Βουο που βρίσκονταν σταθερά στο τελευταίο τέταρτο και τους Οικονόμου/Νάστο μερικά μέτρα πίσω τους,ώστε ανάλογα με την πλευρά που παιζόταν η μπάλα ένας από τους δύο πλάγιαζε τους Κοροβέση και Ντίνα  που με την σειρά τους έκλειναν ψηλά κοντά στις γραμμές βάζοντας δύσκολα στα backτου Εργοτέλη.

1.png#asset:62410


Έτσι, φτιάχνει μια γραμμή που δεν επιτρέπει την εύκολη πρώτη πάσα στον Εργοτέλη, κόβει στα δύο του τις γραμμές του και δημιουργεί συνθήκες που δεν μπορεί να διαχειριστεί η ομάδα του Παπαβασιλείου, καθώς δεν δείχνει να έχει εναλλακτικό σχέδιο απάντησης στην υψηλή ένταση που έχει επιλέξει ο Παπαδόπουλος πάνω από την σέντρα.

Ταυτόχρονα ο Εργοτέλης δείχνει φοβικός στις κινήσεις του. Όλο το πρώτο μέρος περνάει με την ομάδα «μαζεμένη» πίσω από την μπάλα, έχοντας “πέσει” αρκετά χαμηλά στο γήπεδο, δίνοντας έτσι χώρο για κίνηση στους παίχτες του ΟΦΗ. Ο Έφορντ ή ο  Ιατρούδης, όταν κατέβαζαν μπάλα τα backτου ΟΦΗ έπαιζαν σε μεγάλη απόσταση από τον Καπνίδη σε ευθεία γραμμή κάνοντας τετράδα με Τσέλιο και Μπουτσάκη, δίνοντας έτσι την ευκολία της πάσας αλλά και της κίνησης ακριβώς πίσω τους στους (εξαιρετικό) Οικονόμου, Κοροβέση ή Ντίνα. Με τον Καπνίδη ενοχλητικά στατικό χωρίς να δυσκολεύει τα backτου ΟΦΗ στα κατεβάσματα τους.

2.png#asset:62411

 


ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΟΦΗ - ''ΜΠΑΤΑΡΙΣΜΕΝΟΣ'' ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ

Εδώ έρχεται η αδυναμία του ΟΦΗ να βγάλει από την δύσκολη θέση τον Εργοτέλη. Η ομάδα του Παπαδόπουλου δεν έδειξε να έχει κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο ανάπτυξης με συνέπεια να μην μπορεί να βγάλει συνεργασίες στον κενό χώρο που άφηνε το παθητικό στήσιμο του Εργοτέλη. Όμως ο χώρος υπήρχε και ο Νάστος είπε να τον εκμεταλλευτεί με την “βολίδα” του στο 28’ να δίνει προβάδισμα στον ΟΦΗ. Φυσικά ο χώρος που είχε μπροστά του ο μέσος του ΟΦΗ του έδινε την δυνατότητα πολλών διαφορετικών επιλογών, απουσία όμως σχεδίου ανάπτυξης ο Νάστος έκανε αυτό που ξέρει πολύ καλά.

 

3.png#asset:62412

  

Το γκολ ήρθε σε χρονική περίοδο που ο Παπαδόπουλος έφερε αριστερά τον Ντίνα ο οποίος με ταχύτητα και ντρίπλα δημιούργησε νέα προβλήματα στην ήδη πολύπαθη δεξιά πλευρά του Εργοτέλη. 

ΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΤΩΝ ΑΝΕΞΗΓΗΤΩΝ

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παπαβασιλείου φρόντισε να βελτιώσει το pressτης ομάδας του, αλλά και να βελτιώσει τις συνεργασίες του στα άκρα. Και τα δύο τα πέτυχε με την είσοδο του Κούατενγκ αντί του Καπνίδη. Ψηλά στην επίθεση τον δικαιώνει η σαφώς ποιοτικότερη επιλογή του Ιατρούδη. Χειρίστηκε αργότερα πιο ορθολογικά την πίεση που δεχόταν δεξιά με την είσοδο του Λαμπάκη και το πέρασμα του Μπουρσέλη στον άξονα και δεξιά δίνοντας υποστήριξη στο Λαμπάκη στα κατεβάσματα του ΟΦΗ.

Ανεξήγητο πρώτο: Ο ΟΦΗ περίπου από το 55 και έπειτα έδειξε να “σβήνει”. Η ομάδα όχι μόνο οπισθοχώρησε και σταμάτησε το pressτου πρώτου ημιχρόνου, αλλά έδειξε να βγάζει το παιχνίδι ασθμαίνοντας. Πιο χαρακτηριστικές φιγούρες Κοροβέσης και Ντίνας όπου στο δεύτερο ημίχρονο οι τοποθετήσεις τους έφταναν με το ζόρι λίγα μέτρα πάνω από την μεσαία γραμμή. Για ένα παιχνίδι που θέλεις να «πάρεις την πρόκριση» όπως δήλωσε ο Νίκος Καραμπετάκης  δεν εξηγείτε, το "κάθομαι να κρατήσω το 1-0»,ούτε φυσικά  οι αναγκαστικές αλλαγές Ντίνα και Σασί εξηγούν το “σβήσιμο” στο δεύτερο μέρος, με στατικούς σχεδόν τους μισούς ποδοσφαιριστές. Ευτυχώς για τον ΟΦΗ ο Οικονόμου ήταν εκεί για να κρατήσει την συνοχή στα τελευταία λεπτά.

4.png#asset:62413

 

 Ανεξήγητο δεύτερο: Δεν πάρθηκαν ποτέ ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της δεξιάς πλευράς. Με την είσοδο του Κούατενγκ και τις συνεργασίες του με τον Γιακούμπου ο ΟΦΗ έχασε την δεξιά του πλευρά, με τις κακές τοποθετήσεις του νεοαποκτηθέντος Μπράουν να κάνουν τη διαφορά. Ο ΟΦΗ όχι μόνο δέχτηκε το γκολ της ισοφάρισης, αλλά κινδύνευσε να χάσει το παιχνίδι. Στην μεγάλη φάση του 81 το λάθος μπορεί να το κάνει στην μπάλα ο Μιχόγεβιτς, αλλά το κάνει στην προσπάθεια του να καλύψει το μεγάλο κενό που έχει αφήσει –ξανά- ο Μπράουν, έτσι αναγκάζεται να βγει εκτός θέσης, πολλά μέτρα μακριά από το κέντρο της άμυνας.

Ανεξήγητο τρίτο: Ο Εργοτέλης θα περίμενε κανείς, να εκμεταλλευτεί την κατάσταση του ΟΦΗ στο δεύτερο μέρος, να επιμείνει με πίεση ψηλά, να ''ζητήσει'' την μπάλα στο transitionαπό τα πρώτα μέτρα του γηπέδου. Όμως όχι. Η ομάδα του Παπαβασιλείου σποραδικά επέλεξε την πίεση στα πρώτα μέτρα, προτίμησε να περιμένει το λάθος των παιχτών του ΟΦΗ για να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα και τις καλοδουλεμένες συνεργασίες (κυρίως στα αριστερά) της. Μάλιστα στο τελευταίο δεκάλεπτο ''έπεσε'' ξανά χαμηλά στο γήπεδο. Κοιτάξτε για παράδειγμα παρακάτω την εικόνα στο γήπεδο διανύοντας το 87ο λεπτό με το σκορ στο 1-1…

5.png#asset:62414


ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗ ΡΕΒΑΝΣ

Αν κάτι αφήνουν τα πρώτα 90 λεπτά μεταξύ Εργοτέλη και ΟΦΗ, είναι ότι δεν μπορείς εύκολα να μιλήσεις για φαβορί. Ίσως αν δεν υπήρχε η εικόνα που περιγράψαμε παραπάνω για τον ΟΦΗ στο δεύτερο ημίχρονο, να είχε όντως το προβάδισμα.

Επομένως με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε αν ο Εργοτέλης επιλέξει στο «Γεντί Κουλέ» το ίδιο παθητικό στήσιμο, τώρα που ψάχνει το γκολ από την αρχή. Εάν ο ΟΦΗ δείξει ξανά στο δεύτερο μισό το ίδιο πρόσωπο. Εάν Μπρους για Εργοτέλη και Οικονόμου για ΟΦΗ είναι στην κατάσταση που θα επιτρέψει στους προπονητές τους να στηριχτούν ξανά σε αυτούς για τα σχέδια τους…

Αναγνώστης - John''

 *Αν επιθυμείτε να στείλετε το σχόλιό σας ή την παρατήρησή σας για κάτι που σας απασχολεί ή αποτελεί άξιο σχολιασμού, μπορείτε να το κάνετε στο inbox του Capitano.gr στο facebook ή στο e-mail: info@capitano.grTα κείμενα θα δημοσιεύονται στη σχετική στήλη "Inbox" χωρίς να δημοσιεύονται τα ονοματεπώνυμα των αναγνωστών, εκτός αν επιθυμούν οι ίδιοι.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.