To «άγνωστο» ιστορικό σερί στο Μαρτινέγκο, ο Πάτρικ και ο Σηφάκης

Special

H στήλη Rewind του Capitano θυμάται το ιστορικό σερί των 29 εντός έδρας νικών του Εργοτέλη

Σε μια εποχή που η αγωνιστική δράση είναι σχεδόν ''ανύπαρκτη'' με την υγεία όλων μας να είναι η απόλυτη προτεραιότητα, μας δίνεται η ευκαιρία για ιστορικά Rewind, Αφιερώματα και αρκετές συνεντεύξεις.

Όλα τα παραπάνω, έχετε την δυνατότητα να τα διαβάζεται καθημερινά στο Capitano.gr.


Πάμε να θυμηθούμε ένα άγνωστο αλλά πολύ δυναμικό ''κιτρινόμαυρο'' σερί εντός έδρας νικών (29 νικών), το οποίο χωρίζεται σε 2 μέρη, αφορά όλες τις διοργανώσεις και αποτελείται από δύο διαφορετικές περιόδους. (Δεν υπολογίζονται εκείνα στην τότε Δ' Εθνική, η οποία ήταν η 4η ιεραρχικά και πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου)

  • Η πρώτη, αφορά το διάστημα 97/98, όπου στο φινάλε ο Εργοτέλης του Μανώλη Τζανή σημείωσε στο φινάλε τρεις σερί εντός έδρας νίκες, οι οποίες όμως δεν αρκούσαν για να σώσει την κατηγορία. Το καλοκαίρι του 1998 η ομάδα του Ηρακλείου υποβιβάζεται στην ερασιτεχνική - τότε - Δ' Εθνική.
  • H δεύτερη, αφορά την περίοδο όπου η ομάδα ανέβηκε στην επαγγελματική Γ' Εθνική. Συγκεκριμένα, από το καλοκαίρι του 2002 μέχρι τον Οκτώβριο του 2003. Με τον Μύρωνα Σηφάκη στον πάγκο και τους Σουλτάτο - Τζώρτζογλου στην ηγεσία, ο Εργοτέλης έκανε ένα απίστευτο σερί, είχε μόνο νίκες στο Μαρτινέγκο μέχρι ο Ολυμπιακός να του χαλάσει το σερί, στις 30 Οκτωβρίου του 2003, στο κατάμεστο Μαρτινέγκο.

Εκεί όπου ξεκίνησαν όλα


ergo4.jpg#asset:191640


Στα χρόνια όπου η ομάδα του Εργοτέλη αγωνίζονται στον - τότε- Νότιο όμιλο της Γ' Εθνικής. Συγκεκριμένα, το rewind θα φτάσει μέχρι και τις 20 Μαίου του 1998. Το σύνολο του Μανώλη Τζανή κέρδιζε με 1-0 τον Ιάλυσου Ρόδου με σκόρερ τον Καλένγκα από την άσπρη βούλα. To πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουνίου, οι ''κιτρινόμαυροι'' του Τζανή σημείωσαν ακόμα δύο εντός έδρας νίκες (η μια στα χαρτιά), κάτι που δεν ήταν

Ποιος θα περίμενε ότι εκείνο το παιχνίδι θα αποτελούσε την αρχή για το μεγαλύτερο σερί νικών στην ιστορία του συλλόγου. Από εκείνο το ματς, ο Εργοτέλης μέτρησε 29 σερί εντός έδρας νίκες

Η αρχή της και το απόρθητο Μαρτινέγκο

Το 2001, το δίδυμο Τζώρτζογλου-Σουλτάτου πήρε προπονητή στον Εργοτέλη τον Μύρωνα Σηφάκη ενώ και η απόκτηση του Πάτρικ Ογκουνσότο, ήταν δύο κινήσεις κομβικές για την ιστορία του συλλόγου. Ο μεν Νιγηριανός επιθετικός αποτελεί πλέον μια εμβληματική φυσιογνωμία της νεότερης ιστορίας του συλλόγου και πρώτος σκόρερ της, ενώ ο Μύρωνας Σηφάκης αποδείχθηκε ο κατάλληλος προπονητής την πιο κρίσιμη στιγμή.

Με τον Σηφάκη στον πάγκο, ο Εργοτέλης κάνει μια ''μαγική'' σεζόν, ο Εργοτέλης πετυχαίνει 22 σερί εντός έδρας νίκες σε έναν χρόνο (Αύγουστος 2002 - Αύγουστος 2003), διευρύνοντας έτσι το σερί στις επαγγελματικές κατηγορίες, στις 25 συνεχόμενες, προσθέτοντας της τρεις από το 1998. Aπό το 2-1 με τον Κιλκισιακό (δύο γκολ ο Ογκουνσότο) μέχρι το 3-2 επί του Πανηλειακού στο Μαρτινέγκο, για τον Α' γύρο του Κυπέλλου της Γ' Εθνικής.

Μαρτινέγκο Εργοτέλης Ογκουνσότο


Το σερί, ο απείθαρχος Ογκουνσότο και ο Ολυμπιακός

Η νέα χρονιά (2003) βρίσκει τον Εργοτέλη με μπόλικο ενθουσιασμό στην Β' Εθνική. Φυσικά, ο Μύρων Σηφάκης παραμένει στον πάγκο της ομάδας, με την κρητική ομάδα να ξεκινάει την σεζόν με τέσσερις σερί εντός έδρας νίκες και μάλιστα χωρίς να δεχτεί γκολ. Τα παιχνίδια με Παναχαϊκή, Απόλλωνα, Πατραϊκό και Καλαμάτα διευρύνουν το σερί στις 29 συνεχόμενες νίκες στις επαγγελματικές κατηγορίες. Όμως, στις 30 Οκτωβριου του 2003 αυτό σταμάτησε από έναν ισχυρό αντίπαλο, τον Ολυμπιακό.

Ο Εργοτέλης αντιμετώπιζε στο Μαρτινέγκο τον Ολυμπιακό, στον επαναληπτικό του 3-2 της Λιβαδειάς, με την κρητική ομάδα να εντυπωσιάζει στον πρώτο αγώνα για την β' φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Όπως καταλαβαίνετε, η ρεβάνς έγινε σε ένα Μαρτινέγκο που ''κόχλαζε'' από περίπου 3.700 φιλάθλους, είχαν τοποθετηθεί πτυσσόμενες εξέδρες και ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος για τον Εργοτέλη που δυνάμωνε ολοένα και περισσότερο.

Lamprakis3.jpg#asset:191650


Από τις κορυφαίες επιδόσεις στην ιστορία

Όμως, η ποιότητα των ''ερυθρόλευκων'' ήταν αρκετή, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 3-1 αποκλείοντας τους κρητικούς, με τον Ογκουνσότο να ξεκινάει σε εκείνο το παιχνίδι από τον πάγκο, λόγω... πειθαρχικού παραπτώματος.

Δεδομένα, αυτή η ήττα - αποκλεισμός μπορεί να σταμάτησε ένα το ρεκόρ στις 29 εντός έδρας νικες, όμως δεν άφησε εκτός στόχου τον Εργοτέλη, όπου στο φινάλε της σεζόν πανηγύρισε για πρώτη φορά την άνοδο του στην Α' Εθνική. Για παράδειγμα, το ρεκόρ συνεχόμενων νικών του Ολυμπιακού είναι 24, του ΠΑΟΚ 27 ενώ ο ΟΦΗ έχει σταματήσει στις 19 σερί.

Θυμίζω ότι συνολικά μέτρησε 11 νίκες στο Μαρτινέγκο, τρεις ισοπαλίες και μόνο μία ήττα στην Β' Εθνική, έπαιξε στα μπαράζ με τον Ακράτητο στη Θεσσαλονίκη και με γκολ του Σιλά στο 91' γιόρτασε μια σπουδαία επιτυχία.

*πληροφορίες από την συνδρομητική πλατφόρμα soccerbase.gr

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.