Eurobasket: Οι προσδοκίες για Εθνική, τα φαβορί και οι εκπλήξεις

Απόψεις

Το Eurobasket ξεκινάει σήμερα (01/09) και ο Γιάννης Χαμαλάκης γράφει για τις προσδοκίες της Εθνικής του Γιάννη και του Ιτούδη, τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και τις πιθανές εκπλήξεις

Αρχίζει απόψε το Eurobasket 2022. Ενα τουρνουά που θα συμμετέχει και η φιλόδοξη Εθνική ομάδα της χώρας. Χωρίς πολλά - πολλά, πάμε να τα βάλουμε κάτω: Από τα εισαγωγικά, τις προβλέψεις και τα συμπεράσματα για το τι περιμένουμε να κάνει η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες.


ΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

4 όμιλοι από 6 ομάδες (ήτοι 24 ομάδες) σε τουρνουά που θα διεξαχθεί σε Τιφλίδα (Α' όμιλος), Κολωνία (Β΄όμιλος), Μιλάνο (Γ' όμιλος) και Πράγα (Δ' όμιλος). Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι πρώτες 4 από κάθε όμιλοι για την 16αδα και τα πρώτα νοκ - άουτ.

Η Εθνική μας βρίσκεται στο Γ' γκρουπ (Μιλάνο), θα παίξει απέναντι σε Κροατία, Ιταλία, Ουκρανία, Μεγάλη Βρετανία και Εσθονία. O όμιλος της Εθνικής διασταυρώνει στην επόμενη φάση με το Δ' γκρουπ (Πράγα), εκεί που πέρα από τους Σέρβους, υπάρχουν οι Τσέχοι, οι Πολωνοί, οι Φινλανδοί, Ολλανδοί και το Ισραήλ. Ρεαλιστικά, αν η Ελλάδα καταλάβει μια από τις δύο πρώτες θέσεις, θα σταυρώσει με τις θέσεις 3-4 σε αυτό το γκρουπ. Η συνέχεια μοιάζει το μεγάλο στοίχημα καθώς το γκουπ του Ιτούδη θα πέσει με τον όμιλο της ''φωτιάς'' (Β' γκρουπ), όπου υπάρχουν οι Σλοβένοι, οι Γερμανοί, Γάλλοι και Λιθουανοί που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι η 4αδα που θα προκριθεί. Αντίστοιχα, θα συμβεί με τα υπόλοιπα δύο γκρουπ.

Το τελευταίο Ευρωμπάσκετ έγινε το 2017 (λόγω covid δεν έγινε το 2019), με τους φοβερούς Σλοβένους (πάνω - κάτω ίδια ομάδα έχουν και φέτος) να κερδίζουν στον τελικό τους Σέρβους. Οι Ισπανοί έχουν κατακτήσει 3 και οι Γάλλοι ένα, στις τελευταίες 5 διοργανώσεις. Το 2005 στο Βελιγράδι το 2ο χρυσό της Εθνικής Ελλάδας.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

Την στιγμή που γράφεται το κείμενο, η Εθνική μας σε αρκετές εταιρείες είναι το πρώτο φαβορί για το χρυσό. Οι τόνοι είναι χαμηλότεροι σε σχέση με άλλα τουρνουά όμως η αισιοδοξία - λόγω Γιάννη - υψηλή. Εκτιμώ ότι ετοιμότητα των τραυματιών είναι μια παράμετρος που πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά (Σλούκας, Παπαγιάννης, Παπαπέτρου και Κώστας Αντετοκούνμπο), κυρίως των δυο πρώτων. Ομάδα με απόλυτο σταρ τον Γιάννη, με Ιτούδη κόουτς και παιδιά με εμπειρία στην Euroleague. Όμως, το βάθος που έχουμε δεν νομίζω να είναι αυτό που θα θέλαμε. Μετά τους πρώτους 8-9, οι λύσεις δεν είναι το ίδιο ποιοτικές. Κασελάκης, Αγραβάνης, Θανάσης, Λαρεντζάκης, Λούτζης, Μποχωρίδης δεν ξέρω πόσο μπορούν να αποδώσουν στα λεπτά που θα παίξουν...

Το ματς στη Σερβία σε κάνει να αισιοδοξείς, ο Γιάννης κάνει τα ΠΑΝΤΑ στο παρκέ, όμως το ποσοστό σε βολές και τρίποντα είναι το ''κλειδί'' και παράλληλα το στοίχημα της Εθνικής αυτής.

Δεν είμαι από τους πολύ αισιόδοξους, την έχουμε πατήσει στο παρελθόν και αυτή η ομάδα είναι μια εντελώς καινούρια συνθήκη, εξαρτάται όσο καμία από τον απόλυτο σούπερ σταρ της. Σε κάθε περίπτωση ο ρεαλιστικός στόχος είναι τα ημιτελικά. Το ''σταύρωμα'' στους 8 θα είναι ζόρικο. Δεν έχουμε αξιόπιστο (πέρα από Ντόρσει) στατικό σουτ έπειτα από τις ''μπούκες'' του Γιάννη. Η άμυνα μας σε τοπ επίπεδο, ο κόουτς παρεμβαίνει στα ματς, θα χρειαστεί να βάλουν κρίσιμα σουτ στα νοκ - άουτ οι x-factor των αγώνων για να φτάσουμε στο υψηλότερο επίπεδο.

5664142.jpg#asset:405084


Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΣ

Νομίζω ότι αν εξαιρέσεις τους πολύ ποιοτικούς Κροάτες (Μπογντάνοβιτς, Ζούμπατς, Χεζόνια, Σάριτς), τους οικοδεσπότες, παθιασμένους αλλά ελλιπέστατους Ιταλούς (χωρίς Γκαλινάρι, Μπελινέλι, Χάκετ), οι υπόλοιποι δύσκολα θα μας προβληματίσουν (Μ. Βρετανία, Ουκρανία, Εσθονία). Ίσως να κάνουμε μία ήττα, μέχρι εκεί, πιθανότατα θα τερματίσουμε 1οι στον όμιλο.

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ

Εντάξει, προφανέστατα οι ατραξιόν του Eurobasket είναι οι Γιάννης, Ντόντσιτς και φυσικά ο Γιόκιτς. Οι Σλοβένοι πέρα από τον ''Λούκα Μάτζικ'' είναι πλήρεις και με ομοιογένεια, οι Σέρβοι έχουν και Μίσιτς (πέρα από Γιόκιτς) και παίκτες πρωταγωνιστές σε Euroleague (Κάλινιτς, Μιλουτίνοφ, Γκούντουριτς), ρολίστες που εκτελούν από μακριά, και παρά τις σημαντικές απουσίες που έχουν έχουν το ποιοτικότερο ρόστερ του τουρνουά. Οι Λιθουανοί μπορεί πάνε πολύ ψηλά, καθώς επίσης είναι γεμάτοι, έχουν τρομακτική φροντλάιν (Βαλαντσιούνας, Σαμπόνις), καλό κόουτς και 12αδα με ταλέντο και εμπειρία. Επίσης αρκετοί από αυτούς παίζουν χρόνια μαζί. Κλείνω με Γαλλία. Υπερπλήρης σε ακόμα ένα τουρνουά, έχει αθλητικότητα, Φουρνιέ και Γκομπέρ σε πρώτο ρόλο αλλά και πολλούς σημαντικούς παίκτες (Γιαμπουσέλε, Οκόμπο, Μαλεντόν, Πουαριέ).

Έτσι, η 5αδα με τα καλύτερα ρόστερ είναι οι Σερβία, Λιθουανία, Γαλλία, Ελλάδα και Σλοβενία. Η Λιθουανία μου αρέσει πάρα πολύ, ήταν σοβαρή και στα φιλικά (όπως και οι Σλοβένοι), στα στοιχήματα αξίζει η ομάδα της Λιθουανίας, για κατάκτηση (ή τελικό). Η Σερβία και λόγω Πέσιτς ίσως την ''πατήσει'', οι Σλοβένοι είναι το φαβορί αλλά να κάνουν το 2/2 σε Eurobasket; Οι Γάλλοι μοιάζουν ικανοί για το καλύτεροι αλλά κάποιες φορές μοιάζουν ''losers'', για την Εθνική μας τα έγραψα παραπάνω.

xb6QCJatdkG566nWmGT1aQ.jpg#asset:405092


H 5ΑΔΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Μετά την ξεκάθαρη παραπάνω 5αδα που είναι ένα σκαλί πάνω σε ποιότητα ρόστερ, ακολουθεί μια 5αδα ομάδων που μπορεί να κάνει ''ζημιές'', υπό προϋποθέσεις και κάτι παραπάνω. Η Ιταλία είναι μια από τις οικοδέσποινες, έχει σημαντικές απουσίες αλλά θα είναι σκληροί με πολύ ''ξύλο'' στα ματς. Πολύ ενδιαφέρον ρόστερ έχουν οι Γερμανοί, επίσης με ομοιογένεια (Σρέντερ, Βάγκνερ, Βόιτμαν) που στο νοκ-άουτ μπορεί να κάνουν έκπληξη. Σοβαροί και οι Τούρκοι (Οσμάν, Λάρκιν) που είναι αρκετά φιλόδοξοι ενώ και οι Κροάτες είναι ομάδα που μπορούν να κάνουν πράγματα, επιθετικά πολύ ικανοί. Προσθέτω και την Ισπανία που δεν μπορείς να τους ξεγράψεις. Οκ, θα λείψει ο Γιουλ, λύσεις στα ψηλά δεν έχουν τόσες πολλές αλλά και Σκαριόλο στον πάγκο διαθέτουν και τεχνογνωσία. Ίσως, το γεγονός ότι δεν πάνε με μεγάλες φιλοδοξίες, τους βγει σε καλό.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ

Σε αυτή την λίστα μπαίνουν ομάδες που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα δούμε στην 8αδα. Οι Τσέχοι αν παίξει ο Σατοράνσκι ίσως πάνε λίγο παρακάτω, η Βοσνία με Μούσα και Νούρκιτς έχει μια 5αδα που στέκεται πολύ καλά, γκρουπ με ενδιαφέρον αλλά στον Β' όμιλο δύσκολα να βρουν θέση στην 4αδα, οι Φινλανδοί έχουν δείξει ότι παίζουν γρήγορα και έχουν κάνει κάτι ''ζημιές'' στο παρελθόν. Από κει και πέρα υπάρχει το Ισραήλ, η Μ. Βρετανία, η Γεωργία χωρίς Σενγκέλια, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία του Βεζένκοφ, η Ουγγαρία (Χάνγκα), και οι αδύναμες Ολλανδία και Εσθονία.

Και καλή διασκέδαση και τύχη στην Εθνική μας!

c40c1b9b-eurobasket-draw.jpg#asset:405094


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.