Φιλικά με μπυραρίες ή φιλικά υψηλών απαιτήσεων;

Απόψεις

Ο ΟΦΗ έβαλε εξ αρχής δύσκολα στον εαυτό του με τα φιλικά που επέλεξε. Και γιατί να μη το κάνει;

Δεκαετία '90, προετοιμασίες ομάδων στα βουνά της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας. Φιλικά με... μπυραρίες της περιοχής, κάτι ομάδες που δεν έπαιζαν ούτε στο τοπικό της περιοχής τους. Και να κάτι... εξωπραγματικά σκορ, του στιλ 12-1, 13-0, 11-0. Kαι να οι παχυλοί τίτλοι των εφημερίδων στα πρωτοσέλιδα.

Πολλά χρόνια αργότερα, οι ελληνικές ομάδες αλλάζουν τον τρόπο προετοιμασίας και των φιλικών αγώνων. Τα φιλικά με τις μπυραρίες μπορούν να γίνουν οικογενειακά φιλικά. Τα πραγματικά, που αξίζει να βγουν συμπεράσματα, είναι με ομάδες αν όχι ανώτερες τουλάχιστον αντάξιες.

Ο ΟΦΗ έως τώρα έχει παίξει με τέτοιες. Φίτεσε, Άντερλεχτ, Φορτούνα Σιτάρντ, Βέστερλο. Κανονικές ομάδες, σε κανονικά πρωταθλήματα, που αναδεικνύουν τα συν και τα πλην του Ομίλου. Φιλικά που θέλει ο Νιόπλιας για να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη συνέχεια. Τι πιο φυσιολογικό;

Το απόγευμα του Σαββάτου με τη Βέστερλο, η εμφάνιση του ΟΦΗ στο δεύτερο μέρος θα μπορούσε να φέρει την ανατροπή. Η κρητική ομάδα είχε τις ευκαιρίες για να πάρει τη νίκη. Ε και; Τι θα άλλαζε; Η ουσία θα παρέμενε ίδια. Είδαμε μία κουρασμένη ομάδα, με αλλαγμένη ενδεκάδα στο πρώτο μέρος, με δυσκολία σε μεγάλο μέρος του αγώνα να βγάλει φρεσκάδα και παίκτες να παίζουν μία ταχύτητα κάτω.

Τούτη η εικόνα θα μπορούσε να αποφευχθεί αν ο ΟΦΗ έπαιζε με καμιά παμπ της περιοχής. Να μαζευτεί ένας αγρότης, ένας μπάρμαν, ο γαλατάς της γειτονιάς και οι φίλοι τους και ο ΟΦΗ να ξεσπάσει με καμιά ντουζίνα γκολ και όλα καλά. Σούπερ ντούπερ θα γράφαμε, εντυπωσίασε, μάγεψε, έτοιμος για το πρωτάθλημα και άλλα τέτοια ωραία δημοσιογραφικά κλισέ.

Τώρα, όμως, ο ΟΦΗ παίζει σε συνθήκες ανταγωνισμού. Από την αρχή στα δύσκολα, σε παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων, με ομάδες πιο έτοιμες από εκείνον. Ουχί για να πάρει νίκες, αλλά για να μονταριστεί και να χτιστεί για τη συνέχεια.

Ο Νιόπλιας θέλει τέτοια παιχνίδια για να δει την ετοιμότητα της ομάδας του, αλλά και για να κάνει το τελικό ξεκαθάρισμα του ρόστερ για τους παίκτες που αναγκαστικά θα περάσουν από την πόρτα της εξόδου. Ο 56χρονος τεχνικός τα έχει φάει με το κουτάλι τέτοια φιλικά. Έχει ζήσει προετοιμασίες σαν ποδοσφαιριστής και σαν προπονητής και ξέρει πότε μία ομάδα μοιάζει «σκασμένη» από την κούραση και πότε μία ομάδα είναι έτοιμη για τις επίσημες υποχρεώσεις της.

Ο ΟΦΗ αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμος για το δεύτερο. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δίνει αυτά τα φιλικά. Για να αποκτήσει ετοιμότητα, παραστάσεις και την απαιτούμενη τακτική προσέγγιση όταν θα αρχίσουν τα πραγματικά δύσκολα.

Το τεστ με τη Βέστερλο είχε, συνολικά, αρνητικό πρόσημο. Το πρώτο μέρος είναι για να ξεχαστεί γρήγορα, δεν λειτούργησαν πολλά πράγματα, δεν έγιναν ακόμα περισσότερα. Στο δεύτερο ο ΟΦΗ ήταν... πιο κανονικός, έβγαλε φάσεις, αλλά συνολικά δεν έδειξε τα στοιχεία εκείνα που έβγαλε στο χορτάρι στα προηγούμενα φιλικά.

Το αρνητικότερο όλων είναι ο τραυματισμός του Τοράλ. Όχι γιατί στερεί τη δυνατότητα από τον Νιόπλια να τον δει εν δράσει και να διαπιστώσει τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει, αλλά γιατί πάει πίσω, χρονικά, το μοντάρισμα και ο τεχνικός του ΟΦΗ αυτό θέλει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το μοντάρισμα για να πάει τον Αύγουστο στο τουρνουά του Βόλου, ως πρόβα τζενεράλε, με την ενδεκάδα που θα βασιστεί και να βγάλει τον... τελικό έλεγχο προόδου πριν τα επίσημα.

Ο ΟΦΗ έχει σχεδόν ένα μήνα να ετοιμαστεί. Χρόνο έχει και ηρεμία έχει. Το δεύτερο πιο βασικό. Αυτό που δεν έχει ακόμα είναι αγωνιστική σταθερότητα. Αν είχε και από δαύτη 26 Ιουλίου τότε θα έπρεπε να ανησυχούμε. Η κούραση στα πόδια και στο μυαλό θα φύγει. Και τότε θα δούμε τον πραγματικό ΟΦΗ και τη δουλειά του Νιόπλια.

Τα πραγματικά και ασφαλή συμπεράσματα και η σωστή κριτική θα γίνουν όταν θα πλησιάζουμε στην πρεμιέρα της Super League. Εκεί θα πάρουμε μία ιδέα για το... πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βέστερλο-ΟΦΗ 1-0

Φωτογραφίες από το φιλικό

Μπαλογιάννης: «Τα πόδια είναι βαριά»

Νιόπλιας: «Είμαστε κουρασμένοι στο μυαλό»

Βέστερλο-ΟΦΗ: Τα στιγμιότυπα του φιλικού

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.