Ford vs Ferrari: Μια ταινία - αριστούργημα

Απόψεις

Ένα αθλητικό δράμα με έντονα στοιχεία περιπέτειας και ακατάπαυστης αντιπαλότητας ανάμεσα σε δύο εταιρίες– κολοσσούς στην παραγωγή αυτοκινήτων.

Σίγουρα όσοι αγαπούν τις ταινίες τέτοιου είδους (κι όχι μόνοι εκείνοι) θα αναγνωρίσουν την ομορφιά της και θα ανακαλύψουν τις λεπτομέρειες μιας αληθινής, φημισμένης ιστορίας γύρω από την κόντρα της Ford με την Ferrari, η οποία εκτυλίσσεται την δεκαετία του 1960.

Έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες τον Νοέμβριο του 2019 σε παραγωγή της 20th Century Fox, με σκηνοθέτη τον James Mangold (Logan, 3:10 to Yuma) και με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Christian Bale (Ken Miles) και Matt Damon (Carroll Shelby).

Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Έλληνας κινηματογραφιστής, Φαίδων Παπαμιχαήλ, ο οποίος έχει χτίσει πλούσιο βιογραφικό στο Hollywood τα τελευταία 30 χρόνια. Η ταινία διακρίθηκε μάλιστα και στα Oscar του 2020, με 2 νίκες σε συνολικά 4 υποψηφιότητες.

Βραβεύτηκε στο καλύτερο μοντάζ, και στο καλύτερο μοντάζ ήχου επικρατώντας των υπόλοιπων εξίσου αξιόλογων ταινιών στις συγκεκριμένες κατηγορίες.

ford_v_ferrari_still.jpg#asset:188774


Η ταινία έχει το μπάτζετ (σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια, για την ακρίβεια 97,6), το cast, τον χαρισματικό σκηνοθέτη, τα τεχνικά μέσα και την ιδιαίτερη ιστορία για να ικανοποιήσει τόσο το γενικό σινεφίλ κοινό όσο και τους γνώστες και λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Τα πάντα ξεκίνησαν από την πρόθεση του Henry Ford του Β’ να αγοράσει τη Ferrari και από την καταρχήν διάθεση του Enzo Ferrari, του μυθικού ιδρυτή της Scuderia, να την πουλήσει. O Ford πήγε ο ίδιος στο Maranello, την ιστορική έδρα της διάσημης ιταλικής εταιρείας, έχοντας την πρόθεση να προσφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια, ποσό μυθικό για τα δεδομένα των αρχών της δεκαετίας του ‘60. Η συνέχεια όμως δεν ήταν όπως την περίμενε, μιας και ο Enzo τον σνόμπαρε τόσο που δεν εμφανίστηκε καν στις συζητήσεις, με αποτέλεσμα ο Ford να επιστρέψει οργισμένος στις ΗΠΑ και να αναθέσει στους μηχανικούς της εταιρείας του τη δημιουργία ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου που θα διέλυε την Ferrari στους αγώνες αντοχής γενικά και ειδικά στις διάσημες 24 Ώρες του Le Mans. Μάλιστα, λέγεται πως τους είπε «Go to Le Mans, and beat Ferrari’s ass».

Στην πορεία προέκυψε το θρυλικό αγωνιστικό μοντέλο. Ford GT40 από ένα γκρουπ αποφασισμένων Αμερικάνων μηχανικών, με μπροστάρηδες τον σχεδιαστή αυτοκινήτων και πρώην επαγγελματία οδηγό Carroll Shelby (Matt Damon), και τον οδηγό στο Le Mans το 1966, βετεράνο πολέμου Ken Miles (Christian Bale). Για τους συγκεκριμένους ρόλους μάλιστα είχαν προταθεί αρχικά οι Brad Pitt και Tom Cruise.

ford-ferrari.jpg#asset:188773


Τα υψηλά στελέχη όμως της Ford, με κυριότερο τον αντιπρόεδρο Leo Beebe (Josh Lucas) που προορίζεται ως τον κύριο villain της ιστορίας, δεν αφήνουν το πρωταγωνιστικό δίδυμο να κινηθεί ελεύθερα για να λάμψει το αγωνιστικό μοντέλο με τους όρους που εκείνοι θέτουν. Ο εργατικός και ευφυής Carroll Shelby και ο παθιασμένος, απείθαρχος Ken Miles αφήνουν στην άκρη προσωπικούς εγωισμούς για να αποδείξουν την αξία τους. Τα βάζουν με τον Beebe και τους παρατρεχάμενούς του για να πραγματοποιήσουν το όραμα της κατάκτησης της νίκης, που πρέπει να συνδυαστεί με τη συντριβή των αποτελεσματικότερων, έως τότε Ιταλών.

Πρόκειται για δύο άντρες με διαφορετικά χαρακτηριστικά που όμως συνεργάζονται αρμονικά και σέβονται ο ένας τον άλλον. Αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλεπιδρούν ιδανικά, κατανοώντας πως μόνο μέσω της αφοσίωσης και της σκληρής δουλειάς, δεν θα λυγίσουν από την συνεχώς παρούσα πίεση. Οι Bale – Damon είναι άψογοι υποκριτικά, καθώς παρουσιάζουν ένα δίδυμο αντίθετων φιγούρων που μοιράζονται το ίδιο περίσσιο θάρρος και κοινή ανυπέρβλητη προσήλωση για την κατάκτηση της κορυφής. Η χημεία τους είναι φανερή στους θεατές που πραγματικά απολαμβάνουν να τους παρακολουθούν όσο γίνονται ένα με τους ρόλους τους.

Η τελευταία ώρα των συνολικά 150 λεπτών της ταινίας, βρίθει από δράση, αδρεναλίνη, ανατροπές και άγχος.

Επομένως πρόκειται για μια ταινία που σας προτείνω να την δείτε, οι 2μιση ώρες περνάνε ευχάριστα και η εμπειρία είναι εξίσου συναρπαστική και για το πολυπληθές κοινό αλλά και για τους θαυμαστές των ράλι ταχύτητας. Είναι καλογυρισμένη, θυμίζει χωρίς να μιμείται την signature αγωνιστική ταινία «Rush» και αποζημιώνει πλήρως όποιον προβληματίστηκε με την μεγάλη διάρκεια της, πριν την παρακολουθήσει.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.