«Γεντί Κουλέ»: Το καμάρι της περιφέρειας

12:06 | 30/03/2020

Το «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» αποτελεί το γήπεδο της Περιφέρειας με τους περισσότερους αγώνες στην ιστορία της Α' κατηγορίας

Στα 60 χρόνια της Α’ Εθνικής χρησιμοποιήθηκαν 84 διαφορετικά γήπεδα. Στο αφιέρωμα που φιλοξενείται από την επίσημη ιστοσελίδα της Superleague, αναφέρονται τα 10 γήπεδα που έχουν διεξαχθεί οι περισσότερες αγώνες στην ιστορία της κατηγορίας.

Το γήπεδο που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας είναι το Στάδιο Καραϊσκάκη. Στην πρώτη κιόλας σεζόν έγιναν 61 αγώνες! Ολυμπιακός, Εθνικός, Προοδευτική και ΑΕ Νίκαιας το είχαν σαν έδρα, με δύο αγώνες κάθε αγωνιστική εκεί. Εκεί έγινε και το μπαράζ Παναθηναϊκός – ΑΕΚ.

Σε παλιό και νέο γήπεδο – από το 2004 και μετά δηλαδή – έγιναν συνολικά 1512 αγώνες. Τετραψήφιος αριθμός αγώνων έχει φιλοξενηθεί και στην Τούμπα, καθώς πέρα από τον ΠΑΟΚ και ο Απόλλων Καλαμαριάς την χρησιμοποίησε σαν έδρα τα πρώτα χρόνια.

Επίσης το «Κλεάνθης Βικελίδης» τα πρώτα χρόνια συστέγαζε Άρη και Ηρακλή, ενώ στο γήπεδο του Πανιωνίου έπαιζε γηπεδούχος και ο Φωστήρας.

Υπάρχουν δύο γήπεδα, όπου έχει γίνει ένας και μοναδικός αγώνας Α’ Εθνικής. Το Δημοτικό Άρτας, όπου έπαιξαν στις 27 Φεβρουαρίου 1977 ο ΠΑΣ Γιάννινα με τον Άρη, και το Δημοτικό Καλαμάτας, όπου στις 20 Απριλίου 2003 αγωνίστηκαν ο Ολυμπιακός με το Αιγάλεω.Το «Σπύρος Λούης» μπήκε στη ζωή μας το 1984, αλλά λόγω χωρητικότητας και συνθηκών έγινε περιζήτητο τα πρώτα χρόνια.

Το ''Γεντί Κουλέ'' ολοκληρώνει την 10αδα, με 577 (590 σε όλες τις κατηγοριες) αγώνες Α' Εθνικής. Μάλιστα, είναι το πρώτο γήπεδο που μπαίνει στην σχετική λίστα, όσον αφορά αγωνιστικούς χώρους που δεν ανήκουν στα αστικά κέντρα των Αθηνών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. O αριθμός των αγώνων αφορά φυσικά αναμετρήσεις με γηπεδούχο των ΟΦΗ ενώ υπάρχουν και κάποια ματς, τα οποία ο Εργοτέλης χρησιμοποίησε ως έδρα το γήπεδο στα Καμίνια.

Τα 10 γήπεδα όπου έχουν γίνει οι περισσότεροι αγώνες:

1512: «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (Πειραιάς)
1028: Τούμπας (Θεσσαλονίκη)
949: «Κλεάνθης Βικελίδης» (Θεσσαλονίκη)
947: Πανιωνίου ΓΣΣ (Αθήνα)
799: Καυτανζόγλειο (Θεσσαλονίκη)
776: «Σπύρος Λούης» (Αθήνα)
733: «Απόστολος Νικολαϊδης» (Αθήνα)
703: «Νίκος Γκούμας» (Αθήνα)
651: «Γεώργιος Καμάρας» (Αθήνα)
577: «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» (Ηράκλειο)


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.