Γιαλαμά: «Δύσκολος ο πρωταθλητισμός, αλλά οι αξίες του μένουν»

07:55 | 17/06/2020

Ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της ελληνικής καλλιτεχνικής κολύμβησης είναι η Ηρακλειώτισσα Κρυσταλένια Γιαλαμά.

Η 16χρονη αθλήτρια του Ωρίωνα Ηρακλείου έχει καθιερωθεί στην Εθνική ομάδα γυναικών και παρ’ ότι είδε το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων να μετατίθεται για το επόμενο καλοκαίρι, δεν παρεκκλίνει από τον δρόμο που έχει επιλέξει, συνεχίζοντας να δουλεύει σκληρά, προκειμένου να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο.

Σε μια… διαφορετική συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Hellas Artistic Swimming, η Γιαλαμά μιλάει για τις συνήθειές της έξω από τις πισίνες, τις αθλήτριες που θαυμάζει, τις θυσίες που απαιτεί ο πρωταθλητισμός κ.α.

-Ποιες αθλήτριες θαυμάζεις στον χώρο της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κολύμβησης;

«Θαυμάζω την Σβετλάνα Ρομάσινα για το ταλέντο και τις επιδόσεις της, όπως και την Αντρέα Φουέντες για την δυναμική της προσωπικότητα και την ενέργεια που εκπέμπει».

-Ο αθλητισμός έχει περισσότερες χαρές ή περισσότερες λύπες;

«Ο αθλητισμός και συγκεκριμένα ο πρωταθλητισμός απαιτεί πολλές θυσίες και πολύ χρόνο. Μπορεί να είναι δύσκολο να είσαι μέλος στον τομέα του πρωταθλητισμού, όμως οι αξίες και οι εμπειρίες που μπορεί να σου προσφέρει είναι αυτά που μένουν, που αξίζουν και δεν πρόκειται να βρεθούν κάπου αλλού».

-Διατροφή και αθλητισμός. Υπάρχουν στερήσεις στην διατροφή σου;

«Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην ζωή ενός αθλητή και είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς που ασχολούμαστε με την καλλιτεχνική κολύμβηση. Πρέπει να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή μέσα από την οποία θα παίρνουμε όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες χωρίς να το παρακάνουμε και να ξεφεύγουμε. Αποφεύγουμε τα φαγητά που δεν έχουν να μας προσφέρουν κάτι και που θα μας επηρεάσουν αρνητικά, όπως τα γλυκά και το junk food».

-Πόσο επηρεάζουν την ζωή σου τα social media; Είσαι από τους αθλητές που “ποστάρουν” καθημερινά;

«Έχω ενεργό ρόλο στα social media καθώς τα παρακολουθώ και τα χρησιμοποιώ πολύ στην καθημερινότητά μου. Θα έλεγα πως “ποστάρω” συχνά σε αυτά. Όχι όμως και καθημερινά. Τα social media έχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως η επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, η ψυχαγωγία και η πληροφόρηση για το τι επικρατεί στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και η προώθηση των αγαπημένων μας ασχολιών.

Υπάρχουν όμως και αρκετά μειονεκτήματα που προκύπτουν από την κατάχρηση των social media, για παράδειγμα, ο εθισμός και η εξάρτηση από αυτά που έχει ως αποτέλεσμα την αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο και τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους».

-Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

«Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν ξυπνάω είναι, αφού κλείσω το ξυπνητήρι μου, να βεβαιωθώ πως θα πάρω ένα καλό πρωινό το οποίο θα με κρατήσει και θα μου δώσει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Το τελευταίο πράγμα που κάνω πριν κοιμηθώ είναι να προγραμματίσω την επόμενη μέρα σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχω ως αθλήτρια και ως έφηβη».

-Η πιο αξιοσημείωτη στιγμή στην καριέρα σου;

«Η πιο αξιοσημείωτη στιγμή στην καριέρα μου μέχρι στιγμής ήταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Gwangju, στην Κορέα το 2019. Εκεί καταφέραμε να αποκτήσουμε μια θέση στην πρώτη οκτάδα στο ομαδικό μας πρόγραμμα, το οποίο είχαμε βάλει στόχο, και αυτό μας έδωσε περισσότερη ώθηση να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά».

-Διακοπές: Ελλάδα ή εξωτερικό. Αγαπημένοι προορισμοί;

«Κατά την γνώμη μου, οι καλύτεροι καλοκαιρινοί προορισμοί είναι τα ελληνικά νησιά, όπως Κρήτη, Σαντορίνη, Πάρος και πολλά άλλα. Παρ’ όλα αυτά, μ’ αρέσει πολύ να επισκέπτομαι ξένες χώρες και να γνωρίζω την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής τους».

-Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου το 2030;

«Σε 10 χρόνια από τώρα φαντάζομαι τον εαυτό ως ένα επιτυχημένο άτομο, ελπίζω να έχω καταφέρει να παρευρεθώ σε Ολυμπιακούς Αγώνες και να έχω χαράξει την σταδιοδρομία μου στον επαγγελματικό τομέα».

πηγές: Hellas Artistic Swimming, εφημερίδα Πατρίς

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.