Γιατί φοράνε μόνο άσπρα ρούχα στο Wimbledon;

18:40 | 27/06/2022

Aπό που προήλθε και τι σημαίνει ο αυστηρός ενδυματολογικός κανόνας του «λευκού» στο σπουδαίο Γκραν Σλαμ

Από την αρχή του κιόλας (1877), το Γκραν Σλαμ του Γουίμπλετον είχε έναν πολύ αυστηρό ενδυματολογικό κανόνα. Ο κανόνας του «λευκού». Είναι γνωστό άλλωστε ότι όλοι οι αθλητές πρέπει να φορούν άσπρα.

Όμως, οι παίκτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμη και με τον «τόνο» του λευκού που έχουν τα ρούχα τους, καθώς δεν επιτρέπονται ούτε τα υπόλευκα ούτε τα κρεμ.

Επιπλέον, το τουρνουά έχει κι άλλους συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την ποσότητα του χρώματος που επιτρέπεται στη λαιμόκοψη, τις μανσέτες των μανικιών ή στις κορδέλες που φορούν στο κεφάλι τους.

Οι χρωματιστές γραμμές δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες από ένα εκατοστό και δεν επιτρέπονται τα λογότυπα που αποτελούνται από μοτίβα.

Η ιστορία του:

Η έννοια του λευκού χρώματος στα ρούχα ξεκίνησε από το 1800 όταν το τένις έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό και οι αθλητές άρχισαν να αγωνίζονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Το κύριο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν εκείνο της εφίδρωσης.

O κανόνας επιβλήθηκε συγκεκριμένα με τις γυναίκες κατά νου, καθώς ήταν «πολύ αδιανόητο μια κυρία να φαίνεται με εφίδρωση».

Οι κανόνες του Γουίμπλετον:

Το 2014, το Γουίμπλετον εξέδωσε ένα «διάταγμα» νέων κανόνων που έπρεπε να ακολουθήσουν οι παίκτες προκειμένου να συμπληρώσουν την κατευθυντήρια γραμμή που υπήρχε ήδη για το λευκό χρώμα.

Το διάταγμα περιελάμβανε ορισμένους νέους κανόνες που έπρεπε να ακολουθήσουν οι παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της απόχρωσης του λευκού που τους επιτρέπεται να φορούν.

Οι κανόνες λένε τώρα πως επιτρέπεται μόνο μία «μονή γραμμή χρώματος» που δεν είναι μεγαλύτερη από ένα εκατοστό στην λαιμόκοψη, τη μανσέτα των μανικιών, στα εσώρουχα ή στις κορδέλες που φορούν στα μαλλιά.

Το τουρνουά επέβαλε επίσης, αυστηρότερους κανόνες για τα ορατά εσώρουχα, υπογραμμίζοντας πως κάθε εσώρουχο που είναι ορατό κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πρέπει να είναι αυστηρά φαρδύ

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.