Γιατί ο Φαν Σιπ αγνόησε τον ΟΦΗ;

Απόψεις

Ο Ολλανδός προπονητής ανακοίνωσε τις κλήσεις για Ιταλία και Βοσνία και τα ερωτήματα που γεννήθηκαν είναι πολλά.

Οι κλήσεις του εκάστοτε ομοσπονδιακού προπονητή είναι πάντα θέμα συζήτησης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε πολύ πίσω, φτάνει η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του Ότο Ρεχάγκελ και οι συζητήσεις επί συζητήσεων για το γεγονός ότι ο πρώην τεχνικός της Εθνικής ποδοσφαίρου καλούσε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Δεν χρειάζεται, ας πούμε, να αναφερθούμε στην περιβόητη περίπτωση του Άκη Ζήκου ή και σε άλλους ποδοσφαιριστές που επί εποχής Ρεχάγκελ είχαν δει «κλειστή» την πόρτα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Ο Τζον Φαν Σιπ έκανε γνωστές την Πέμπτη τις κλήσεις ενόψει Ιταλίας και Βοσνίας για τα προκριματικά του Euro. Παρά την ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί αναφορικά με πιθανές κλήσεις από πλευράς ΟΦΗ, τελικά δεν υπάρχει κάποιο όνομα στην αποστολή. Ούτε ο Κοσμάς Τσιλιανίδης ούτε ο Δημήτρης Μάνος.

Για να μπούμε στην ουσία του θέματος ας βγάλουμε τον όποιο οπαδικό μανδύα. Ας το δούμε καθαρά αγωνιστικά. Αυτή τη στιγμή, μετά από 5 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, δύο ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ φιγουράρουν στην πεντάδα των σκόρερ της Super League με 3 γκολ έκαστος. Μόλις ένα παραπάνω έχει ο, πρώτος σκόρερ, Σφιντέρσκι. Και για να το προχωρήσουμε, ο Τσιλιανίδης είναι δεύτερος στις προσπάθειες (συνολικά 14), με πρώτο τον Λιβάγια (16).

Ακόμα και... μπακαλίστικα να το δει κάποιος, οι δύο παίκτες του Ομίλου είναι από τους πιο φορμαρισμένους στο τρέχον πρωτάθλημα. Κι αν για τον Δημήτρη Μάνο μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή να κληθεί από τώρα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (ή μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι επιθετικοί υπάρχουν άρα δεν εντοπίζεται πρόβλημα στη συγκεκριμένη θέση(, για τον Κοσμά Τσιλιανίδη δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Δηλαδή, για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, έστω κι αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί ερώτημα... καφενειακού επιπέδου, τι παραπάνω έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Μπακασέτας, για παράδειγμα, από τον Τσιλιανίδη;

Επαναλαμβάνουμε ότι το όλο θέμα δεν έχει οπαδικό χαρακτήρα. Ουδείς έχει δικαίωμα να ζητά επιτακτικά από τον ομοσπονδιακό προπονητή να καλεί συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές απλά για να ικανοποιήσει το αίσθημά του. Γούστο του και καπέλο του ποιους καλεί και προφανώς από αυτό θα κριθεί γιατί αυτή είναι η δουλειά του και γι' αυτό έχει προσληφθεί. Είναι, όμως, ένα λογικό ερώτημα το πώς καλεί παίκτες στην Εθνική και τι ακριβώς έχει στο μυαλό του.

Ο Ολλανδός θέλει να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση της ελληνικής ομάδας και να ξεκινήσει σε μία «λευκή» κόλλα χαρτί καλώντας ποδοσφαιριστές σαν τον Χατζηδιάκο και τον Παυλίδη ή κάνει δοκιμές -ξεσκαρτάρισμα στην καθομιλουμένη, αν και είναι παρεξηγημένη λέξη- για να καταλήξει στο προσεχές μέλλον σε ένα ρόστερ που θα πορευτεί στις επόμενες επίσημες υποχρεώσεις; Προσέξτε: δεν έχουμε κάτι με Χατζηδιάκο και Παυλίδη, απλώς χρησιμοποιήθηκαν ως παραδείγματα. Ούτε μπαίνουμε στη διαδικασία σύγκρισης για το ποιος είναι καλύτερος παίκτης από τον άλλον.

Αν ο Φαν Σιπ επιλέγει με βάση το φορμάρισμα τη δεδομένη χρονική στιγμή, τότε μπορεί να τονιστεί το λάθος που αγνόησε τουλάχιστον τον Τσιλιανίδη. Αν επιλέγει με βάση το κίνητρο, εδώ το λάθος μεγεθύνεται.

Για τον ΟΦΗ, σαν οργανισμός, θα ήταν μία δικαίωση, μία ικανοποίηση, αλλά η ζωή εδώ δεν τελειώνει, παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι, ούτε λειτουργούν στην κρητική ομάδα με μοναδικό στόχο να κληθεί κάποιος και κάποτε στην Εθνική. Ο ΟΦΗ έχει την αναγνώριση που χρειάζεται γι' αυτά που κάνει και προχωρά. 

Ο Φαν Σιπ, όμως, πότε θα κοιτάξει και λίγο παραπέρα από τέως ΠΟΚ, νυν πρωταθλητές και παίκτες που αγωνίζονται στην Ολλανδία; Εκτός αν ο ΟΦΗ αναγκάσει στο μέλλον τον όποιο Φαν Σιπ ότι είναι επιτακτικό να καλέσεις παίκτη του στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Θα είναι μία νίκη. Οψόμεθα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με ηχηρές απουσίες και χωρίς ΟΦΗ η αποστολή της Εθνικής

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.