Γιώργος Μουντάκης: Ο Κρητικός πίσω από τις μεγάλες αποκρούσεις

16:15 | 22/02/2024

Το αφιέρωμα της ιστοσελίδας gazzetta.gr στον Γιώργο Μουντάκη.

Ο Γιώργος Μουντάκης είναι ένας παθιασμένος επαγγελματίας. Όποιος τον έχει ζήσει ή τον έχει δει για το πώς προπονεί τους τερματοφύλακές του θα καταλάβει τι εννοούμε. Θα επιστρέψουμε σ' αυτό λίγο πιο κάτω όταν ήταν στον Αστέρα Τρίπολης.

Τα πρώτα του βήματα λοιπόν έγιναν εκεί απ' όπου κατάγεται, από τα Χανιά τη σεζόν 2008-2009 στη Γ' εθνική και γρήγορα του χτύπησε την πόρτα ο Πλατανιάς, ο οποίος τότε ήταν στη διαδικασία εξέλιξης, Εκεί πέρασε συνολικά τρία χρόνια της καριέρας του, έχοντας προπονητές τους Αγγελο Αναστασιάδη, Μαρίνο Ουζουνίδη και Γιάννη Χατζηνικολάου.

Η Κέρκυρα το 2012 ήταν ένας σημαντικός σταθμός για τον ίδιο έχοντας προπονητές τους Τίμο Καβακά αλλά και τον Χάβι Γκράθια. Στο νησί είχε τον πολύπειρο Γκαλίνοβιτς. Από εκεί επέστρεψε στα Χανιά για τον Πλατανιά, όπως είπαμε και η Κρήτη παρέμεινε στο δρόμο του. Επρεπε όμως να μετακομίσει στο Ηράκλειο για τον Εργοτέλη τη σεζόν 2013-2014.

Με τον Εργοτέλη συνεργάζεται με προπονητές όπως οι Γιάννης Ταουσιάνης, Παύλος Δερμιτζάκης, Γιάννης Ματζουράκης και Χουάν Φεράντο. Στα χέρια του όμως, ο Σαράνοφ αρχίζει και χτίζει τη δική του καριέρα στην Ελλάδα.

Ο Σέρβος κίπερ παίζει με τον Εργοτέλη 14 ματς, ενώ μένει στον κόσμο η απόκρουση πέναλτι στον Τσόρι Ντομίνγκεζ στο Καραϊσκάκης στο 79' - παρόλο που η ομάδα του ηττήθηκε με 3-0.

Στο δρόμο του μετά έρχεται ο Αστέρας Τρίπολης όπου και έμεινε στην Αρκαδία για 1,5 χρόνο. Εμεινε εκεί από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 και την πρώτη χρονιά συνεργάστηκε με τους Κοσίτσκι, Μπαντή και Θεοδωρόπουλο. Τη δεύτερη σεζόν ξεκίνησε με τον Μάκη Χάβο η προετοιμασία στο Όστερμπεργκ της Ολλανδίας. Τερματοφύλακες της ομάδας ήταν οι Αθανασιάδης - Ντοναρούμα. Για τον Ιταλό είχε γίνει ντόρος για το πώς ήρθε στην Ελλάδα, με τον Μουντάκη να παίζει ξεχωριστό ρόλο καθώς ήταν αυτός που έδωσε επίσης το «ΟΚ» για τη μεταγραφή του από το γραφείο του Μίνο Ραϊόλα που πλέον δεν είναι εν ζωή. Τη δουλειά είχε κάνει βέβαια ο ανιψιός του Εντσο.

Μετά τον Αστέρα Τρίπολης, η Λαμία ήταν το σπίτι του από τον Ιούλιο του 2017 ώς τον Οκτώβριο του 2019. Τεννές, Χάβος και Αντωνίου οι προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε.

Εκεί, τη σεζόν 2016-2017, η ομάδα του αποκλείσει τον Παναθηναϊκό στη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδα. Απέναντί του ο Ουζουνίδης, που τον είχε συναντήσει στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα αλλά κι ο Διούδης που τους... ένωσε η μοίρα λίγο αργότερα.

Τη σεζόν 2018-2019, η Λαμία, όμως, κάνει κι άλλο θαύμα στο Κύπελλο Ελλάδας. Αρχικά, αποκλείει και πάλι τον Παναθηναϊκό με τον Μελίσσα να κάνει... όργια στα πέναλτι ακούγοντας τις οδηγίες του «δάσκαλου» Μουντάκη. Κάτσε και Κουρμπέλης είχαν αστοχήσει.

Ο δρόμος φέρνει στο δρόμο της ομάδας της Φθιώτιδας τον Ολυμπιακό. Τι κι αν το πρώτο ματς στο «Αθανάσιος Διάκος» είχε έρθει 3-3 κι η ρεβάνς ήταν στο Καραϊσκάκης. Η ομάδα του Μάκη Χάβου είχε... άστρο, ικανότητα, τύχη και... Σαράνοφ. Ο Σέρβος κόουτς για 2η φορά έπιασε πέναλτι παίκτη του Ολυμπιακού και με τον Τσόρι, έβαλε στοπ και στον Φορτούνη στο 86' και σε συνδυασμό με το γκολ του Τομάς στο 52' η Λαμία βρέθηκε στα ημιτελικά όπου τελικά αποκλείστηκε από την ΑΕΚ.

Τον Οκτώβριο του 2020 έρχεται η μεγάλη πρόκληση που ακούει στο όνομα «Παναθηναϊκός». Ο Γιώργος Μουντάκης όχι μόνο κέρδισε το στοίχημα, αλλά το ανανεώνει καθημερινά εδώ και τέσσερα χρόνια κερδίζοντας την εκτίμηση όσων έχουν περάσει από τον πράσινο πάγκο. Αρχικά του Μπόλονι, μετά του Γιοβάνοβιτς και τώρα του Φατίχ Τερίμ.

Αξιοσημείωτο, δε, ότι στην πρώτη του εβδομάδα στην ομάδα, αντίπαλος ήταν η πρώην του ομάδα, η Λαμία. Και το τρομερό είναι πως σ' αυτό το ματς με τον Διούδη κάτω από τα γκολπόστ ο Ρόμανιτς αστόχησε σε πέναλτι στο 20'. Το τριφύλλι είχε επικρατήσει σ΄ αυτό το ματς με 2-0 (σκόρερ ο Καρλίτος).

Αυτή ήταν η αρχή. Ακολούθησαν κι άλλες...

Με εκείνον προπονητή, ο Μπρινιόλι έπιασε δύο πέναλτι. Σαφώς και ξεχωρίζει αυτό στη Μασσαλία, όπου έδωσε την πρόκριση για την επόμενη φάση των προκριματικών του Champions League.

Ωστόσο, ο Ιταλός είχε βάλει «στοπ» και στον Λιβάι Γκαρσία, σε περσινό ματς με την ΑΕΚ όπου ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε όμως 1-0.

Ο Γιούρι Λοντίγκιν, ήταν ο ήρωας του Φαλήρου, όπου στη διαδικασία των πέναλτι έπιασε την εκτέλεση του Καρβάλιο κι ο Καμαρά στο τελευταίο έστειλε τη μπάλα άουτ. Στο περσινό ματς με τον Αρη (1-1) για την τελευταία αγωνιστική των play-offs είχε πιάσει πέναλτι και του Αμπουμπακάρ Καμαρά.

Και καταλήγουμε στη χθεσινή όπου ο Ντραγκόφασκι ήταν ο ήρωας του ματς, όπου έπιασε τρία πέναλτι και έστειλε την ομάδα του στον τελικό.

ΠΗΓΗ: GAZZETTA

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.